Tévétorrent

Blood and Oil

Tévétorrent

Nem sokan ültek már le hosszú, túlcifrázott, az átívelő történetszálakra koncentráló szériákat nézni. Ha mégis, nagyobb örömmel veszik az ún. procedural sorozatokat (CSI-franchise), melyek fix szereplőkészlettel, de epizódonként különálló esetekkel dolgoztak. Persze sok sorozat él szappanopera-elemekkel, de tiszta formájában már csak ritkán gyártják (például Bosszú, Empire).

A Blood and Oil is tiszta szappanopera, annak is a klasszikus amerikai változata, melyben hétről hétre gazdag emberek életébe leshetünk be (lásd még Dinasztia, Dallas).
S már az első pár epizódban elkezdik felvázolni a bonyolult és klisékkel teli viszonyokat (például apukának a fia nőjével van viszonya). Jobbára a zsánerre jellemző típusokat kapunk (gonosz mostoha, fekete bárány, dörzsölt családfő – Don Johnsont erre a szerepre találták ki), viszont vettek annyi fáradságot a készítők, hogy mindegyiküket kissé árnyalják. Az is jót tesz a sorozatnak, hogy a szex főműsoridőbeni ábrázolása már jóval elfogadottabb, mint a Dallas idején. A butácska, kiszámítható fordulatok mellett az egyik fő probléma, hogy épp a központi szereplőknek és azonosulási pontnak szánt fiatal házaspár a legérdektelenebb. Meglepő pozitívum viszont, hogy meg-megcsillan a sorozatban a társadalmi kontextus is: az Észak-Dakotában felfedezett új olajmezők (meglóduló GDP), ezek gazdasági hatásai (növekvő ingat­lan­árak) és a környék szociológiai át­ala­kulása (csökkenő munkanél­küliség, de növekvő bűnözés). A Blood and Oil nem olyan rossz, de jól mutatja, hogy a szappanoperáknak már le­áldozott.

Magyar felirat: BK88

Figyelmébe ajánljuk