Rejtvényfejtő verseny - Jászapáti: Keresztbe tettek

  • 1997. április 10.

Tudomány

Túlzás lenne azt állítani, hogy Jászapáti a hazai rébuszvezetők Mekkája, de azért a kisváros könyvtárának keresztrejtvényfejtő klubja is kitesz magáért, ugyanis 1990 óta rendeznek itt országra szóló kockavadász-összecsapásokat. Az idei versengésre április 5-én, délidőben került sor a helyi Jász vendéglő különtermében.
Túlzás lenne azt állítani, hogy Jászapáti a hazai rébuszvezetők Mekkája, de azért a kisváros könyvtárának keresztrejtvényfejtő klubja is kitesz magáért, ugyanis 1990 óta rendeznek itt országra szóló kockavadász-összecsapásokat. Az idei versengésre április 5-én, délidőben került sor a helyi Jász vendéglő különtermében.

És klubversenyre menvén a táskám tetején,

hogy jobban menjen aznap, még mindig fejtek én

Ím itt, s ha kész, vár újabb rejtvény-stáció

nincs regény, film, tévé ettől eltántorító.

Lajtai Lajos: Én se nem tudhatom

(részlet)

Az első keresztrejtvény 1924-ben jelent meg a New York Herald Tribune-ben egy Burgess nevű banktisztviselő találmányaként, és olyan népszerű lett, hogy 1925-ben már a magyar unatkozók is találkozhattak ilyesmivel a Ma Este című képes hetilapban. Azóta töretlen a játék népszerűsége, bár a klasszikus fekete-fehér kockás változat helyett a lapszerkesztők manapság inkább már azokat az úgynevezett skandináv típusú rejtvényeket (ezeknél a kockába van írva a meghatározás) részesítik előnyben, amelyeknek nehézségi foka a nullával egyenlő, megfejtésük már egy kellőképpen dresszírozott német juhász számára sem jelenthet különleges feladatot. Így aztán a megszállott rejtvényfejtők legfeljebb dühönghetnek egy-egy képes hetilap "szuper pályázatain" és csupán a már-már intézménynek számító Füles, valamint ennek különkiadásai maradnak számukra mint valóban fejtörést igénylő sajtótermékek. Aztán amikor már ezek is kezdenek unalmassá válni, ki kell lépniük a nyilvánosság elé, felkereshetik a lakóhelyükhöz legközelebb eső keresztrejtvényfejtő klubot, vagy benevezhetnek különféle versenyekre, mondjuk egy jászapáti összecsapásra.

A verseny teljes mértékben helyi kezdeményezés, a nyelvtanilag nem igazán szerencsés szójátékra építő

JÁ(t)SZOK nevezetű klub

akciója. A hivatalosan Országos Rejtvényfejtő Vegyes Csapatversenynek nevezett összejövetelt hét évvel ezelőtt rendezték meg először, azóta egy év kihagyással állandóan. Gulyásné Csintu Etelka, a lelkes könyvtárosnő 1984-ben találta ki, hogy Jászapáti életét színesíteni lehetne egy keresztrejtvényfejtő klub létrehozásával, és elképzeléseit tettek követték. "Összejöttünk páran, közösen fejtettünk, aztán írtam a Füles szerkesztőségének, ők pedig segítettek, hogy felvegyük a kapcsolatot más klubokkal, rejtvénykészítőkkel, a Horváth Laci bácsival Százhalombattán, a Demecsényi Bélával Ózdon... Amikor már masszívan működött a klub, akkor rendeztük meg az első versenyt. Igaz, nem része a hivatalos bajnokságnak, de a mesterek hozzánk is eljönnek, és ezt a rendezvényt is támogatja a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete." Az egyesület képviseletében maga az elnök, István György volt jelen mint játékvezető, ceremóniamester és egyszemélyes zsűri. A Fülesnél dolgozik, és ha egyetértünk azzal, amit mondott, miszerint a rejtvénykészítés az újságírás egyik speciális válfaja, akkor a magyar sajtó igencsak büszke lehet rá, hiszen a két évvel ezelőtt megrendezett brassói keresztrejtvény-fejtő világbajnokságon (az ilyen versenyeken nyelvtől független logikai feladványok vannak) második helyezést szerzett. "A jászapáti összejövetel

amolyan bemelegítés,

ugyanis az itt szerzett eredmény nem számít az összetett versenyeknél, és minősítést sem lehet szerezni. Kezdő, haladó, mesterjelölt és mester kategóriák vannak az egyesület bajnokságán, itt viszont vegyes kategóriájú, sorsolássál kiválasztott játékosokból áll össze egy-egy csapat", magyarázta István György, mitől számít exkluzívnak a Jász vendéglő különtermében rendezett verseny.

A különteremről persze tudni kell, hogy ez valójában a nevezett vendéglátóipari egység Casanova Clubra keresztelt szakasza, ami a helyi diszkó funkcióját tölti be. Valószínűleg elég régóta, ugyanis a kékre festett falakon szimmetrikusan elhelyezett tükörcserepek, valamint a forró hangulatot csillapítani hivatott meszelt hópelyhek, hogy az őzbarnára mázolt nyílászárókról már ne is beszéljünk, még azt az időszakot idézik, amikor Cintula volt a DJ-példakép, úgyhogy a rejtvényfejtőknek nem illett volna meglepődniük azon sem, ha beléptükkor mondjuk egy Goombay Dance Band-sláger dübörög. Természetesen erről szó sem volt, a foncsorozott csempékkel kirakott diszkópultot István György foglalta el, és a szabályismertetés (másfél óra áll a csapatok rendelkezésére, puskázni tilos), a sorsolás, majd az ezt követő zűrzavar után hamarosan elkezdődött a nyílt színi fejtés.

Tizenhat négyfős és egy (későn érkezett) kétszemélyes csapat látott neki öt, különböző nehézségű feladvány megoldásának. A csapatmunkát demonstráló sustorgást, a ceruzák sercegését és radírok hangját csupán egyszer törte meg harsányabb megnyilvánulás: egy idősebb bácsi felbőgött,

"ki az isten az a Győri Imre?",

amit aztán többen pisszegéssel kontráztak.

Az elkészült feladványokat aztán egy másik csapat legtekintélyesebb tagja végezte, majd István György is átnézte. Az a csapat nyert, amelyik a legkevesebb hibát vétette, a megfejtési idő csak azonos hibapontok esetén számított. Végül, mindössze egy hibával, az úgynevezett Bakos-csapat győzött, ők választhattak elsőként a Füles és a helyi vállalkozók által felajánlott ajándékok közül, amelyek összesen kilenc csapat tagjainak biztosították, hogy ne térjenek haza üres kézzel.

Persze az igazi izgalmak még csak ezután kezdődnek, hét végén már megkezdődik az országos csapatverseny, április 12-én Encsen, a Bársonyos étteremben, ahol a legjobbak a XIII. Abaúj Kupát is megszerezhetik.

- legát -

Figyelmébe ajánljuk