Gombszemhez a kabátot – a dolmányos varjú

Tudomány

Okos, játékos, szeretetre méltó madarak, finom black metalos orgánummal... Kár, hogy szépségüket irigylő embertársaink ritkán kedvelik őket. Nagyvárosi bevándorlók.

Az utóbbi évtizedekben a nagyvárosban megtelepedő állatok között a dolmányos varjak tán a leglátványosabb térfoglalást hajtották végre. A figyelemre méltó képességekkel megáldott varjúfélék hibátlanul nyomultak be a nagyvárosi ökológiai fülkék szinte rájuk szabott zugaiba, alkalmazkodásban jelesre vizsgáztak, s még az sem zavarja őket, hogy a babonás és előítéletes (ráadásul a kegyetlenséget a szentimentalizmussal vegyítő) városlakók nem mindig örülnek nekik.

A kabát anatómiája

A sötét fejű, szárnyú és faroktollú, de dominánsan szürke dolmányosok (Corvus cornix) csupán 2002 óta számítanak önálló fajnak, korábban a helyenként nálunk is, elsősorban a Dunántúlon költő kormos varjú egyik alfajának tartották őket. (A két varjúféle, ha nem is sűrűn, de párosodik egymással.) A dolmányos viselkedése alapvetően változott meg: korábban külterületeken fészkelő, óvatos madár volt, manapság viszont zömmel a nagyvárosokban építi otthonát, itt is a nagyobb fák koronájába. A vetési varjúval szemben, mely ritkábban fészkel városban (ahol mégis, például Pécsett, ott nagyobb számban), s inkább telelni szokott ott, a dolmányos igazi, bejelentett lakcímmel rendelkező, magas szinten urbanizált lakos. Ráadásul még rokonai (a ritka hollót leszámítva a többi varjúfélék) között is nagy termetű madárnak számít, a városi, jól táplált egyedek között pedig varjúléptékben mérve már igazi dromedárok is akadnak.

false

 

Fotó: Legát Anna Franciska

A stabilan összebútorozott párok évente egy fészekaljat költenek ki, és a már repülni képes madarak hónapokig a szüleikkel mozognak táplálék után, sőt területüket is a szülői „körzet” közelében alakítják ki. Legendásan intelligens állatok, a táplálék előkerítésében és ehetővé tételében rendkívüli ügyességet és találékonyságot mutatnak. Óvatosságuk is jellegzetes: engedik, hogy előkészítsük képrögzítő eszközünket, ám amikor ráemelnénk (ez még a régi reflex), akkor ellibbennek. Ugyanakkor parkokban már megfigyelhetők olyan flaszterhuligánok, akik szemérmetlenül kéregetnek. Táplálkozási szokásaikra tekintettel a népnyelv kálomista varjúnak nevezi a dolmányosokat, mivel tapasztalataik szerint a fekete tollazatú, „pápista” varjakhoz képest gyakrabban fogyasztanak (dög)húst, bár az ilyen szektariánus megközelítést az ornitológusok sem mindenben írják alá. A szürke-fekete varjúk neve angolul hooded crow, ami azért érdekes, mert amíg mi, magyarok alapvetően fekete, ám szürke dolmányt viselő madárként látjuk, a britek számára ez egy szürke varjú, amelyik fekete csuklyát húzott.

A varjúfélék elkülönítése az „énekesmadaraktól” pusztán az ember esztétikai önkényének terméke. Egyrészt nincs énekesmadár nevű rendszertani csoport, másrészt az a valós taxonómiai egység (a verébalkatúak alrendjének Corvida ága), ami már közel áll ehhez a naiv definícióhoz, a varjúféléket éppen úgy magába foglalja, mint orgánumukban többre becsült rokonait. Ráadásul a varjúhang érzékeny kommunikációs eszköz, melynek tanulmányozásával nem tudnak betelni a szakemberek, tekintve, hogy vokalizációjuk csupa rejtély. A többi madárhoz hasonlóan nem a gégében, hanem a légcső végén, a két főhörgő elágazásánál található a hangképző szerv, így igazán mélyről generálja a károgó hangokat – egyszerre és egymástól függetlenül két helyen!

