Tévétorrent

Altered Carbon

  • - svébis -
  • 2018. április 8.

Tévétorrent

Ha a látványt többek közt a Szárnyas fejvadászból, a Mátrixból és a 12 majomból guberálják össze, a történethez pedig Richard Morgan Philip K. Dick-díjas regényét veszik alapul, azt illik jól csinálni. A Netflix új sorozata mindent meg is tesz, hogy elaltassa a cyberpunk-rajongók balsejtelmeit.

Alkalmasint ebben rejlik az Altered Carbon titka, hiszen nem szégyen hozott anyagból dolgozni, s ahogy egy újszülöttnek minden vicc új, úgy a jövő is. Itt ébred, a 25. században Takeshi Kovacs, aki éppen hosszú börtönbüntetését töltené tudattokjában, test nélkül, mert ekkorra már ilyet is lehet: az ember bármilyen külsőbe beültettetheti elméjét. Kovacsot azért gyömöszölték egy idegen testbe, hogy kinyomozza, ki akart végezni Mr. Bancrofttal, aki nem csak kőgazdag, de több száz éves is. Ez így elég kesze-kuszán hangzik, de nem kell megijedni, mert hőseink se értenek egy szót sem, de sebaj, erre való a noir, a nyomozás. Amíg azonban ez nem jön el, lehet csodálni a miliőt, az operatőri munkát és a főszereplőt alakító Joel Kinnaman nyegleségét, ami még a fel-felbukkanó szentimentális maszlagot is képes feledtetni.

Takeshi Kovacs nevéről pedig a magyarul Valós halál címen megjelent regény előszavában a szerző elmeséli, hogy egy levelezőtársát hívták Kovácsnak, akinek apja az ’56-os forradalom idején disszidált, így vált a regény főszereplője a kérlelhetetlen igazságvágy szimbólumává. Az Altered Carbon tehát nemcsak az egyik legerősebb sci-fi széria az utóbbi időben, de az egyik legjobban sikerült mozgókép, amit ’56 ihletett.

Magyar felirat: feliratok.info projekt

Figyelmébe ajánljuk