Napszemüveg: Optikai csalódás

  • - winkler -
  • 1998. május 28.

Tudomány

Hamarosan kezdődik az uborkaszezon egyik új keletű slágere, a "nem védenek az UV-sugarak ellen az utcán árult napszemüvegek" polémia. Eddig az optikusok támadtak, most azonban a birodalom visszavág.
Hamarosan kezdődik az uborkaszezon egyik új keletű slágere, a "nem védenek az UV-sugarak ellen az utcán árult napszemüvegek" polémia. Eddig az optikusok támadtak, most azonban a birodalom visszavág.

Az utcán árult napszemüvegek legnagyobb forgalmazója, az Avanglion saját becslése szerint az utcai piac 90 százalékát uralja. PR-cégük útján nemrég sajátos csomagokat küldtek szét vagy tizenöt sajtóorgánumnak: tizenöt-tizenöt napszemüveget és a hozzájuk kapcsolódó KERMI-vizsgálatok eredményeit. A hosszú, forró nyarakon nyilatkozgató optikusok csodálkoznának, ha beleolvasnának a pecsétes jelentésbe: "Esztétikus kivitelű fém-, ill. műanyag keretbe foglalt, az emberi szemet sugárzó fény ellen védő, különböző formájú napszemüvegek." A tesztek során megállapítást nyert, hogy a kínai gyártmányú napszemüvegek a 190-400 nm-es UV-tartományban 99,98 százalékban nyelnek. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy bizonyos modellek csak 99,97-et tudnak, mások viszont 99,99-et teljesítenek - ezekről olyat állítani, hogy nem szűrik az UV-t, hülyeség.

Jogilag aggályossá

akkor válik a dolog, ha mondjuk a Népszava az aktuális uborkaszezonál-tényfeltárást olyan képaláírásokkal támogatja meg, mint "az utcán vett napszemüvegek többsége átengedi az UV-sugarakat". Az utcai napszemüvegek többsége Avanglion, a cégnek papírja van róla, hogy nem engedi át, a Népszava pedig egy hét múlva fogcsikorgatva helyesbít, a cikk címe: Ablaküveg is szűri az UV-fényt. Elegánsan veszíteni külön tudomány.

Az Avanglion Bt. 1991 óta működik, a napszemüvegeken kívül forgalmaznak olvasószemüvegeket is, széles körű tevékenységüket tavaly télen egy zokniprojekt tette teljessé. Napszemüveget nem gyártanak vagy terveznek, egyszerűen megveszik Kínában és Tajvanon, és kiterjedt utcai hálózaton keresztül értékesítik: ennél olcsóbb kombináció a törvényesség keretein belül nemigen létezik. A cég izraeli tulajdonosának, Benny Angelnek (?!) nem is a nyaranta menetrendszerűen érkező

optikusi basztatás

fáj, hanem a kritika megalapozatlan vagy legalábbis nem bizonyított mivolta.

"Az UV-szűrést bemérettük, a KERMI nem is talált kifogást." Akkor kezdtek olyanokat mondani, hogy a szemüvegeik minősége gyenge, és optikailag torzíthatnak, ami szembetegségeket okozhat. Márkanevet persze nem említettek, mindig csak az "utcait" hangsúlyozzák. Az optikai torzítás és a strapabírás valószínűleg idén is előkerül majd, különösen ha a Faröer-szigeteken nem születik elég kétfejű borjú. A KERMI-nél ugyanis sem egyik, sem másik tulajdonságot nem tudják mérni. Mint elmondták, olyan ritkán érkezik hozzájuk ilyen felkérés, hogy nem lenne kifizetődő a drága gépek megvásárlása. A strapabírás mérését valószínűleg hasonló gép végzi, mint amelyik az Ikeában hatszázezerszer kinyit és becsuk egy fiókot, csak szemüveghajtogatós-orrnyeregre tevős-levevős változatban. Az Avanglion tehát hiába kért ilyen vizsgálatokat. A napszemüveges egységcsomag egyik címzettje a Teszt magazin volt, ők a júliusi számba tervezték a napszemüvegek bemutatását, de a terv már a múlté. Az Avanglion modelljeit ugyanis nem lehet egymástól megkülönböztetni - a tényleges márkáknak van kódjuk vagy modellnevük, az Avanglionoknak nincs, bár a cég munkatársa ezt állította. A félreértést talán az okozta, hogy ők meg tudják különböztetni ("tudod, az a kék szárú Okley-koppintás"), ez azonban a Teszt magazinnak kevés. Súlyosbító körülmény, hogy az Avanglionnak ezer (!) körüli modellje létezik.

Az optikus szakértők

közelébe jutni nagyjából olyan könnyű, mint ha burnuszba öltözve, hátunkon géppisztollyal egy szőrszálat próbálnánk kitépni Bill Clinton orrából. Az optikusokat is képviselő ipartestületek titkárságvezetője, Szitáné Hosszú Ágnes mind védekezésben, mind támadásban a korszerű labdarúgásban elvárható maximumot nyújtja.

- Szeretném, ha megadná egy optikus szakértő nevét, aki nyilatkozna optikai torzítással kapcsolatban.

- Miért?

-Mert több optikus is azt nyilatkozta, hogy az utcán árult szemüvegek optikailag torzítanak. Akkor valamelyiküknek biztosan van olyan műszere, amivel ezt mérni lehet. Egy ilyen optikusra lenne szükségem.

- Maga kinek a megbízásából ír?

-Senkinek. Illetve hát a Magyar Narancsnak. Újságíró vagyok, érti, ott dolgozom.

- Írjon egy hivatalos levelet, amelyben megindokolja a kérelmét. A kamara majd összeül, és kijelölnek egy szakértőt.

- Nem lehetne, hogy most...?

-Maga itt az Avanglion megbízásából írogat, engem nem érdekel, hogy azok tíz szemüveget küldözgetnek újságoknak...

-Itt van például Fehér Bertalan újpesti látszerész, a Budapesti Kézműves Kamara elnökségi tagja, aki a Népszabadságban azt nyilatkozta, az olcsó szemüvegek silánysága...

- Akkor tessék, vigye bíróság elé a Fehér Bertalant, tessék, perelje be!

-Nem, nem. Talán a Fehér Bertalannak vannak olyan műszerei, például, vagy egy más látszerésznek, akit esetleg ön ajánlana...

-Írjon hivatalos levelet, az elnökség összeül...

És így beszélgettünk még legalább hat percig.

Ibolya kizárva

Mint egy, a neve elhallgatását kérő szakértő mondta, az UV-szűrés pompás dolog, de az sem mindegy, milyen évszak van. Nyáron ugyanis meredekebben és erősebben tűz a nap, a keret felett is bejut egy kazal UV-sugár, bármilyen drága a szemüveg. Ha viszont veszünk egy olcsóbbat, amin oldalt olyan bőr-izé van, amit az elvi motorosok hordanak, teljesen kizártuk az ultraibolyát. Az eljárás előnye, hogy ilyen modelleket drága márkákból is kapni. Aki bővebb részletekre is kíváncsi, írjon levelet a Kézműves Kamarának.

- winkler -

Figyelmébe ajánljuk