Vidékről a városba költözött

Bármily szomorú konstatálni, de a dolmányos varjú – több más, szintén a varjúfélék közé tartozó, friss urbánus migránsnak tűnő rokonával, mindenekelőtt a szarkával és a szajkóval együtt – leginkább az üldözések elől menekült a városokba, a legnagyobb számban éppen Budapestre. Ennek a madárcsoportnak ugyanis szinte minden tagját dúvadként kezelik több mint egy évszázada, s ehhez méltó brutalitással járnak el velük szemben. Sokáig hivatalosan is mérgezték őket (az illegális mérgezés most is gyakori, akárcsak más, amúgy szigorúan védett ragadozó madarak esetén), ezen­felül lövik és csapdázzák is őket.
A vadászati adatok is beszédesek: a Vadgazdálkodási adattár szerint csak a 2013–2014-es évben 19 581 dolmányos varjat, 31 850 szarkát, és 15 303 szintén varjúféle szajkót (mátyásmadarat) lőttek le a vadászok. A városokban már korábban megjelent vetési varjút és csókát csak azért nem regisztrálták a kilövési statisztikában, mert ezek szigorúan védettek – nem is csoda, hiszen a vetési varjú állománya a természetvédelmi oltalom alá helyezés előtti évtizedekben vagy 80 százalékkal csökkent (jelenleg stabilan 25 ezer költő pár él az országban, télen azonban a kelet-európai sztyeppéről érkező fajtársaikkal együtt számuk megtízszereződik). Jellemző, hogy a varjúfélék elleni hisztérikus hadjárat eredményeképpen az ország több térségében, nagy területekről kiirtották a szarkát, a vetési és dolmányos varjút, amit - a Magyar Madártani Egyesület diagnózisa szerint - többek között a saját fészket nem építő vörös és kék vércse, illetve erdei fülesbaglyok állományai is megsínylenek, mivel az adott ökoszisztémából legfontosabb fészeképítő „alvállalkozóik” hiányoznak.

Ahogy vidéken üldözik őket, úgy vált a fent emlegetett öt faj többé-kevésbé megszokott városlakóvá: közülük tán a dolmányos varjak (és a szarkák) a legfeltűnőbbek. Megtelepedésükre a madártani szakemberek sem tudnak jobb választ, mint az emberi agresszióra adott fokozatos válaszreakciót. Szinte fáról fára haladva jutottak el a városok belsejébe, s ide tényleg nem követik őket a puskás emberek. Ráadásul ez az ökológiai szempontból rontott, fragmentált (széttördelt), úgynevezett szegélyvegetációs környezet ideális élőhelyet kínál számukra. A rengeteg természetes táplálék mellett a szerves hulladék eltávolításában jeleskedő varjakat terített asztal várja – ők tán a leglelkesebb kukázók. Ráadásul elképesztő technikával és a rájuk jellemző intelligenciával használják ki az emberi eredetű (szinte biztosan nem mérgező!) táplálékforrásokat. A száraz kenyeret például előszeretettel áztatják a pocsolyák vizébe, hogy felpuhuljon, és kényelmesebben fogyaszthatóvá váljon. Ehhez járul még a prédaállatnak számító és szintén a városba költözött madárfajok (főleg a feketerigók) állománysűrűsége. Amúgy a Magyar Madártani Egyesület rendre igyekszik megnyugtatni a korántsem csak a varjak által fenyegetett énekesmadarak (s mint említettük: rendszertani értelemben a varjúk és rokonaik is azok!) sorsáért aggódókat: állományuk stabil, sőt enyhén növekszik is. Az esetleg tapasztalható hullámzás mögött sem a dolmányos gonosztevők állnak, hanem, mondjuk, a sajátos parkkultúra: a madarak számára ideális élőhelynek számító odvas öreg fákat rendre kivágatják a bőrüket és fejüket féltő gyáva emberek, az új lakóparkok lassan fejlődő növényzete pedig csak sokára lesz biztos lakhelyük a rigóféléknek és más füttyös madaraknak. Károgó madártársaik addigra rég megtelepszenek a bolygatott, rontott gyeptársulású környezetben – mondjuk, egy közeli nagyobb fán –, az utcai szemeteskonténerek tartalmán pedig megizmosodhat egész közösségük. A varjak természetesen vadászni fognak az énekesmadarakra is, de zsákmányolásuk elhanyagolható a házimacskákéhoz képest: csak hát nem a cicákat szoktuk hibáztatni egy-egy fészeknyi dalos madár eltűnéséért, hanem a dolmányos varjakat, no meg a szarkákat.

