NBA az Interneten: CybAir Jordan

  • - dj"up -
  • 1996. október 4.

Tudomány

November elejéig még van egy-két hetem, elrendezem szépen az ügyeimet, végrendelkezem, aztán kezdődik az NBA. A munkahelyemről kiiratkozom, a családot takarékra veszem, és éjszakánként félholtra webezem magam. Reggeli fél hatos fekvések (egy nyugati parti meccs kábé akkor ér véget itteni idő szerint), vérben forgó szemek, bizonytalan léptek. Az Internet-kosárlabda addiktívabb, mint a kisgazda óvodásoknak osztogatott LSD-matrica.
November elejéig még van egy-két hetem, elrendezem szépen az ügyeimet, végrendelkezem, aztán kezdődik az NBA. A munkahelyemről kiiratkozom, a családot takarékra veszem, és éjszakánként félholtra webezem magam. Reggeli fél hatos fekvések (egy nyugati parti meccs kábé akkor ér véget itteni idő szerint), vérben forgó szemek, bizonytalan léptek. Az Internet-kosárlabda addiktívabb, mint a kisgazda óvodásoknak osztogatott LSD-matrica.

Az Internet ideális médium minden profi sportnak. Mintha csak erre találták volna ki. Induljunk a nyomtatott sajtótól. USA Today. Nem túl jó hírű lap, akik ismerik az amerikai újságokat, kábé úgy emlegetik, mint valami óriás-Blikket. Nem az a kifejezett értelmiségi újság, viszont a legnagyobb példányszámú, jó egyszerű, angolul gyengén beszélőknek ajánlott: a Todaynél megoldják a világot kétszáz szóból. A kétszáz szavas szókészletből pedig vagy százat csak a sport használ; a sports section a lap legnagyobb erőssége: a Today a legegyszerűbb amerikait célozza, annak pedig nem kétkolumnás Günther Grass-esszé kell a hétvégi mellékletbe, hanem baseball, football, basketball, hockey és egész oldalas időjárás-jelentés.

Sportban viszont nagyon korrekt a Today, nem pofázik (kétszáz szóval nem is nagyon lehet), tőmondatokban közli a legfontosabb híreket, a többi táblázat, táblázat, táblázat, eredmények, statisztikák, kimutatások. Mennyire el vagyunk tévedve a Knézy-féle "ugye megmondtam előre" kommentárokkal, a szaksajtó egymondatos információkból kreált kolumnás stílustoprongyaival, általános iskolai emlékekből előkapart irodalmi utalásokkal és operettidézetekkel feltuningolt, tudósításnak álcázott piruettezéseivel: mennyivel többet el lehet mondani a sportról számokkal! Mármint az amerikai sportokról, ahol eredmények, teljesítmények vannak, merthogy mondjuk egy magyar futballmeccsre a glossza a legjobb műfaj, az tény.

És már a hálózatnál is vagyunk. Az Internet adatközlésre a legmegfelelőbb médium, mondják a hozzáértők. Lehet statisztikákat, számsorokat, eredményeket, mindenféle adatokat nyomatni orrba-szájba - hely van elég, kényelmes keresés, olcsóság, állandó frissíthetőség. A USA Today lehet, hogy nem versenyezhet a New York Timesszal vagy a Washington Posttal megbízhatóságban, színvonalban, de marketingileg sokkal fürgébb, aktívabb, mint a két dinosaurus. Amióta a webőrület elkezdődött, a USA Today jelen van (http://www.usatoday.com/). Teljes kiadás a hálón, frissítés minden másodpercben. Tök ingyen. És az online sportos részleg kábé százszor annyi anyagot tartalmaz, mint a nyomtatott kiadás. Többet ad ingyért, mint pénzért. Hát lehet nem szeretni?

A Todayé az egyik leghasznosabb NBA-adatbázis, minden fontosabb statisztika megtalálható, rövid kommentárok, hírek, a játékosok nyugalmi adatai és - ami a lényeg - a meccsek alatt kétpercenként frissülő eredmények. Esküszöm, néha izgalmasabb egy Netscape előtt nyomogatni a reloadot és nézni, hogy a Chicago 11 pontot hozott a negyed végéig, és Jordan hány pontnál tart a félidőben, mint a DSF-en bámulni, hogy a németek harmadszorra játsszák vissza Detlef Schrempf valamelyik jól sikerült oldalbedobását. És reklámok sincsenek!

