Összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot Kósa Lajos 1300 milliárd forintos ügye miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. március 13.

Választás 2018

Nagyon bűzlik ez a sztori.

A szocialista Molnár Zsolt kedden bejelentette: a nemzetbiztonsági bizottságnak tisztáznia kell a sajtóban megjelent, Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kötvényjegyzésével kapcsolatos állításokat, ezért jövő keddre összehívta a bizottságot.

Kedden a Magyar Nemzet egy, a birtokába került közjegyzői okirat alapján azt írta: Kósa Lajos négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett. A Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból az derül ki, hogy a fideszes politikus 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, és a több mint 1300 milliárd forintnyi összeget az FHB-nál helyezték el, s a megbízó felruházta Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”.

Kósa szélhámosságot említ

Kósa Lajos egy keddi sajtótájékoztatón reagált: „soha senkinek nem vettem állampapírt és soha senkitől nem fogadtam el pénzt”. Majd később aztán azzal állt elő, hogy 2012-ben egy csengeri háztartásbeli nő kereste meg egy ügyvéddel, hogy Németországból az édesapja halála után „nagyon nagy összegű” örökséget kap majd, és ezt egy sor hivatalosnak látszó papírral igazolták. Javaslata alapján a nő a segítségét kérte a pénz állampapírba történő befektetéséhez, illetve kelet-magyarországi munkahelyteremtő beruházások finanszírozására. Ezt elvállalta, és ezzel kapcsolatban keletkezett a Magyar Nemzetben megjelent dokumentum – tette hozzá.

A tárca nélküli miniszter közölte, 2016-ban arra a következtetésre jutott, hogy „ez egy kamutörténet, szélhámosság, mert ebben nincs semmi, nincs örökség”. Kérte, hagyják békén az üggyel, és nem is foglalkozott tovább vele – mondta, majd kijelentette: soha nem kezelt számlát, „egy fillért nem fogadott el” a nőtől, és soha nem vett semmit a nevében.

Közben a 168 Óra arról ír, hogy információi szerint két héttel ezelőtt öngyilkos lett annak a csengeri nőnek a férje, akiről Kósa Lajos azt állítja, hogy átverte őt. A Magyar Nemzet pedig szerdára újabb dokumentumokat ígér az ügyben.

Magyar Nemzet: 4,35 milliárd eurót bízott valaki Kósa Lajosra

A Magyar Nemzet birtokába került közjegyzői okirat szerint a fideszes politikus 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, aki felruházta Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”.

Figyelmébe ajánljuk