cyberhírek

  • .
  • 2011. március 3.

Tudomány

Új generáció Elindultaz első, trackerszerver és torrentfájlok nélkül üzemelő bittorrentrendszer, a BTDigg. Az egyszerű keresőoldalon át bármilyen klienssel működő rendszer azzal nyit új fejezetet a fájlcsere történetében, hogy teljesen decentralizált, így nem lehet a központ kiiktatásával megbénítani az egész hálózatot, ami már több torrentoldal vesztét jelentette. Dugófigyelő A Google Magyarországon is elindította dugófigyelő rendszerét, mellyel valós időben lehet látni, hogy mennyire lehet haladni a főbb utakon.
Az egész országban elérhető a szolgáltatás a Google Mapsen. Az információkat a rendszer az okostelefonokból szerzi.

Végkimerülés Kómába esett és meghalt egy harmincéves férfi, miután három napon át gyakorlatilag szünet nélkül játszott online Peking külvárosának egyik internetkávézójában. Egy hónapon belül több mint tízezer jüant költött a játékra.

Házkutatás Házkutatást tartott a német rendőrség, és lefoglalta a számítógépét annak a hackernek, aki visszafejtette a Sony játékgépének védelmét, és megoldotta, hogy Linux operációs rendszert lehessen futtatni a konzolon.

Webszemét Jelentős változtatásokat végzett a Google a keresések eredményeinek rangsorolását végző algoritmusában annak érdekében, hogy a találati listák éléről eltűnjenek a trükközéssel felfuttatott, haszontalan tartalmakat kínáló oldalak.

Húszlábú Tíz pár tüskés lába volt annak az 520 millió éves őslénynek, amelyet most írtak le német és kínai kutatók a Nature című folyóiratban. A faj a karmos féreglábúak és az ízeltlábúak közötti, eddig nem bizonyított kapcsolatra utal. A hat centiméteres Diania cactiformist vándorló kaktusznak nevezték el a kutatók.

Bombaüzlet a Farmville A legnépszerűbb facebookos játékokat (Farmville, Mafia Wars és társai) készítő Zynga cég értékét jelenleg 7-9 milliárd dollárrabecsülik tőzsdei elemzők - adta hírül az Index a Wall Street Journal nyomán. Bár a cég még nem lépett tőzsdére, sajtóinformációk szerint 2010-ben 850 millió dolláros forgalom mellett 400 milliós profitot könyvelt el. Ez pedig 47 százalékos nyereségrátát jelent, ami nemcsak a techszektorban kiemelkedő, de bármilyen iparágban annak számít. A stabilan nyereséges, bejáratott internetes cégek, mint az Amazon vagy a Salesforce 5 százalék körüli profithányaddal dolgoznak, de az olyan óriáscégek, mint a Facebook, az Apple vagy a Google is csak 28-30 százalékot érnek el. Ráadásul a Zynga úgy érte el a csillagászati profithányadot, hogy a bevétele 30 százalékát le kell adnia a játékait futtató Facebooknak, és a játék hirdetési felületére is a közösségi oldal adja el a reklámokat. A titok a virtuális javak kereskedelme: a cég olyan dolgokat árul nagyon olcsón és nagyon nagy mennyiségben, amelyeknek gyakorlatilag nincs előállítási költségük.

Országimázs A nyugati félteke legveszélyesebb városának tartott Ciudad Juárezről és az itt zajló drogháborúról szóló új számítógépes játék betiltását követelik a város elöljárói és a mexikói parlament. A nemzeti kongresszus azt kifogásolja, hogy az északi Chihuahua államban lévő, 1,3 milliós határvárosban tomboló erőszak az alapja az Ubisoft új lövöldözős játékának. A szoftvercég honlapján a Call of Juarez: The Cartel című játék bemutatójánál a következő szlogen olvasható: "Vedd a kezedbe az igazságszolgáltatást, és éld át a modern vadnyugat törvénytelenségét." A mexikói határvárosban a Juárez és a Sinaloa drogkartell vív a szó szoros értelmében élet-halál harcot befolyási övezete megőrzéséért.A klánháború miatt Ciudad Juárez a világ egyik legveszélyesebb városának számít. Az elmúlt öt évben mintegy 35 ezer ember vesztette életét a bűnbandák leszámolásaiban.

A Discovery utolsó útja Megérkezett a Nemzetközi Ûrállomáshoz (ISS) és szombaton összekapcsolódott vele a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely három évtizedes pályafutásának utolsó, 39. küldetését teljesíti. Az űrsikló eljuttatta a Föld körül keringő Nemzetközi Ûrállomásra az első emberszerű robotot, a Robonaut 2-t, és a Leonardo sokfunkciós modult, amely több tonna felszerelés tárolására szolgál. Az űrrepülőgép utolsó startját eredetileg novemberre tervezték, de többször is el kellett halasztani az indítást a kedvezőtlen időjárás és különféle műszaki problémák miatt. A Discovery 1989 óta összesen 352 napot töltött Föld körüli pályán, és ezalatt 5628-szor kerülte meg a bolygót. Ez az űrsikló szállította a legtöbb asztronautát, összesen 246-ot. A Discovery után még idén visszavonultatják az amerikai űrrepülőgép-flotta másik két darabját, az Endeavour és az Atlantis űrsiklót is. Ezután amerikai űrhajósok is csak az orosz Szojuz űrhajóval juthatnak majd el a Nemzetközi Ûrállomásra.Az Endeavour várhatóan április 19-én indul utolsó útjára, az Atlantis utolsó fellövését valamikor a nyár folyamán hajtják végre.

Hackertámadás Egy magát "iráni kiberhadseregnek" nevező csoport vállalta a felelősséget az Amerika Hangja (Voice of America) rádió internetes oldalaira történt behatolásért - jelentette a rádió és a félhivatalos iráni Farsz hírügynökség. A csoport a Voice of America farszi nyelvű oldalán üzenetet helyezett el, amelyben a muzulmán világ ügyeibe történő beavatkozás beszüntetésére szólította fel Washingtont. A teheráni hírügynökség szerint a Voice of America "az Egyesült Államok kémszervezetének részeként" tevékenykedik.

Restauráció Német tudósok szerint elképzelhető, hogy helyreállítható az egyik Bámiján-völgyi Buddha-szobor Afganisztánban. A világ legmagasabb Buddha-szobrait 2001-ben rombolták le az országot irányító tálibok, a robbantásos pusztítást világméretű tiltakozás kísérte.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.