Tévétorrent

Star Trek: Discovery

Tévétorrent

Nem film, nem remake, hanem valami új. Sorozat. 12 évet kellett rá várni, a rajongók szerint 19-et: sokan a Deep Space Nine-t emlegetik valamirevaló utolsó Star Trekként, a film franchise meg ugye más… Így aztán épp az a jó a Discoveryben, ami a legrizikósabb is: a trekkie-k­nek elég hagyománytisztelő-e? A lai­kusoknak elég izgalmas-e?

Az események fonala onnan indul, ahol az eredeti sorozat 66-ban még el sem kezdődött. Tíz évvel vagyunk Spike és Spock története előtt, űrlényi emlékezet óta nem láttak klingont, mikor is a Csillagflotta egy hajója belebotlik valami idegen dologba. A dologból természetesen klingon birodalomegyesítő ténykedés és háború sül ki. Már ennyi is elég lenne egy szimpla sci-fi sorozatnak, de szerencsére a régi motoros Fuller–Kurtzman-páros azért ennél árnyaltabb dolgokat tud.

A vulkáni bolygón nevelkedett embert például nagyon jó ötlet volt Sonequa Martin-Greenre (The Walking Dead) bízni – ő valóban új színeket ad a mára kultközhellyé vált Spock-reprintekhez.

És még valami: minden egyes ráköltött fillér meglátszik a sorozaton. A látványban semmi sem nosztalgiázásnak álcázott, elkent, spórolós retró; csak néha bukkan fel egy-egy kellemesen pittyegő hangeffekt a régi idők kedvéért. Élmény nézni: a Discovery teljes mértékben mai sorozat, mind a narrációt, mind a vizualitást tekintve. Pont jó arra, hogy azok is rajongók lehessenek, akik a 90-es években még csak az oviudvart fedezhették fel az űr legvégső határa helyett.

Magyar felirat: Bender & SergAdama

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.