Tévétorrent

The Returned

Tévétorrent

Az amerikai remake-láz eddig jobbára a skandináv sorozatokat érintette – ebből született például az egyik legjobban sikerült újrázás, az abszolút értelemben is kiváló The Killing (a dán Forbrydelsen c. sorozat alapján). Ebben az esetben sikerült amerikai viszonyokra adaptálni a történetet, megtar­tani az ismerős és az új elemek egyensúlyát, erős karaktereket írni, ráadásul az eredeti cselekménytől elszakadva is életképes maradt a széria.

Sajnos a francia Les Revenants alapján dolgozó The Returned a „felesleges” kategóriába esik. Nem mondhatjuk, hogy rossz lenne, mivel az eredeti minden pozitív tulajdonságát hordozza: nyomasztó atmoszféra, a baljóst a melankolikussal keverő hangnem, a hajmeresztő alaphelyzetből adódó drámai reakciók és dilemmák, lassú, feszült történetvezetés, flashbackszerkezet. Csak az a probléma, hogy az új széria készítői semmit sem gondolnak az eredetiről, nem értelmezik azt (bár – mentve a menthetőt − máris alternatív lezárással és önálló második évaddal borzolják a kedélyeket).

Megvan a recept, amitől a francia változat is működött (de azt a zsigerien, köznapiságában is nyomasztó légkört még így sem sikerült tökéletesen reprodukálni), és ezt csak kitöltik angolul beszélő színészekkel. Egy időből és térből kiszakított, izolált városkában járunk, melynek esetében eleve fölösleges bármilyen kulturális adaptáció. Maga a konfliktus is egyetemes (a holtak visszatérése) – elsőre zseniális, de másodjára elveszti erejét. Ha nem remake lenne, teljesen rendben volna.

Magyar felirat: mata

Figyelmébe ajánljuk