Elég, ha nem dohányzom? – Nemzeti rákellenes nap

  • narancs.hu
  • 2017. április 10.

Tudomány

A megújult Európai Rákellenes Kódex ad tanácsot a daganatos betegségek megelőzésében.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot. (Ezen a napon született dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, az Országos Rákbizottság megalapítója.) A Magyar Rákellenes Liga közleménye szerint az orvostudomány nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt száz évben, már ami a daganatos betegségek kezelését illeti, de a megelőzés, a korai felismerés és a szűrővizsgálatok terén van még hová fejlődni. (Témába vágó interjúnkat Bodoky Györggyel itt olvashatják.)

Az esemény alkalmából megújult a 30 éve létező Európai Rákellenes Kódex is, amelyet az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság állított össze, és amelynek célja az emberek megfelelő tájékoztatása a megelőzésről, lehetőségekről, a rák kialakulása kockázatának csökkentéséről. Az életmódra vonatkozó ösztönző tanácsokat 12 pontban szedték össze, foglalkoznak a dohányzással, a testsúllyal, mozgással, az alkohollal, a napozással, a szennyező anyagokkal, a hormonterápiával, a védőoltásokkal és a szűrésekkel is.

Kétrészes sorozatunkat a rák okairól, a terápiákról, a gyalázatos megbetegedési és halálozási statisztikákról itt és itt olvashatják el.

Figyelmébe ajánljuk