Richard Dawkins: Ferenc pápa kedves fickónak tűnik

  • narancs.hu
  • 2017. május 24.

Tudomány

A világhírű tudóssal és harcos ateistával Istenről, pápákról, viccekről, politikusokról diskuráltunk. Ízelítő.

Magyar Narancs: Az angol Prospect magazin évente közzéteszi a világ legjelentősebb gondolkodóinak listáját. 2013-ban ön végzett az élen, rá egy évre Ferenc pápa is felkerült ugyanerre a listára.

Richard Dawkins: Nem lehet csak úgy akárkire szavazni, egy előzetes listából szavazhatnak az olvasók. Egy évvel azután, hogy első lettem, fel sem tettek a listára, így nem is szavazhatott rám senki. Ki tudja, mi történik, ha feltesznek.

false

MN: És mit gondol Ferenc pápáról?

RD: Ferenc pápa kedves fickónak tűnik. Nem úgy, mint az elődje.

MN: Egy másik kedves fickóról azt írja a memoárjában, hogy ha egyszer Nagy-Britannia úgy dönt, hogy választott uralkodója legyen, az ön jelöltje a királyi állásra David Attenborough. Milyen lenne Nagy-Britannia David Attenbo­rough királysága alatt?

RD: Látja, ez is csak egy vicc volt, de ha belegondol, hogy ha egyszer megszabadulnánk a monarchiától, ki lenne az az ember, akit mindenki támogatna, akit mindenki kedvel, akkor nem tudok másra gondolni, csakis David Attenborough-ra.

Richard Dawkinsszal Köves Gábor készített interjút, mely a Magyar Narancs legfrissebb, csütörtökön megjelenő számában olvasható.

Figyelmébe ajánljuk