Gamexpo: Bedobott pénz

  • - legát -
  • 1997. szeptember 25.

Tudomány

Szeptember 18-20. között a Petőfi Csarnokban Gamexpo néven rendeztek kiállítást, ám azok, akik különféle gyermekszobai játékok, plüssmackók, építőkockák vagy villanyvasutak miatt látogattak ki, jócskán mellényúltak: a termékbemutató ugyanis egészen másról szólt. Valójában azok tudták értékelni, akik otthonosan mozognak a játéktermek világában, azon belül is elsősorban nyerőgép-vonalon.
Szeptember 18-20. között a Petőfi Csarnokban Gamexpo néven rendeztek kiállítást, ám azok, akik különféle gyermekszobai játékok, plüssmackók, építőkockák vagy villanyvasutak miatt látogattak ki, jócskán mellényúltak: a termékbemutató ugyanis egészen másról szólt. Valójában azok tudták értékelni, akik otthonosan mozognak a játéktermek világában, azon belül is elsősorban nyerőgép-vonalon.

Persze szó sincs arról, hogy a Gamexpo az Atlantic City-Monte-Carlo-Baden-Baden-tengely aknamunkájának köszönhetően lett az, ami. Már öt éve annak, hogy az első alkalommal rendeztek ilyen jellegű kiállítást a BNV-vel egy időben, így ez már szinte tradíció, és mindazok, akik területet bérelnek, nem azért fizetnek helypénzt, hogy aztán vadiúj gépeiket lezúzassák a témában egyébként rendkívül jártas ifjú magyarokkal. Mint ahogy azt Barna Sándortól, a szervező Avex-Team főnökétől megtudhattuk, a Gamexpo elsősorban szakmai seregszemle, konferenciákkal, szekcióülésekkel és elsősorban jól megkötött üzletekkel. Ugyanúgy, mint egy kohóipari vagy orvosi műszertechnikai szakvásáron.

Ha a kiállítás három napjára rikító ruhákba bújt amerikai nyugdíjasok lepik el a Petőfi Csarnokot, a színpadon Elvis énekel, a konditeremben pedig egy Holyfield-Tyson-meccs zajlik, tényleg azt hihették volna a gyanútlan látogatók, hogy

Las Vegast áttették a Városligetbe

Legalábbis azok, akik eddig úgy gondolták, hogy Magyarországon a nyerőgép-piacot egy pinceborozóban a vetkőzőautomata előtt üveges szemekkel bámuló alkoholista házmesterrel lehetne a leginkább szimbolizálni. A kiállítók igyekeztek gépeiket a legkívánatosabb módon bemutatni, voltak, akik mini Monte-Carlóvá változtatták néhány négyzetméterüket, sőt olyan cég is akadt, amelyik ókori görög díszletek közé helyezte a szerkezeteket, amit egyértelműen vegasi ihletésű megnyilvánulásnak tekinthettünk.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy év alatt Magyarországon a nyerőgépek száma tizenhétezerről huszonnégyezerre, az ebből befolyó bevétel pedig hárommilliárd forintról ötmilliárdra emelkedett, egyáltalán nem meglepő, hogy a Gamexpo idején kiállítási hely nem maradt szabadon. Kétségtelenül beindult az üzlet, noha mindazoknak, akik ilyesmivel szeretnének foglalkozni, elsősorban türelemjátékosoknak kell lenniük, legalábbis akkor, ha betartják az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályokat (lásd Törvény szerint című írásunkat).

Hogy a törvény rossz, abban minden kiállító egyetértett, arról viszont már viták voltak, hogy a nyerőgép-fronton valóban véget ért-e a videókorszak, és ismét a forgótárcsás nyerőgépek ideje jött el, avagy nem. Más kérdés, hogy azoknak, akik ilyen módon próbálnak meggazdagodni, valószínűleg teljesen mindegy, hová szórják húszasaikat. Azt mindenesetre örömmel nyugtázhattuk, hogy néhány cég a

"magyar gépet a magyar népnek"

jelszóval próbálkozott. A Ring Games például bemutatta Stratego elnevezésű gépét, ami az első magyar tárcsás pénznyerő automata, a Maspa által forgalmazott gépek pedig "szinkronizáltak", ami azt jelenti, hogy a játék bizonyos szakaszában női hang társalog a kuncsafttal, ha majdnem nyert, azt mondja, "meleg", ha meg veszített, azt, hogy "na gyerünk, fiú", mindezt amolyan telefonszex-modorban. A budaörsi Polimatic Kft. egy olyan PC-alapú géppel állt elő, amellyel fájerozni lehet, a Superfire nevezetű játék monitorján magyarkártya-lapok díszelegnek, tehát nem az olyan kozmopolita huncutságokat szimulálja, mint a póker vagy a Black Jack.

A nyerőgépek mellett azért akadtak más játékok, darts, biliárd, csocsó, sőt néhány szimulátor is. Már most borítékolhatjuk annak a lefüggönyzött objektumnak a sikerét, amivel a jelentős zsebpénzzel rendelkező kiskorú személyesen élheti át a Jurassic Parkban történteket, mialatt apukája éppen a nyereségrészesedést hajigálja egy forgótárcsás szerkezetbe.

- legát -

Törvény szerint

Nyerőgépeket üzemeltetni a szerencsejáték szervezéséről szóló, 1995-ben módosított 1991/XXXIV. törvény alapján lehet. A törvény az automatákat I. és II. kategóriába sorolja. Az I. kategóriába azok a gépek tartoznak, amelyek 100 000 játékonként az összes tét legalább nyolcvan százalékát nyereményként kiadják, míg egy játék alkalmával a nyeremény a tét kétszázszorosát nem haladhatja meg. A II. kategóriás gépeknél egyszerűbb a helyzet, a maximálisan megtehető tét 100 forint lehet, az elérhető nyeremény ennek huszonötszörösét nem haladhatja meg. A gép tulajdonosának engedélyezési díjat is kell fizetnie, a I. kategóriájú gép esetén 100 000 forintot, II. kategóriájú gép esetén 50 000 forintot évente. A nyerőautomaták működtetése iránti kérelmet a Szerencsejáték Felügyelethez kell benyújtani a típusvizsgálat és a hitelesítés után, amit az Országos Mérésügyi Hivatal végez. A hitelesítés után az OMH emberei jegyzőkönyvet készítenek a többszörösen leplombált gépről; ez a jegyzőkönyv többek között tartalmazza a legalacsonyabb és a legmagasabb tét megjelölését, a nyeremény kifizetésének módját, a legnagyobb nyeremény összegét, a nyerési esélyeket és azt, hogy a gépet ellátták úgynevezett fekete dobozzal (ennek a beépítése százezer forint fölött van). Öt évnél idősebb gép nem kaphat engedélyt, mint ahogy az sem, amelyiket a gyártás időpontjától számítva három éven belül nem állítják üzembe. A hitelesítés két évre szól, ezután ismét vizsgáztatni kell a gépet.

Figyelmébe ajánljuk