Polgárőrség: Éjjeli őrjárat

  • 1997. május 1.

Tudomány

A VIII. kerületi Oltalom Polgárőrség a központ szerint kiválóan működik. A rendőrséggel azonban nem a legjobb a viszony, a polgárőrök többször lépték már túl hatáskörüket. Elmúltak azok az idők, amikor a legnagyobb egyetértésben közösen járőröztek, most néhány polgárőr a kapitányság területére sem léphet be, legfeljebb vészhelyzetben, például amikor megjelennek "a sajtósok".
A VIII. kerületi Oltalom Polgárőrség a központ szerint kiválóan működik. A rendőrséggel azonban nem a legjobb a viszony, a polgárőrök többször lépték már túl hatáskörüket. Elmúltak azok az idők, amikor a legnagyobb egyetértésben közösen járőröztek, most néhány polgárőr a kapitányság területére sem léphet be, legfeljebb vészhelyzetben, például amikor megjelennek "a sajtósok".

Az őrület a rendőrkapitányság ebédlőjében kezdődik, Takács százados valami eligazításfélét próbál rögtönözni. A rendőrök megadóan hallgatják a negyedik variációt: mozgó kettő a mikrobuszba a "sajtósokkal", a polgárőrökhöz beül a mozgó egy, a hívója aktív egy lesz, a mozgó egy jelentkezik a ...micsoda? Akkor mozgó kettő ül be a polgárőrökhöz, a sajtósok a mikrobuszba, a Lajos bácsi marad a polgárőrökkel, igaz, akkor a sajtósoknak nem jut polgárőr. Csak a mozgó kettő.

- A polgárőrök vagyunk - szól Tomi a kapitányság portáján.

- És? Akkor dobjak egy hátast? - néz fel az őrmester a kártyázásból. A VIII. kerületi kapitányság a városrész legcsendesebb utcájának közepén még a sarkvidéki légtömegekkel érkező hidegfronttól is védett, a kurvasor törzsvendégei évtizedeket autózhatnak a közelben anélkül, hogy észrevennék a Víg utcai portált.

- Igazolvány? - kérdi az őrmester, kijátszik egy zöld alsót, és átüvölt egy kollégának, hozott-e kaját. Tomi kimegy a polgárőr-igazolványáért, végül engedélyt kapnak: az orkánszerű széllel kísért eső elől behúzódhatnak a kapitányság előcsarnokába, de egyértelmű, nem szívesen.

Lajos bácsi késik

Míg befut a hetvenesztendős főpolgárőr, beülünk Tomi taxijába, újra elered az eső. A polgárőrök Jimmy sikerét elemzik: a száznegyven kilós kolléga fellépett a Szív TV diétás műsorában, az Oltalom másik jelentős fegyverténye: elfogott egy motortolvajt. Két további polgárőr érkezik, Starsky és Hutch-oznak egy kicsit a riasztópisztolyukkal, de az est fő kérdése, lesz-e rádió. A polgárőrök is paparazzi-technikával dolgoznak: a rendőrségi sávot figyelik, és ha valahová járőrt hívnak, mennek támogatást nyújtani.

Hírnök jő: Takács százados önnön szabadideje rovására bejön, és eligazítást tart. Be kell menni a kapitányság kínzókamraszerű ebédlőjébe, Lajos bácsi sem igazán érti, miről van szó. Jimmy is bejöhet, pedig őt már régóta nem engedik a kapitányságra, csakúgy, mint Csabát, aki egy esős napon a polgárőrmobillal belecsúszott egy rendőrautóba. Most mindnyájan a csupasz falak közt feszengünk, míg Takács százados sikertelen kísérleteket tesz arra, hogy energikus parancsnok benyomását keltse. Az eljárás során elmondja, mit nem csinálhatnak a polgárőrök (nem intézkedhetnek rendőrként, és "Jimmynek sincs boksz"), továbbá megnyugtatja a polgárőröket, hogy a rendőrjárőrök támadás esetén megvédik őket.

