Tűzgömb Magyarország fölött - Zöld meteor

Tudomány

Úgy tűnik, február végén egy nagyobbacska meteor száguldott át felettünk, nagyot villant, de kevés nyomot hagyott maga után.
Úgy tűnik, február végén egy nagyobbacska meteor száguldott át felettünk, nagyot villant, de kevés nyomot hagyott maga után.

Február utolsó napjának estéjén, vasárnap este 23.25-kor országunk népének még ébren lévő hányada jórészt a tévét figyelte meredten vagy kissé már tompultan. A jéghokidöntő is az utolsó harmadban járhatott, amikor - legalábbis az ország északi-északkeleti harmadának lakói - jókora villanást tapasztalhattak. Ehhez sok esetben ki sem kellett menni a szabadba, az észleléshez elég volt annyi, ha a szoba ablaka a megfelelő irányba nézett. Persze az sem volt hátrány, ha a tanú éppen hazafelé sétált, esetleg amatőr meteorológiai, csillagászati megfigyeléseket végzett kvázitudományos, esetleg romantikus célokból. A csillagaszat.hu portál egész csokrot gyűjtött össze a megfigyelésekből (http://hirek.csillagaszat.hu/meteoroidok,_meteorok/20100301-tuzgomb-magyarorszag-felett.html), ráadásul legalább egy véletlenül jó irányba néző térfigyelő kamera (helyszín: Telki környéke) is rögzítette az esetet. Ezek alapján a következőket mondhatjuk a hirtelen felragyogó égi jelenségről: színe alapvetően zöldes, ritkán zöldes-sárgás árnyalatú volt - ám ez a megsemmisülés előtt eltolódott a sárgás-narancsos tartomány felé. A vélelmezhető égi objektum először feltűnő, sokakat a tűzijátékokra emlékeztető (ám azoknál lassúbb!) csóvát írt le az égbolton, majd hatalmas villanás kíséretében megsemmisült - a fényjelenség olyan intenzív volt, hogy elhomályosította a teliholdat: sokakat villámlásra emlékeztetett, ám dörgést többnyire nem hallottak. Az ország északkeleti sarkában és a szomszédos szlovákiai régióban azonban a jelenség hangját is észlelni lehetett, sőt sokan a robbanással járó léglökést is tapasztalták: házak rázkódtak, lakóik pedig több esetben a szabadba menekültek. Az objektum, azaz a meteor délnyugati-északkeleti pályát írt le, vélelmezhető felrobbanásának, illetve esetleges becsapódásának helyszínét már ez az adat is a magyar-szlovák határ keleti szakaszának közelébe helyezte.

Kő hull

A földrengés mint tipp és hasonlat annyiban nem állt messze a valóságtól, hogy a hipotetikus égitest robbanása szeizmológiai műszerekkel is detektálható volt - legalább öt különböző állomás észlelte a robbanásból fakadó lökéshullámot. A szeizmológusok a jelekből megpróbálták kikövetkeztetni a pontos helyet: az égitest robbanása szerintük 10 km magasságban következett be, Kassától keletre, a magyar határtól kicsit északra. Ráadásul a Kassától 45 kilométerre északkeletre fekvő cervenicai szeizmológiai állomás (s mint kiderült, a Sashegyi Obszervatórium is) érzékelt egy olyan második szeizmikus jelet, amelynek alapján arra következtettek, hogy a meteor legalább egy darabja becsapódott, azaz meteoritként földet ért. Ennek alapján a krátert valahol Cervenica (Vörösvágás) település környékén lehetne keresni. A becsapódás miatt kipattant rengés viszonylag kicsinek számított, a Richter-skálán 1-2 magnitúdós lehetett.

A megkérdezett csillagászok kezdetben egy viszonylag nagyobb méretű meteorról beszéltek, mely Magyarország fölött lépett be a légkörbe - akadt olyan korai becslés, amely szerint az égitest még viszonylag nagy, 70-80 kilométeres magasságban megsemmisült. Később alacsonyabbra tették a robbanás helyét, s azt sem zárták ki, hogy maradt némi kőzetnyom az űrből jött kődarab után.

Az adott estén felhívták a légi irányítást is, ám annak radarjai nem észleltek semmit - egészen pontosan semmiféle repülő szerkezetet. Más vonatkozásban viszont pont bizonyos speciális radarok lennének alkalmasak arra, hogy velük meteorokat detektáljanak - de ez már a légkörbe hatoló derekas méretű impaktumok viselkedéséből következik. Sokan ugyan azt hiszik, hogy a meteorok fénye a légkörben történő felizzás és "elégés" miatt következik be, ám ez magában még nem indokolná a létrejövő rendkívüli fényerősséget (luminozitást). A folyamat ennél rafináltabb: az óriási sebességgel érkező objektum elpárolgó anyagának atomjai ionizálódnak, azaz az elektronok leszakadnak atommag körüli pályájukról, majd kisvártatva újra visszatérnek oda - ennek nyomán gerjesztődik a szabad szemmel is kiválóan látható (úgynevezett rekombinációs) sugárzás, ráadásul az átmenetileg plazma állapotú meteorgáz a környező levegőt is aktivizálja. Csakhogy az anyag ionizált állapotban visszaveri a rádióhullámokat is - ezen alapszik a meteornyomok radarészlelésének praxisa.

Meteoroid, meteor, meteorit

A népszerűen s alapesetben csak hullócsillagoknak nevezett, vesztükre földközelbe navigálódó égi objektumok körül akadnak terminológiai, elnevezésbéli félreértések - e téren még a szakemberek között is csak lassan formálódik a konszenzus. Alapértelmezés szerint a Naprendszerben, saját speciális pályájukon kolbászoló objektumok közül a tízméteres átmérőjűnél nagyobbakat nevezzük kisbolygónak (aszteroidának), az ennél kisebbeket pedig meteoroidnak. Az üstökösöket nyugodtan kivehetjük most a pakliból - nekik egyrészt a pályájuk, másrészt az anyaguk is rendkívül speciális. A meteoroidok méretezésére utoljára a brit Királyi Csillagászai Társaság tett javaslatot: ezek szerint a meteoroid mérete 100 mikrométer és 10 méter közé eshet. Ha egy ilyen test belép a földi légkörbe, és izzó csóvát húz maga után, akkor már meteornak hívjuk. Amennyiben ez a jelenség a szokásosnál jelentősebb felfénylést okoz (mint tette azt a tárgyalt méteres égi objektum), akkor már tűzlabdáról vagy bolidáról beszélünk. Ami pedig ezek után megmarad belőle, s a földbe csapódik, nos, az lesz a meteorit. (Az izzó meteorit hatására átalakuló, esetleg olvadtan kifröccsenő földi anyag a tektit.) A csillagászok amúgy a felizzás színéből is következtetni tudnak a meteoroid anyagára: a mostani zöld fénye azt sejteti, hogy anyaga gazdag volt magnéziumban, de azért a nátrium sem hiányzott belőle.

Figyelmébe ajánljuk