Predátor 3.

A varjúfélék páriává válásának számos okát említhetjük, de egy­értelmű, hogy az emberi gonoszságnak, irigységnek és szűkkeblű antropomorf gondolkodásunknak estek áldozatául. A varjúfélék rá­adásul szerencsétlenségükre beleütköznek az emberek érdekövezetébe: az év egy bizonyos szakaszában alkalmilag olyan táplálékot is fogyasztanak (vetést vagy apróvadakat), melyekről embertársaink némi joggal és sok gőggel úgy gondolják, hogy csak az övék. Ehhez jön még az is, hogy a látszatra nem adva és a képmutatást is kerülve a „közkedvelt” énekesmadarak fiókáit is fogyasztják, a „fészekrablás” pedig az embe­rek többségének szemében megbocsáthatatlan cselekedet. Pedig a ragadozó madarak, de különösen a varjúfélék zsákmányolási hatékonysága igen messze van a százszázalékos találati aránytól: nem ritka, hogy csak minden ötödik-hatodik vagy akár csak minden huszadik-harmincadik rácsapási, támadási kísérlet sikeres. Hiába hangsúlyozzák az ornitológusok, hogy a varjúfélék táplálékát túlnyomórészt ízeltlábúak és kisrágcsálók teszik ki, melyeket nyílt terepen, a legeltetés, kaszálás miatt alacsonyabb füvű legelőkön, gyepeken, tarlókon, no meg városi parkokban, a talajon keresgélve szedegetnek össze. S ezzel még mezőgazdasági (vagy éppen parkgondozási szempontból vett) hasznot is hajtanak! Aratási, kaszálási időszakban dögevőként szinte ingyenes köztisztasági feladatokat ellátva azért keresik fel a tarlókat, mert itt rengeteg elkaszált állati tetemet, a rovarok és kisebb gerincesek mellett nagyobb falatokat kínáló elpusztult apróvadakat is találnak. A fészekrabló predátorok ökológiai tekintetben nélkülözhetetlen szerepet játszanak az énekesmadarak (no és a varjúfélék) állományszabályozásában azzal, hogy elfogyasztják a nem kellően őrzött tojásokat, a fészekben ülő vagy a fészek elhagyása közben rosszul rejtőzködő fiókákat. A szülők és a környék madárközösségei sem tehetetlenek: összefoghatnak, hangos riasztással és közvetlen fizikai támadásokkal hatékonyan védhetik a kicsinyeiket. Természetes körülmények között egyetlen ragadozó állatfaj, így a varjúfélék sem irtják ki a zsákmány­állataikat – ha ezek száma bármilyen okból lecsökken annyira, hogy hatékonyan már nem lehet vagy nem érdemes vadászni rájuk, akkor más menüre térnek át.

Gyilkost kiáltanak

Sajnálatos módon a természetet egyre kevésbé ismerő lakosság jó része mind kevésbé tolerálja a madarak jelenlétét – panaszolják a szakemberek, példáként említve, hogy a varjútelepek felszámolása melletti legfőbb indok nem valamiféle gazdasági kár, hanem pusztán a hangoskodásuk, illetve az ürülék okozta kellemetlenség. Még ennél is elkeserítőbb, hogy némelyek azért követelik a településekre menekült szarkák, dolmányos varjak és szajkók eltávolítását, mert más („kedvesebb”) madarakat esznek. Az ornitológusok megdöbbentőnek tartják azt is, hogy a vadászok, a halászok és a horgászok miért nem fogadják el, hogy egyes fajok a gazdasági érdekszférájukba tartozó apróvadat vagy halat fogyasztják. Csak igazat adhatunk a madárvédőknek, amikor úgy fogalmaznak, az élőlények megbélyegzése, antropomorfizálása, abszurd, értelmetlen és megvalósíthatatlan átnevelési igények megfogalmazása helyett inkább az volna a feladatunk, hogy a megfelelő feltételeket biztosítsuk számukra, hogy természetes módon élhessék az életüket.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.