OTP-hitelek: "Kamatcsökkentést tervezünk"

  • 2000. március 30.

Tudomány

Oszlányi Zsolt ügyvezető igazgató, OTP Bank

Lakáshitelek az OTP Banknál

Oszlányi Zsolt ügyvezető igazgató, OTP Bank

Az OTP Bank folyamatosan megújuló lakáshitel-konstrukcióival, saját forrású hitelek folyósításával és az állami támogatások közvetítésével stabilan őrzi vezető pozícióját a lakásfinanszírozás terén. A legnagyobb hazai pénzintézet a tavaly bevezetett jelzáloghitel mellett idén február 1-jétől két új lakáshitelfajtát kínál, mindkettőnél személyre szabott törlesztési módozatokkal.

MaNcs: Ha valaki új lakást szeretne, milyen hitellehetőségei vannak az OTP Banknál?

Oszlányi Zsolt: Február elsejétől két különböző típusú lakáshitelt kínálunk, az egyik a kormány által támogatott lakáshitel, ez a kiegészítő kamattámogatásos hitel, amit a fiatalok és a többgyermekesek kapnak. Itt az ügyfélnek csak hét- százalékos kamatot kell fizetnie, meg az egyszázalékos kezelési költséget, a hitel maximális kerete 8 millió forint, amelyet akár 35 éves futamidőre is nyújtunk.

A másik, az általános lakáshitel, amelyhez kormányzati támogatás nem társul, már nemcsak új lakás építéséhez vagy vásárlásához használható fel, hanem minden, lakással összefüggő dologra, legyen az magánforgalmi vásárlás vagy építés, új vásárlás, korszerűsítés, bővítés vagy akár felújítás. A támogatás nélküli változó kamatozású hitel kamatát az OTP Bank április 1-jétől 2 százalékponttal, tehát 17,5 százalékra mérsékli. Ez persze nem egyedi döntés: az év során folyamatosan, ahogy a pénzpiaci kamatok csökkennek, úgy mérséklődnek a kereskedelmi banki kamatok is.

MaNcs: A változó kamatozású lakáshitelt ki veheti igénybe?

OZS: Ezt a klasszikus hitelt bárki igénybe veheti. A bírálatnak két szempontja van, az egyik az igénylő fizetőképessége, tehát a jövedelem és a törlesztőrészlet viszonya. Itt azt tekintjük meghatározónak, hogy a törlesztés ne haladja meg a jövedelem egyharmadát, de magasabb jövedelműeknél - nálunk ez százezer forint havi nettó jövedelmet jelent - szó lehet akár ötvenszázalékos terhelésről is. A hitelbírálat másik szempontja a biztosítékként felajánlott ingatlan értéke. Az ingatlanra jelzálogjogot jegyzünk be, és az ingatlan értékének ötven százalékáig terheljük. Népszerű ez a lehetőség, február elseje óta körülbelül 2500 szerződést kötöttünk, az engedélyezett hitelállomány közelíti a 4 milliárd forintot.

MaNcs: Milyen módon kell a hiteleket törleszteni?

OZS: Mindkét hitel törlesztése esetén kétféle törlesztési lehetőséget is felajánlunk az ügyfeleinknek. Lehet a futamidő alatt azonos a törlesztőrészlet minden hónapban - kivéve persze, ha csökken a kamat, mert akkor a részlet is változik. Fiataloknak, pályakezdőknek, akiknek a lakásszerzés idején a jövedelme még alacsony, az úgynevezett progresszív törlesztést szoktuk ajánlani. Ez azoknak kedvez, akiknek most még nem olyan nagy a jövedelmük, de néhány év múlva már biztosan többet keresnek majd. A lényeg, hogy a futamidő első három vagy négy évében alacsonyabb a havi törlesztőrész. Például, ha egyenletes törlesztésnél a havi részlet 25 ezer forint lenne, akkor az utóbbi megoldással az első évben csak 18-19 ezres részletet állapítunk meg, és ez évente nő 2-3 ezer forinttal havonta, míg évekkel később el nem éri az egyenletes törlesztőrészletet.

MaNcs: Mi történik akkor, ha valaki valamilyen váratlan eset miatt néhány hónapra nagyon megszorul, és nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket?

