tévétorrent

Manhunt: Unabomber

Tévétorrent

Paul Bettany újra anarchista deviáns, Sam Worthington meg nyomoz utána – a levélbombás Ted Kaczynski viselt dolgaiból csinált minisorozatot a Discovery. Nevezett 1978 és 1996 között kipostázott bombái 3 embert megöltek, további 23-at megsebesítettek. A jelenleg életfogytiglani büntetését töltő levélbombás matematikus kézre kerítésére pedig a világtörténelem tán legnagyobb hajtóvadászata indult a 90-es években. Ezt a nyomozást mutatják meg nekünk most – minden olyan eszköz bevetésével, aminek készségszintű használata egy izgalmas dokukrimi alkotóitól alapjáraton elvárható.

A történetmesélés persze leválik a dokumentumfilmről, és alapvetően fikciós keretet ad a profilozó nyomozó és a kimagasló IQ-jú terrorista macska-egér harcának. Ilyenformán lesz a kettősüknek egy rendészettörténeti szála is, hiszen a mára már minden tévénéző számára ismerős profilozás akkor még gyerekcipőben járt, és szkeptikusok hada leste minden hibáját.

A történeti hitelesség szép dolog, a széles alkotói eszköztár még szebb, de ezúttal nyilván nem lennénk a fasorban sem, ha a szerep­osztás nem olyan, amilyen: kiváló. Sam Worthington kicsit egykedvűre veszi a nyomozó szerepét, Paul Bettany pedig pont az ellenkezőjét hozza, vibrál minden mozdulata. Két idősíkból nézhetjük végig a nyomozás és az ítélethozatal fordulópontjait, de nagy hangsúlyt kap a robbantó híres manifesztumának beemelése is a narrációba. A sok profilozós sorozat helyett bőven elég ezt megnézni, ha éppen a személyiségmonitorozás okoz nekünk kriminológiai izgalmat.

Magyar felirat: quinnell

Figyelmébe ajánljuk