Perverz dolognak tűnhet ez, de a kosárlabda, a profi, tökéletesen követhető a statisztikákból. Sőt csak onnan követhető pontosan. Ebben a ligában majd minden játékos képes csodálatos dolgokra. De az az igazi kérdés, hogy ki

hányszor és milyen

csodákat bír véghezvinni. Statisztika.

Meccsek száma, pályán töltött percek, mezőnykosarak, dobási kísérletek, dobószázalék a mezőnyből, büntetők, büntetődobó-százalék, hárompontos-kísérletek, hárompontos kosarak, hárompontos-dobási százalék, lepattanók, támadó lepattanók, gólpasszok, lopott labdák, eladott labdák, blokkok, faultok, dobott pontok (összesen) és végül (mindenekelőtt!) a meccsenkénti pontátlag - ennyi statisztikai kategóriából már kábé nyomon követhető egy játékos szereplése. És kreálhatók mindenféle új statisztikák, átlagok, százalékok, mondjuk tekinthető a dobott pontok és a pályán töltött percek hányadosa, oszthatjuk a lopott labdákat az eladottakkal, vehetjük a lepattanók vagy éppen a gólpasszok meccsenkénti átlagát satöbbi, satöbbi, az NBA-rajongó órákig elvan ezekkel a számokkal.

Az NBA-rajongó számára az Internet (vagy mondhatunk webet egyszerűen) maga a mennyország. Kis kutakodással bármilyen adathoz hozzáférhet - ingyen. Néhány éve még csak nagy brosúrákból, könyvekből silabizálhatta a bolhabetűs statisztikákat, sok hónapos késéssel, igen húzós árért. Hogy mit jelent az Internet az NBA-nek, azt a liga főnökei is tudják. Az NBA legfőbb ura, bizonyos David Stern a hetvenes évek lezüllött, nem túl népszerű profi kosárligájából nemcsak egy csodabajnokságot kreált, hanem a világ egyik legjobban prosperáló szórakoztatóipari vállalkozását, amelynek szupersztárjai százmillió dollárokat tesznek zsebre. A német tinédzserek inkább Shaq-mezben, mint Möller-pólóban futkároznak, Kínában Teng Hsziao-ping után Michael Jordan a legismertebb ember. Ehhez nem elég a kosárlabdát művészi szinten űzni, itt többről van szó: a kosár- és a marketingzsenik összefogásáról.

A tavalyi bajnokság első meccsén, a hivatalos NBA-nyitányon (aztán több kulcsfontosságú derbin is), amelyet több mint száz országban közvetítettek, a bírói asztal előtt a kispadokig egyetlen hirdetőtábla állt:

http://www.nba.com

Semmi több. A liga nyilván több százezer dollár reklámbevételtől esett el, hogy legnézettebb meccsein saját website-ját reklámozta. De a ligánál tudják, hogy ez a pár százezer dollár nem pénz. A pénz, a milliók, a milliárdok később jönnek, a baseballsapka-, a mez-, a játékoskártya-vásárlóktól, a relikviagyűjtőktől, a képes brosúrákra utazóktól. Az Interneten keresztül olcsón tehető rajongóvá a világ boldogtalanabbik fele is, mondjuk az a nyomorult is, aki maximum akkor lát NBA-t, amikor néhány hét késéssel Gulyás László felvételről keveri Patrick Ewingot John Stocktonnal a Sportvarázsban.

Tehát: http://www.nba.com. A legteljesebb és leghivatalosabb adatbázis, nagyon szép kivitelben. Hírek, videók, interjúk (real audióban is, persze) és minden, amit az NBA történetéről tudni érdemes. Minden játékos életrajza, adatai, statisztikái egészen a főiskolai bajnokságig.

Az ember persze néhány adatot vág fejből, mondjuk illik tudni, hogy Jordan 6-6 magas, láb-hüvelykben persze, az NBA-rajongó elfelejti a centit. A román Gheorghe Muresan 7-7, azaz 231 centi. Hozzá képest Shaquille O´Neal 7-2-je (216) nudli, ő viszont 333 font (valahol a 140 kiló környékén). Apropó, ez a láb-hüvelyk ügy elég gyanús. Nekem rejtély például, hogy az amerikai statisztikákban a horvát Toni Kukoc (Bulls) mindenütt 6-11-gyel, Dino Radja (Celtics) pedig 6-10-zel szerepel, míg az európai hivatalos adatok szerint Radja magasabb, 209 centi, Kukoc meg csak 207. Na? (A helyes megfejtők között kisorsolom ötvendolláros Kukoc-mezemet.)

