Itt a Facebook fegyvere az álhírek ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 20., 10:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Brexit és Donald Trump megválasztása kellett ahhoz, hogy Zuckerberg végre lépjen. A magyarok egyelőre védtelenek maradnak.

Könyvtárnyi irodalma van annak, hogyan terjedtek álhírek és összeesküvés-elméletek akadálytalanul a legnagyobb közösségi oldalon. Ennek sokáig nem volt semmi következménye, ám a Trump-féle „alternatív tények világában” különösen felértékelődött a valóság. Az egyre növekvő kritikák, sőt perek után már muszáj volt lépnie a Facebooknak. A vállalat tavaly év végén jelentette be, hogy megkezdi az együttműködést a „tényellenőrző harmadik féllel”, azaz külön ezzel foglalkozó speciális cégek segítségével vennék fel a harcot az álhírek és kamu oldalak ellen.

A küzdelem eddig abban merült ki, hogy a felhasználók maguk jelenthették, ha álhírt találtak, most azonban élesedik egy új funkció is, ami már magától figyelmeztet az álhírekre – számolt be a Quartz.

false

 

Ez úgy működik, hogy ha valaki egy álhír linkjét akarja kiposztolni, még az élesítés előtt megjelenik egy figyelmeztetés, hogy az adott cikk mely hírellenőrző oldalak, illetve hírügynökségek szerint minősül álhírnek (snopes.com, Associated Press stb.). A figyelmeztetésre kattintva felugrik egy ablak, amely udvariasan elmagyarázza, hogy néha bizony tudtunk nélkül is álhíreket osztunk meg, de szerencsére vannak független tényellenőrző oldalak, melyek ilyenkor segítenek. Innen egy újabb kattintással elolvashatjuk azokat az írásokat, amelyek elmagyarázzák, miért kamu az a hír, melyet posztolni készülünk. Ha ennek ellenére mégis a megosztás mellett döntünk, még egy figyelmeztetés felugrik, hogy álhírt készülünk megosztani. Aki mindezt végigcsinálja és kiposztol egy kamu hírt, a posztja alatt akkor is ott marad a figyelmeztetés, hogy álhírrel van dolgunk.

false

 

A funkciót folyamatosan teszi elérhetővé mindenkinek a Facebook, ám a módszer egyik gyengesége a lassúsága, hiszen csak azokat az álhíreket tudja kiszúrni, melyeket mások már leellenőriztek – többnyire Amerikában.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 20., 10:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    yoyo
    2017. március 20., hétfő 12:47
    nagyon csodálnám, ha nem születne erre azonnal valami pofonegyszerű válasz azok részéről, akik a facebookot (is) a saját zavarórepüléseikre használják.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs