Németországnak Orbán kell

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. ápr. 04., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hiába a nemzetközi visszhangot keltő korrupciós botrányok, a politikai és gazdasági érdek mindent felülír.

Terjedelmes interjút adott a múlt heti Figyelőnek Manfred Weber, a német Keresztényszociális Unió (CSU) Európa Parlamenti képviselője. A CSU az Európai Parlamentben ugyanúgy az Európai Néppárt (EPP) tagja, mint a Fidesz, Weber pedig az EPP képviselőcsoportjának vezetője: szavainak tehát súlya van. Weber nem is finomkodik, hanem kerek perec kimondja:

„Szeretném, ha Orbán Viktort újraválasztanák!”

Weber szerint Orbán az ország erős miniszterelnöke, aki „élénkíti az európai vitákat”, és végül mindig elfogadja a konszenzust. A bajor politikus fontos szövetségesnek tartja a Fideszt az Európai Parlamentben, ahol szűk többsége van a konzervatív pártcsoportnak: Weber ezért világossá is teszi, hiába a nyomás az EPP nem fogja kirakni soraiból a Fideszt. Orbán 2010 után folytatott politikája, a demokratikus intézmények lerombolása miatt számtalanszor felmerült, hogy Brüsszel valamilyen módon próbáljon gátat szabni a Fidesz intézkedéseinek, ám az ilyen kezdeményezések rendre elbuktak, hiszen az EPP és annak német többsége mindvégig kiállt Orbán mellett. Weber szerint hiba volna az uniós kifizetéseket politikai feltételekhez, akár a demokráciához, akár a menekültek befogadásához kötni, de azt elismeri, hogy aki valóban háborús övezetből érkezik, azt megilleti a védelem.

A menekültválságra ugyanakkor még idén megoldás kell, mondja Weber, aki szerint fontos a szigorú határvédelem és

„Orbán Viktor kerítéssel óvja a szerb–magyar szakaszt, s ezért nem kritikát, hanem támogatást érdemel”.

A védelem azért is fontos, mert Weber számára „egyértelmű, hogy a kereszténység adja földrészünk alapját”, hiszen falvaink, városaink terein templomok állnak, nem pedig mecsetek.

Noha a CSU messze nem annyira kézivezérelt párt, mint itthon a Fidesz, Weber nyilván nem nyilatkozhatott volna ilyeneket (az interjút Schmidt Mária lapjában egyébként az egykori politológus, Kiszelly Zoltán készítette, aki a Századvég Politikai Iskola oktatója is), ha azt nem hagyja jóvá a párt elnöke, Horst Seehofer. Orbán többször is elismerően beszélt a CSU-ról, amikor náluk vendégeskedett. Seehofer jelenleg Németország belügyminisztere, aki 2015-ben nyíltan kritizálta Angela Merkel német kancellár menekülteket befogadó politikáját. A belügyminiszter itthon legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy kijelentette: az iszlám nem része Németországnak.

Hiú ábránd tehát azt várni, hogy valahonnan külföldről kerülhet olyan nyomás alá Orbán Viktor, hogy visszafogja autoriter törekvéseit, vagy sajátjain kívül másokat is odaenged a közpénzekhez.

Ne feledjük, egy tavaly év végi felmérés szerint a Magyarországon működő német vállalatok vezetői egyszerűen odavannak Orbánért, ha tehetnék – Weberhez hasonlóan – ők is rá szavaznának. A jellemzően kis és közepes vállaltok vezetői élvezik a nekik kedvező szabályozást, a gazdasági növekedést, miközben otthon nem kell magyarázkodniuk azért, mert különalkukat kötnek Orbánnal.

Az pedig már egészen friss hír, hogy a nemzetközi piacok is Orbán győzelmét szeretnék. A Bloomberg felméréséből az derült ki, hogy az alapvetően a stabilitásban érdekelt befektetők szerint az lenne a legjobb, ha Orbán Viktor folytathatná a kormányzást. A kétharmados győzelemtől ugyanakkor ők is tartanak, mert úgy gondolják, hogy akkor olyan további piactorzító intézkedéseket vezetne be a kormány, amelyek az ő profitjukat is veszélyeztetnék.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. ápr. 04., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11 rworse
  rworse
  2018. április 05., csütörtök 19:23
  Nem eszünk gyurmát!
 2. 10 gvandor
  gvandor
  2018. április 05., csütörtök 18:40
  Nem? Ébresztő, már rég az vagyunk. :D
 3. 9 gvandor
  gvandor
  2018. április 05., csütörtök 18:38
  Nem? Ébresztő, rég az vagyunk.
 4. 8 gvandor
  gvandor
  2018. április 05., csütörtök 18:37
  Nem-e? Már rég az vagyunk, csak még neked nem tűnt fel. :D
 5. 7 rworse
  rworse
  2018. április 05., csütörtök 08:53
  És Hszi.
 6. 6 Juliusz
  Juliusz
  2018. április 05., csütörtök 07:29
  Ja, és Putyin is kell.
 7. 5 Juliusz
  Juliusz
  2018. április 05., csütörtök 07:26
  Németországnak Orbán kell. És Erdogan, Sziszi, Lukasenka, Kadhafi, Szaddám (ja, ez a kettő már nem szolgál). Csak nyugi legyen. Tök mindegy milyen áron, mit művelnek odahaza.
 8. 4 rworse
  rworse
  2018. április 04., szerda 23:56
  Bajororoszág eléggé nerista lett az utóbbi időben - mármint a CSU vezetése.
 9. 3 naki
  naki
  2018. április 04., szerda 22:19
  Vigyék nyugodtan, ha kell nekik. Épít stadiont a Bundásligának, csak előbb még lop a német honpolgároktól is először is a nyugdíjukat.
 10. 2 yoyo
  yoyo
  2018. április 04., szerda 21:32
  Kösz, faszfej

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...