Takács százados

nehezményezi,

hogy a sajtósok miért nem kértek engedélyt a rendőrségi tárgyú riporthoz, és tájékoztat bennünket, hogy rendőrt nem fényképezhetünk (de ha igen, legyen rajta sapka). Végül a mikrobuszba oszt minket a "mozgó 2"-vel (lásd keretes írásunkat). Takács százados sejtelmesen közli Jimmyvel, hogy a Béla ráverte a balhét. Milyen balhét? Nem derül ki, közben jelezzük, eszünk ágában sincs rendőrségi tárgyú riportot készíteni, sőt polgárőr tárgyút szeretnénk, de az már megoldhatatlan feladatot jelent, hogy egy gépjárműbe jusson "sajtós", rendőr és polgárőr. Csendesen, de határozottan elszakadunk Mozgó 2-től, és a Tomival együtt beugrunk Jimmy autójába. Az aktuális polgárőrmobil hófehér, amerikai piacra készült brutális automata, turbódízel Mercedes, sötét üvegekkel és a jobb álcázás végett JIM 001-es rendszámmal. Jimmy porlasztószerelő, a Merci a hobbija, ha eladná, valami rendesebb helyre költözhetne, de a zárt udvari parkolás és az esti bűnüldözés mindenképpen Józsefváros mellett szól. Elismeri, hogy lehet valami lelki defektusa, mert ha a rendőrök nem tizenhatezret keresnének, ő is az lenne.

- Mennyiért lépnél be?

- Józsefvárosban? Egy kilóért. Mert az nem egyszerű meló, amit ők itt végeznek. Például jön a hívás: csendháborítás, kimegy a címre, kiderül, hogy keresztelő van, ami abból áll, hogy kétszáz cigány veri egymást egy negyvenöt négyzetméteres lakásban. Kiküldik a két gádzsit gyalogjárőrbe, a Melindát meg a másikat. Ezeket a küldéseket mi levesszük, és előbb érünk oda, mint ők.
- És biztosítjuk a helyszínt.
- És akkor hétfőn jön a Takács százados, hogy mi az, hogy én rendőrként intézkedek. Pillanat... van rádió, Lajos bácsi? Mert nekünk kurvára nincs.

Jimmy száznegyven kilója

egyenletesen oszlik el 204 centiméteres magasságban, a tökéletes pénzbehajtó image-et pitbullfrizura koronázza. Jimmy és a fiatal Bujtor Istvánnál alig kisebb Tomi összeszokott, extra méretű Beavis and Buttheadként őrzik a civil társadalmat. Mielőtt Takács százados újabb beosztást alkotna, kikanyarodunk a Bérkocsis utcába. Hogy a Mozgó 2-t megúsztuk, pillanatnyi könnyebbség, de hosszabb távon nem egyértelmű előny. Merevrészeg pár préselődik egy félszemű autóba, el is indulnak, de polgárőr rendőr nélkül nem intézkedhet. Béla viszont, aki rendőr, csak tíz után ér rá.

Felületi hámsérülés

- A kollégák azt mondják, miattad lépnek ki a rendőrök - mondom Jimmy tarkójának.

- A történet a következő. Tolja a gyerek a lopott motort, majd amikor igazoltatni akarjuk, elfut. A rendőr urak ugye nem üldözik, azok kérnek erősítést rádión. Én futok utána a százötven kilómmal, meg Béla rendőr, rohanunk, a lépcsőn a Béla ráesik a gyerekre, én a Bélára, az elkövető a látlelet szerint felületi hámsérüléseket szenved, ami abból ered, hogy a pofájával leradíroz egy félemeletet. Ez hajnali négykor történik. Kilencig a kapitányságon ülök, és civil ember létemre jelentést írok, mi történt előállítás közben. Ez van pénteken, hétfőn pedig már hallom az öreg Lajos bácsitól, hogy Takács százados azt mondta neki, vegye el tőlem a kapitánysági belépőmet. A Bélával meg közölték, hogy kicsinálják, át is ment a közlekedésiekhez. Így most a Takács se baszogathatja, amiért velünk járőrözik szabadidejében.

- Ami miatt fújnak ránk,

az két dolog. Az egyik, hogy a Puskin utcában volt egy italdiszkont. Abból valahogyan diszkó lett, és a lakók belázadtak, amikor már éjfél után is tartott az őrület. Küldtek egy rendőrjárőrt, hallottuk a rádióban, hogy lejelentik, rend van. Hajnali háromkor ismételt küldés járőröknek. Mi is odamegyünk, a diszkontban kétszáz ember, szórakoznak, engedély egy darab se. A járőrök körülnéznek, úristen, itt nagyon sok ember van, és eltűnnek. Ottmaradtunk, három rendőr és három polgárőr. Kiraktunk nagyjából kétszáz embert, de pechünk volt. A kétszázban ott volt egy rendőr főhadnagy, valahonnan Szegedről, botrányos részegen.

