Minden teknős nőstény lesz a klímaváltozás miatt Ausztrália partjainál
turtle-2159454_1920.jpg

Minden teknős nőstény lesz a klímaváltozás miatt Ausztrália partjainál

  • narancs.hu
  • 2018. január 10.

Tudomány

A Nagy-korallzátonynál élő közönséges levesteknősök szinte mind nőstények lettek.

A növekvő hőmérsékletnek egy eddig nem tapasztalt következménye lett az Ausztrália partjainál lévő Nagy-korallzátony környékén élő közönséges levesteknősökre: mind nőstények lettek.

A teknősök neme ugyanis – az aligátorokhoz vagy a krokodilokhoz hasonlóan – a tojáson belül dől el, attól függően, milyen hőmérsékletű a homok, melyben kifejlődnek. Egy szűk hőmérséklet-tartományon belül a kis teknősök fele hímként, fele nőstényként látja meg a napvilágot. Ha ennél pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, akkor minden tojásból hím teknős kel ki, viszont ha melegebb van, minden teknős nőstény lesz.

Ebből pedig az következik, hogy az egyre magasabb átlaghőmérséklettel járó klímaváltozás következtében egy egész teknősgeneráció csupa nősténnyé válik. Ausztrália partjainál ez már meg is történt.

Egy januárban publikált kutatás szerint ugyanis a Nagy-korallzátony északi, tehát melegebb oldalán született közönséges levesteknősök 99,8 százaléka nőstény. „Ez nagyon szélsőséges. Szélsőséges csupa nagybetűvel és felkiáltójellel – kommentálta a felfedezést Camryn Allen, a hawaii Óceánkutató Intézet teknősökkel foglalkozó specialistája. „Sok száz nőstényre jut néhány hím. Le vagyunk taglózva” – tette hozzá a tanulmány egyik szerzője a National Geographicnak.

A tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt a közeljövőben egyes populációk teljesen nőstényekké válhatnak. Ha pedig tovább emelkedik a hőmérséklet, az nem azt fogja jelenteni, hogy nőstény teknősök születnek majd, hanem azt, hogy már a tojásból sem fognak tudni kikelni a teknősök.

(via Quartz)

Figyelmébe ajánljuk