Spenótból emberi szív
leaf-2_zoomout_dye2.adapt.1190.1.jpg

Spenótból emberi szív

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. március 28.

Tudomány

Popeye a kanyarban sincs: spenótlevél erezetét állványnak használva növesztettek egy mini, de működő emberi szívet tudósok, amit a jövőben szívszövet gyógyítására lehet majd felhasználni.

A kutatók arra jöttek rá, miként lehet a spenótlevelet arra felhasználni arra, hogy működő emberi szívizomzatot növesszenek, ezzel pedig a sérült szervet lehet majd gyógyítani. Tanulmányukban, melyet a National Geographic idéz, azt is kifejtik, az ő módszerük új utat nyithat az emberi szövetek mesterséges előállításának kutatásában. Mesterséges úton eddig csak 3d nyomtatással lehetett emberi szövetet előállítani, ez a módszer azonban csak nagyméretű szöveteket növesztésére alkalmasak. A kisebb, vérellátásra jóval érzékenyebb szövetek mesterséges előállítása azonban eddig megoldatlan volt. Joshua Gershlak, a Worcester Polytechnic Institute kutatója szerint az életben maradáshoz szükséges sűrű érhálózat létrehozása a legnagyobb kihívás a szövetek mesterséges létrehozásakor.

A növények leveleinek erezete azonban nagyon hasonló az emberi szövetek erezetéhez. A levelek erezetét állványzatként felhasználva azonban ez a probléma megoldható. A massachusettsi kutatók módosított spenótlevelet használtak a kísérlethez, mely során a növényi sejtek lebomlanak a cellulóz vázuk azonban megmarad. A megmaradt cellulóz vázat emberi sejtet tartalmazó folyadékba rakták, így a vázon emberi szövet kezdett növekedni. Miután a spenótlevél mini emberi szívvé változott, a kutatók folyadékot is átfolyattak az ereken, és azt tapasztalták, hogy a vér akadálytalanul végig tudott folyni az erezeten.

 

A kutatók szerint hasonló módon egy sor növény alkalmas lehet arra, hogy emberi szövetet növesszenek rajtuk, sőt ha fákkal is működik a módszer akkor nem csupán lágy szöveteket de csontokat is pótolni tudnának.

Figyelmébe ajánljuk