Az NBA a júniusi Seattle-Chicago-döntő idejére külön domaint jegyeztetett be http://www.finals.com címen. A döntő meccsein ez a hirdetés díszelgett a pálya teljes széltében. Pedig hirdetési szempontból valószínűleg az NBA-döntő az egyik legértékesebb műsor a világon. Itt megvan a szokásos menü, statisztikák a döntő meccsekről, értő elemzések, interjúk, videók a kulcsmomentumokról, real audio, kis társalgás (chat) NBA-ügyben. De ami a legszebb: animált ábrákon lehet követni a két csapat legjellemzőbb játékait, figuráit.

Még több ilyen séma, még több figura, védekezési és támadási stratégia edzőknek és önjelölt kosárlabdaguruknak (animáció, fázisrajz, részletes magyarázat, elemzés): http://www.coachesedge.com. Felsőfok.

Pályán kívüli hírek (átigazolások, magánéleti botrányok, edzőcserék, sérülések, kis színesek) frontján talán a Basketball Server nevű képződmény a legmegbízhatóbb, naponta többszöri frissítés: http://152.52.2.152/newsroom/sports/bkb/1995/nba/nba/feat/nba.html.

A rajongói site-okról még nem is beszéltünk, pedig több ezer van belőlük, és ezeken találhatjuk a legőrültebb statisztikákat, például, hogy Rodman milyen színű hajjal legeredményesebb, Pippen több pontot dob csütörtök esti meccseken, mint vasárnapiakon, Shaq összesen hány percet tölt a

gyűrűn függeszkedve

egy szezon alatt (zsákolásonként kábé fél másodpercet szokott, ezekből áll össze a végeredmény). A rajongói site-okban természetesen a sportág királya, Michael Jordan vezet. Itt elnézést kérek, lévén Bulls-rajongó, most a Chicago játékosainak internetes lelőhelyeit mutatnám be. Knicks-fanek le vannak szarva. Kiindulhatunk Adam Tiberi lapjáról, amelyen van egy rakás link, szép képek, minden, amit tudni érdemes, FAQ, statisztikák, természetesen, és van még neki háromszáz Jordan-kártyája is.

Jordan hivatalos page-e össze van kötve saját étterme reklámjával, a chicagói Michael Jordans Restaurantban lehet virtuális túrát tenni a http://www.dinesite.com/michaeljordans/enter.htm-en, van étlap, árak, asztalfoglalás, minden, Jordan-relikviákkal és az obligát statisztikákkal megtűzdelve.

Ugorhatunk aztán egy másik hivatalos Jordan-lapra: http://www.apc.net/km/, illetve MJ-Bulls közös homepage ez, jó kis hírekkel: Jordan bekerült a világ tíz legjobban öltözött férfija közé; Robert Parish szerződtetését fontolgatja a Bulls; segédedzőként visszatér Bill Carthwright. A hírek jó része abból a Chicago Tribune-ból van átcsempészve, amely szintén tisztességes online Bulls-adatbázist gondoz: http://www.chicago.tribune.com/sports/bulls/.

Hiába Jordan a legnépszerűbb, fegyverhordozójának, Pippennek saját címe van, Scottie Pippen Online: http://33online.com/.

És a végére poénnak is jó az agyontetovált, festett hajú, bírófejelő, Madonna-kúró Dennis Rodman, aki népszerűségben lassan Jordan fejére nő; aki csupaszív játékával, meccseket eldöntő lepattanóival, brutális védekezésével és persze állandó botrányaival a liga egyik legnagyobb sztárja lett annak ellenére, hogy minden szökőévben szerez csak kosarat, és zsákolni például sosem szokott. Igazi médiasztár, persze az Interneten is site-hegyek szólnak róla. Jó kis Rodman-linkek a http://www.mgl.ca/"tbachusk/ címről. Külön kaland a http://www.worldstar.com/"britnath/color.htm, ahol dokumentálva van a Féreg összes hajszíne (hetente változik ugyanis), sőt lehet szavazni a legszebbre, van hairstyle of the week, minden. A Dennis Rodman is God page-et pedig már kommentálni sem kell: http://www.engarde.com/Kidpub/Dennis"Rodman"is"God-Matt"Kohlman.html.

- dj"up -

(ujpeter [at] mail [dot] datanet [dot] hu)

Figyelmébe ajánljuk