- Ja igen, a járőrök ezért mentek el. Mert meglobogtatta az igazolványát, hogy mindenki takarodjon, mi meg jól megbilincseltük, mert a Béla az rendőr, én meg lefogtam, nekem ne találja ki egy zugdiszkóban, hajnalban, hullarészegen, hogy ő rendőr főhadnagy. De ebből jegyzőkönyv lett, amiben le kellett írnom, miért a KMB-sek (körzeti megbízott) intézkedtek, amitől kiborult a bili, mert ugye kiderült, hogy a járőrök elszaladtak. Azóta a járőrök fújnak rám, mert úgy vették, hogy bevamzeroltuk őket.

Utána két héttel autózgatunk, rendőrautóval. Segélykérés a Nirvána bárhoz. Na most a segélykérés az olyan, hogy arra mindenki megy minden kerületből. Mire odaérünk, Tomi, hány rendőr volt ott?

- Mi voltunk négy rendőrrel, volt tíz-tizenkét rendőrautó, negyven-ötven rendőrrel.

- Amerre szem ellátott, rendőr volt,

a két albán a sarkon

röhögött,

a rendőrök közölték, nekik családjuk van, ezek albánok. Odamentünk a Janival, összehajtottuk a két albánt, bevittük a bárba, a rendőrök meg felvették az adataikat, ennyi. Hétfőn meg már az volt a történet, hogy a polgárőrök segélyhívásokra mennek ki, és elveszik az intézkedést a rendőrök elől. Pedig nem tudom, mit bírtam elvinni húsz perccel a segélyhívás után.

Jimmy szerint

ha más városrészben igazoltatják, és előkerül a polgárőr-igazolványa, a rendőrök a kollégát látják benne, és nem szőrszálhasogatnak.

- Itt, a nyolcadik kerületben? Megállít a rendőr, akivel két napja együtt járőröztem, az ő küldésére mentünk ki, nehogy összeverjék a százhúsz kilós cigányemberek, és az a rendőr lehúz kétezer forintra, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági övem. Vagy, mivel autójavító vagyok a Tavaszmező utcában, és gyakran megyek próbaköröket autókkal, a Mátyás téren rendszeresen megbüntetnek azok a rendőrök, akik szemé-lyesen ismernek, amiért nincsenek nálam az irataim, mert nem akarom őket a javított autóban felejteni. Az bezzeg nem feszélyezte őket, hogy amikor összetörték a mikrobuszukat, az én Nissan Patrolommal vittem őket este nyolctól reggelig. Mert én nem nézem el, hogy aki szegről-végről cimborám, tizenkét órákat gyalogoljon, mert nincs autója. Vagy itt a másik. Ugye, ilyen járőrözésnél nagyon jó az ukrán meg a román gázolaj, amit a lengyel piacon veszek, és nyolcvan-kilencven forintért szépen elautózok vele. Ez épp akkoriban volt, amikor az én Patrolom volt jószerivel a szolgálati kocsi, megyek gázolajért hajnali hat órakor, megállok a Kőbányai úton, ahol rajtam kívül kétszáz autó áll, szorgalmasan pakolom be a kannákat, erre odajön az öreg Szalai Bandi, a drága, mert másodállásban a nyolcadik kerületi rendőrök piacon felügyelnek, és megbüntet kétezer forintra.

Beállunk tankolni:

az éjjeli őrjárat gázolajostul, mobiltelefon-számlástul két-háromezerbe van a Jimmynek, de Tomi is beszáll. Rájövök, mi nyomja a lábamat: fekete baseballütő.

- Megmondom, mi az - röhögnek Jimmyék -: a Béla szolgálati fegyvere. Ezt hordta gumibot helyett, észreveszik-e, de senkinek nem tűnt fel.

Béla gyakran feszegeti a rendszer kereteit: egyszer a szolgálati szabályzat kiskapuját kihasználva szamurájkarddal járőrözött (rendőr kényszerítő eszközként gumibotot, kardlapot stb.). Azóta átírták.

Egy-két órán belül igazolást nyer Jimmy panasza. Nagyon kicsi a kerület, már sokadszor megyünk végig ugyanazokon az utcákon. A polgárőrök abszolút kurvarezisztensek: egyik lányt se nézik meg, de külön kérésre megadják a kulcsinformációkat, melyik csaj mit miért vállal be, és miért van a striciknek harmincezer forintos Zsigulijuk ("ha van negyvenezer, azt gyorsan beledobálja a játékautomatába").

