Óriási rovarok - kiállítás a Globe színházban: A Molotov-bőrfutrinka paktum

  • Winkler Róbert
  • 1997. szeptember 4.

Tudomány

A hidraulikus szörnyetegekkel foglalkozó gyártó cég ugyanaz, amelyik a nagy sikerű, 1993-as dínókiállítás anyagát szolgáltatta. Ugyancsak a Kokoro szállította a nemrég a Globe-ban riogató három dínót, akik a tömeghatás minimális volta miatt inkább felháborodást váltottak ki. A jelenlegi felhozatallal szemlátomást mindenki meg van elégedve.
A hidraulikus szörnyetegekkel foglalkozó gyártó cég ugyanaz, amelyik a nagy sikerű, 1993-as dínókiállítás anyagát szolgáltatta. Ugyancsak a Kokoro szállította a nemrég a Globe-ban riogató három dínót, akik a tömeghatás minimális volta miatt inkább felháborodást váltottak ki. A jelenlegi felhozatallal szemlátomást mindenki meg van elégedve.

Globe Színház, Budapest,

Városliget

Nyitva: mindennap 9-18 óráig

Belépő: felnőtt/gyerek/hétköznap/hétvége/egyéni/csoportos viszonylatban 250-450 Ft.

Dinosaurus- vagy rovarkiállítást nehéz kizárólag vállalkozói alapon megrendezni. Valahogy úgy alakult, hogy az a vállalkozó, aki bír fizetni tízmilliót az önjáró szörnyek bérleti díjáért, kicsit nehézkesebben üt össze egy szakfordítást a brontosaurusról vagy az óriás botsáskáról. Ezért a kiállítást a brit The Natural History Museum és a Magyar Természettudományi Múzeum is jegyzi, utóbbi közreműködött a dínóknál is, szakértelemmel és némi dínótojással. Ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy az óriásrovar-kiállítás jóval bőségesebb lett egyszerű, profitorientált, ízelt lábakkal történő ijesztgetésnél.

A mozgó gumigigászok

mellett kiállították a múzeum szakajtónyi, eddig soha nem látott tücskét-bogarát, egyik-másik százötven éve terpeszt a gombostűn valamelyik tárolószekrényben. A galérián még a farkával fenyegetőző sáskaóriásnál is döbbenetesebb látvány: Darwin terminátor-változata plasztikból. Korhűn berendezett szobában üldögél, néha felriad, bemutatkozik, "Charles Darwin vagyok, talán hallottak már rólam stb. stb.". Az arcbőre tökéletes, a májfoltok alapján szakáll nélkül akár Bessenyei Ferenc is lehetne. Forgatja a szemét, van arcjátéka, sőt amikor a rovarokról beszél, szabályos Saolin-sáskapózba helyezkedik, Just call me Charles-Claude Van Darwin. Külön vitrinben megtekinthetjük A fajok eredete őskiadását angol, német és spanyol nyelven.

A hidraulikus sáskaóriások

szépen mozognak,

bár meg kell adni, a fatörzsön huzakodó ökörnyi atlaszbogarak nem kapaszkodnak a karmaikkal, csak lóg a lábuk; az összes fékfolyadék a nyakszirtekben áramlik, már persze ha az atlaszbogárnak tulajdoníthatunk effajta testtájat.

Az enyhén vásári benyomást keltő, de igen profin kivitelezett szörnyekről egyvalami hiányzik: az apró részletek. Nem látunk többet, mint ha szabad szemmel, nyolc-tízszeres nagyítóval néznénk az állatokat, a szemük például egybefüggő bura, pedig az összetett szem celláit nagyító nélkül is lehet látni. A részletek megszállottjai kicsit később tekinthetik meg, hogyan csapol a nőstény szúnyog, amikor félméteres lőccsel szív.

Ez az a pont, amitől kezdve a kiállítás már

túlságosan normális

kezd lenni - interaktív rovarhatározók, gombnyomkodásos mindenfélék, az aberráltakat meg mintha kihagyták volna a számításból. Nos, jelentem, róluk sem feledkeztek meg. Az előcsarnokban, ahol egyébként folyamatos háromdimenziós rovarfilm megy, látható dr. Szentkirályi Ferenc rovarképeslap-gyűjtő kiállítása, remélem, a mester nem ebben a minőségben operál. A megszállott rovarász nem éri be a puszta képanyaggal, szöveges kísérettel is megtámogatja azt. Döbbenetes coming outtal nyit.

"A kulturális entomológia (ez rovartant jelent - W. R.) iránti érdeklődésem mintegy 10 évvel ezelőtt kezdődött, azonban csak 5 éve kezdtem el gyűjteni a rovaros témájú képeslapokat." Szentkirályi doktor néhány oldalon át betekintést enged a rovarképeslap-tipológiába, ha például most azt mondanám, kedves olvasó, sorolja fel a képeslapok fajtáit, bizonyára ugyanolyan értelmetlenül nézne, mint azon a rossz emlékű A közművelődés intézményrendszere-szigorlaton, pedig a válasz itt is pofonegyszerű:

"- üdvözlőlap,

- ismeretterjesztő lap,

- alkalmi lap.

Továbbá (itt újra bejön a közművelődés intézményrendszere-dézsávü):

3. A rovar szerepe szerint lehet központi vagy mellékszereplő.

4. Az ábrázolás típusa szerint realisztikus, valódi, fantáziarovar vagy e kettő közti átmenet."

A verbális kezdetek ne kedvetlenítsenek el senkit, a gyűjtemény tele van fantasztikus rovarképeslap-kuriózumokkal. Ilyenek a századfordulós német cserebogár-képeslapok - cserebogarak cilinderben, mindenféle hülye élethelyzetben, a legvadabbon cserebogár békát elégít ki orálisan. Szép a pedofil vonulat; mangapornó gyereklány nők elképesztő hálóingekben, ők azért kerültek a kollekcióba, mert hártyás szárnyuk van, a tollas szárnyú gyereklányokat a madarászok gyűjtik. A képeslap, amelyért már önmagában véve is megéri elmenni, fekete-fehér, rajta Sztálin és Molotov látható erdőszélen, lepkehálóval, gyermekek társaságában. Azokra a lapokra, amelyeken a nevezett pár taglóval a hóna alatt látható, vélhetően a hentesspecialisták csapnak le.

Winkler Róbert

Szuvenír

Plakát: 200 Ft

"Pillangó nagylézer" (hologram jellegű dolog): 210 Ft

"Pillangó kicsi lézer": 190 Ft

Pocahontas kulcstartó: 170 Ft

Garfield-jelvény: 150 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.