cyberhírek

  • .
  • 2011. május 26.

Tudomány

Szövegszerkesztő Nyáronmegjelenika Google ingyenes online irodai programcsomagja, a Docs internetes kapcsolat nélkül is működő verziója. Ezzel a Google újabb támadást indít a Microsoft ellen, amelynek Office csomagja uralja ezt a kategóriát. Mókusradar Az amerikai légierő pályázatot írt kiegy gyors mozgású, kis méretű célpontokat nagy biztonsággal, hang alapján azonosító detektor kifejlesztésére.
A hadgyakorlatok helyszínén élő állatokat védenék az alkalmazásával.

Stratégia A Fehér Ház új katonai stratégiája ugyanolyan fenyegetésként értékeli a kibertámadást, mint egy fegyveres támadást. A kibertámadásra diplomáciai és gazdasági szankciókkal válaszolhat az USA, végső esetben pedig a fegyveres megtorlás is szóba jöhet.

Korrupciófigyelő Egy új helyfüggő online alkalmazás, a Bribespot olyan térképet készít, amelyen bárki anonim módon jelezheti, ha korrupcióval találkozott. A térkép megmutatja, hol és mi történt, és mennyi baksist kértek a hivatalnokok.

Hackertámadás A TinKode néven ismert hírhedt román számítógépkalóz abrit haditengerészetés azeurópai űrhivatal szervereinek feltörése után bejutott a NASA egyik kutatóközpontjának szervereire is, és onnan titkos műholdas adatokat töltött le.

Forráskód Felkerült a fájlcserélő hálózatokra, és így bárki számára hozzáférhetővé vált az egyik leghírhedtebb rosszindulatú program, a Zeus/Zbot trójai forráskódja, amiért februárban még 100 ezer dollárt kértek a feketepiacon.

Tízmillió Lady Gaga lett a Twitter első felhasználója, akinek abejegyzéseittöbb mint tízmillió mikroblogoló követi. A toplistán jelenleg Justin Bieber kanadai tinisztár és Barack Obama amerikai elnök követi az énekesnőt.

Zsákutca A Google leállította kétezer újság esetenként több száz évre visszanyúló archívumainak ingyenes digitalizálását, mert azok ahelyett, hogy ingyenesen felkínálnák őket honlapjukon, inkább pénzért értékesítik régi cikkeiket.

Túlvilág A mennyország csak tündérmese azok számára, akik félnek az örök sötétségtől - állítja Stephen Hawking, a világ egyik leghíresebb elméleti fizikusa. A 69 éves, mozgatóidegeinek betegsége miatt évtizedek óta tolószékbe kényszerülő brit tudós a Guardiannek fejtette ki nézeteit a túlvilágról, illetve annak hiányáról: "Az emberi agyat számítógépnek tekintem, amely alkatrészeinek tönkremenetele után nem működik tovább. Nincs mennyország vagy halál utáni élet lerobbant komputerek számára" - vallja Hawking, aki csaknem fél évszázada néz szembe az idő előtti halállal súlyos betegsége miatt. A sztártudós szerint Isten nélkül is megmagyarázható az univerzum létrejötte, erről tavaly megjelent, The Grand Design című könyvében fejtette ki nézeteit.

Aknamező Dinnyerobbanásoktól hangos a határ Kínában. A meglepő jelenség egyelőre csak Csiangszu tartományban figyelhető meg: többhektárnyi dinnyeföld viselkedik spontán aknamezőként. Először senki sem értette, miért robbannak szét a dinnyék, aztán a központi tévécsatorna oknyomozó riportja felfedezte a jelenség okát: a parasztok túl sok növekedésserkentővel permetezték a gyümölcsöt, hogy már a dinnyeszezon előtt piacra vihessék, és így extrahaszonra tehessenek szert. A kínai gazdák gyakran felelőtlenül és szakszerűtlenül használnak növényvédő szert, műtrágyát és élelmiszer-adalékokat, hogy minél vonzóbbá tegyék terményeiket a piacon.

Villanyautó Új típusú elektromos meghajtású autót konstruált egy japán cég, a jármű minden kerekét külön motor hajtja, és több mint 300 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel. A SIM-Drive 2013-ig szeretné elkészíteni a prototípus sorozatgyártásra alkalmas változatát. A nagyobb teljesítmény a kerekekbe helyezett motoroknak és az igen könnyű karosszériának köszönhető. A japán autóipar több cége is a kizárólag elektromos meghajtással közlekedő járművekben keresi az autóipar jövőjét.

Aquarius Az óceánok felszínének sótartalmát vizsgáló műholdat bocsát föl júniusban az amerikai űrkutatási hivatal, hogy tanulmányozza a sótartalom és az éghajlatváltozás összefüggéseit. Az új, Aquarius nevű műhold a Földtől 657 kilométerre kering majd, egyedüli feladata az óceánok felszínének tanulmányozása lesz. A szerkezet havonta küld becsléseket az óceánok sóháztartásáról. Bár már 2009 óta megfigyeléseket végez a világűrben az európai Smos műhold, az amerikai, argentin, brazil, francia, kanadai és olasz összefogásban működtetett Aquarius pontosabb információkkal szolgál majd a tengerek állapotáról. A kutatók szerint ezáltal javulni fognak a klímaváltozásra vonatkozó előrejelzések.

Kalóztörvények Franciaországban feltörték annak a cégnek a számítógéprendszerét, amely szerzőijog-sértőkre vadászik a fájlcserélő hálózatokon a kormány megbízásából, így érzékeny személyes adatok, például IP-címek szivárogtak ki. A francia kormányzat a vizsgálat idejére felfüggesztette a cég felvásárlására indított projektjét. Az Euractiv portál úgy tudja, hogy az Európai Bizottság azt fontolgatja, kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy saját hálózatukban kiszűrjék az illegális letöltéseket. A vitatott intézkedést jelenleg az Európai Bíróság is vizsgálja, az internetszolgáltatók tiltakoznak a nekik szánt cenzori szerep ellen, nem akarnak hatóságként funkcionálni, és előfizetőket veszíteni emiatt. A fájlcserebarát TorrentFreak hírportál kiszivárogtatott egy levelet, amely szerint az amerikai jogkezelők jelentős nyomást gyakorolnak az európai szervezetekre ezekben az ügyekben. A Google igazgatósági tagja, Eric Schmidt egy konferencián viszont arról beszélt a Pirate Bay fájlcsereközpont példáját felhozva, hogy katasztrofális következményei lehetnek a fájlcserélő oldalak központi blokkolásának. Ilyesmit csak Kínában alkalmaz a kormány - mondta a Google-vezér. A keresőóriás álláspontja elég szilárdnak tűnik a kérdésben: ha ilyen jellegű kérést kapnak, a válasz kategorikus nem, és akkor is vitába fognak szállni vele, ha a kongresszus megszavazza, és az elnök személyesen utasítja őket a szűrésre.

Figyelmébe ajánljuk