Kimegyünk a Fiumei útra,

ott vár a vadászösztönnel adrenalizált Béla rendőr; két napja jött ki a kórházból, ahol szilánkosra tört orrát kezelték, betegállományban van, de úgy öltözött, mintha a "terepedzés André Agassival" reklámban készülne statisztálni. A Jimmyvel való járőrözés valószínűleg stimulálja a növekedésihormon-központját, ő is maga mögött hagyta a százkilós álomhatárt. Nagyon intézkedne már, megbeszélik az útvonalat, Béla otthagyja öreg Mercijét, és átül az újonnan érkezett, ugyancsak nagy testű és pénzbehajtó küllemű polgárőr, Szűcs úr Fiat Bravájába. Sehol semmi, de végre van rádiónk. Csak a járőrök mondanak be személyi számokat, egyre hidegebb van, Jimmy autójában a fedélzeti számítógép időnként letiltja a fűtőventilátort. Az egyik parkolóban összefutunk Lajos bácsiék Lanciájával, Béla már nagyon bűnüldözne, de az utcákat kisöpörte a vihar, szipusok sincsenek, az akkumulátortolvaj-brigádra pedig hiába lesünk. Hármas konvojban járjuk végig a fokozatosan egybemosódó, kihalt utcákat. Tomi még reménykedik, hogy éjfél után beindul a bolt, jön valami hívás, a múltkor is egész héten semmi, aztán péntek éjjel és vasárnap este között harmincnál is több volt. Egykor hazavisszük Lajos bácsit, a Tisztes utcai telepen kozmikus hideg fogad. Lajos bácsi jellegzetes Surda-kalapjában fáradt, Szent Ilona-i Napóleon, búcsúzóul még sajnálkozik, hogy sem a Belügyminisztérium, sem a parlament nem foglalkozik érdemben a polgárőrökkel. Béla rendőr heveny bűnüldözés-elvonási tünetekben szenved, kínjában már arról ábrándozik, hogy igazoltatja a szomszéd telek romos garázsainak önkényes lakásfoglalóit. Fél kettőre egyértelmű, nem terem már nekünk babér, a fiúk azt mondják, akkor jöjjünk legközelebb, ha jobb az idő, Béla szerint olyankor a terep minden igényt kielégít. Lajos bácsi harmadnap telefonál: az az este mégsem telt hiába, a Takács százados vezette rendőr-polgárőr csapat elfogott egy rádiótelefon-tolvajt, és biztonságba helyezett egy alkoholmérgezett nőt.

Winkler Róbert


Tények

A józsefvárosi Oltalom Polgárőrség 1992-ben húsz fővel alakult. A polgárőrök szakmai megoszlása vegyes képet mutat. A hat taxison kívül őrködik festő-mázoló, antennaszerelő, fegyvergyári dolgozók, biztonsági őr, porlasztószerelő, boltos, alkatrész-kereskedő, vízvezeték-szerelő. Az önkormányzat nem kényezteti őket, a civil szféra támogatására szánt összegből a következő tételeket kapták:

1993: 70 000 forint

1994: 130 000 forint

1995: 100 000 forint

1996: 60 000 forint

Néha kapnak ígéreteket, hogy többet szavaznak meg nekik, elvégre ők más jellegű intézmény, mint a versmondókör.

A józsefvárosi piac üzemeltetője a rendőrségen kívül a helyi polgárőrséget is támogatja, tőlük eddig háromszázezer forintot és egy adóvevőt kaptak a polgárőrök.

Magyarországon 960 polgárőrszervezetet tartanak nyilván negyvenötezres taglétszámmal. Az első polgárőrség 1989-ben alakult Budapest XXII. kerületében. A polgárőrségek eredményességéről országos statisztika nincs, Budapesten az ismertté vált bűncselekmények elkövetőinek 7 százalékát fogják el polgárőrök jelzése alapján.


Járőr

Rendőrjárőr kettesével jár. Amennyiben gyalogosan közlekednek, rádiós hívójelük "mozgó 1-2-3 stb.", ha autóba ülnek, ugyanez "aktív 1-2-3"-ra változik. A polgárőrök rádióhívójele "Kolónia", amennyiben rendőrök és polgárőrök közösen járőröznek, a pillanatnyi erőviszonyok alapján különböző hívókombinációk képződhetnek.

Figyelmébe ajánljuk