Dokutorrent

A fegyverlobbi fogságában

Tévétorrent

Húsz kisgyerek és hét felnőtt halt meg 2012-ben, mikor egy húsz­éves ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown jómódú, csendes kisvárosában bement a Sandy Hook általános iskolába, lövöldözni kezdett, majd öngyilkos lett.

Ülnek a szülők a kanapén, és a kicsi Daniel első néhány napnyi iskolai élményeiről mesélnek… Nincs olyan állama Amerikának, ahol ne történt volna hasonló vérengzés. Hiába lángolnak fel újra és újra a fegyverviselési törvényhez kapcsolódó viták, Amerikában e kérdés nem csak politikáról és a fegyveripar lobbijáról szól, nemzeti és érzelmi ügy is. A dokumentumfilm ennek feltárására tesz kísérletet, megpróbálván arcot társítani a kérdéshez.

A reggeli készülődés során anyuka öltözteti és babahordozóba rakja fél év körüli kislányát, majd az övére csatolja pisztolyát, s a csomagtartóba helyezi a másik fegyverét is. A napi rutin része, mint a táskában a zsebkendő. El se tudjuk képzelni, milyen lehet úgy beülni egy étterembe, hogy mindenki mellett fegyver, puska, és ki tudja még milyen emberi és egyéb élet kioltására alkalmas eszköz van.

Számos szakértőt, politikust, érintettet szólaltat meg ez az infografikákkal és könnyfakasztó történetekkel dúsított doku, de nagyon sok hasonló készült már. Miközben szörnyülködünk, idiótának bélyegezzük a fegyverekre fétistárgyakként vagy elengedhetetlen használati cikként tekintőket, rengeteg ember vív szélmalomharcot, hogy változást érjen el – egy felmérés szerint a film 110 perce alatt huszonkét embert lőnek le az USA-ban, hatan meg is halnak közülük.

Magyar felirat: feliratok.info

Figyelmébe ajánljuk