OZS: Saját érdekünk is az, hogy megfeleljünk az ügyfeleink igényeinek, egyszerűen azért, mert minél inkább testre szabott a szerződés, annál biztosabb, hogy az ügyfél fizet. Szociális kérdésekkel egyetlen bank sem foglalkozik, de nyilvánvalóan előfordulhat, hogy akár fél évig nem tudja valaki a törlesztőrészletet fizetni. Ilyen esetben akkor - és csak akkor -, ha a bankot felkeresik az ügyfelek, van mód a szerződés módosítására, akár úgy, hogy felfüggesztjük a törlesztést, vagy csökkentjük és később növeljük a részleteket. Ez csak akkor működik, ha az ügyfél együtt kíván működni a bankkal a probléma megoldásában.

MaNcs: Ezeket a hiteleket azonban csak akkor kaphatjuk meg, ha viszonylag nagy jövedelmet tudunk igazolni. Tud segíteni az OTP Bank olyanoknak is, akiknek - akárcsak papíron - minimálbérük van, ám tényleges jövedelmük, mondjuk mert vállalkozók, bt.-tagok, sokkal nagyobb?

OZS: Tudjuk, hogy sokan vannak ebben a helyzetben, nekik alakítottuk ki a jelzáloghitelt. A jelzálogot ingatlanra terheljük. Ez nem kifejezetten lakásépítési vagy -vásárlási célú hitel, hanem mindenki arra költi, amire akarja. Ha a felajánlott ingatlan úgynevezett menekülési értékének 35 százalékát nem haladja meg a hitel, nem vizsgáljuk a jövedelem és a törlesztés arányát, hanem csak az ingatlanra fokuszálunk. Itt lehetőség van arra, hogy egy ideig csak a kamatot kell fizetni, sőt megállapodhatunk negyedéves fizetésben is. A hiteltörlesztés a hitelfelvevő szerződéses kötelezettsége, ahogyan a banknak szerződéses joga nemfizetéskor az opciós szerződésben foglaltak szerint eljárni.

MaNcs: Ezt a hitelfajtát mekkora futamidőre lehet megkapni?

OZS: Általában öt-tíz éves futamidőre nyújtjuk ezt az egyébként népszerű hitelt. Tavaly, a bevezetés évében több mint tízmilliárd forintot folyósítottunk ebből a hitelből, melynek kamata jelenleg 21 százalék.

MaNcs: Ebben az esetben is lehet fizetési halasztást kapni?

OZS: Ez esetben nagyobb a rizikó, úgyhogy kevesebb a türelem is. Ha valaki nem fizet, körülbelül 45 nap után érvényesítjük opciós vételi jogunkat.

MaNcs: És mi van akkor, ha valakinek nagyságrendekkel kevesebb pénzre, mondjuk csak néhány százezer forintra lenne szüksége?

OZS: Az ingatlanfedezet melletti hiteleknél 500 ezer forint a legalacsonyabb folyósítható hitelösszeg, kivéve a támogatás nélküli hitelkonstrukciót, ahol a minimális mérték 100 ezer forint. A hitelbírálat - ha minden kellő dokumentum a rendelkezésre áll - öt nap alatt megvan, ez azt is jelenti, hogy fel is veheti ügyfelünk a pénzt. A gyors ügyintézéshez mindenképpen szükség van a tulajdonlapra, jövedelemigazolásra, a jelzálogingatlan értékelésére vagy vétel esetén a szerződésre és a kitöltött űrlapra. Azért vezettük be a gyorsított hitelbírálatot, hogy az ügyfél rövid időn belül bizonyos lehessen abban: kap-e hitelt az OTP Banktól, és ha igen, milyen feltételek mellett.

MaNcs: Hol lehet bővebb információkhoz jutni? Lehet például telefonon tájékozódni?

OZS: Az OTP TeleBANK 06-1-3-666-666 vagy 06-40-366-666-os telefonszámán a 6-os menüpontban munkatársaink felvilágosítást adnak a hitelről, és van lehetőség egy egyszerű konzultációra is. Információt lehet kérni az hitelösszegek esedékes törlesztőrészletéről is. Ha valaki kéri, az ügyfélszolgálat további részletes tájékoztató anyagot, szerződést is küld postán az érdeklődőnek.

(x)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.