Két kép, ami mindent elmond a kormány és az MTA viszonyáról

  • M. L. F.
  • 2018. december 6.

Tudomány

Egy lefújt közös sajtótájékoztató története.

Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai még arra számítottak, hogy a testület elnöke, Lovász László és az innovációs miniszter, Palkovics László közösen fognak sajtótájékoztatót tartani.

Ugyanis az MTA rendkívüli közgyűlést tartott, ahol egy dologról beszéltek a tagok: hogyan viszonyuljon a testület vezetése a kormány törekvéseihez, a támogatások megvonásához, a finanszírozási rendszer átalakításához.

Ennek megfelelően ki is került a táblácska Palkovics nevével. Sőt, az előző nap a sajtónak kiküldött meghívóban is szerepelt Palkovics neve. Aztán a minisztérium külön kiküldött egy meghívott, amelyben csak Palkovics neve szerepelt, Lovászé nem. Ebből lehetett már sejteni, hogy nem fog elmenni a közgyűlés utáni bejelentésre. Ennek ellenére délelőtt az MTA-n még várták.

Előtte...

Előtte...

 

 

De csak délig, mert akkor – még a sajtótájékoztató előtt – lekerült az asztalról Palkovics táblácskája. A miniszter időközben külön sajtótájékoztatót tartott, ahol azt fejtegette, azért nem ment el az MTA-ba, mert a közgyűlés elé „méltatlan előterjesztés” került.

...utána

...utána

 

 

Ez az előterjesztés egyébként azt szorgalmazta, hogy a testület vezetősége erélyesen lépjen fel a tudományos kutatás autonómiáját sértő kormányzati intézkedések ellen.

Palkovics László nem ment el az MTA ülésére, mert méltatlannak tartja az előterjesztéseket

A miniszter továbbra is új struktúrában gondolkodik. Az előzetes tervek ellenére azért nem ment el az MTA mai rendkívüli közgyűlésére, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek "méltatlanok az MTA közgyűléséhez és nem tartalmaznak olyan pontokat, amelyekkel az akadémia köztestületét terhelni kellene" - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Figyelmébe ajánljuk