Márki-Zay Péter a kampányzáróra bedobta a Lázár-kártyát

Választás 2022

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök- és képviselőjelöltje szerint nem kell megijedni a közvélemény-kutatástól, akár kétharmaddal is nyerhet az ellenzék, ha minden szavazója elmegy április 3-án. 

Egy csomag magyar kártyát is kaphattak a kampányzászlók és -tollak mellett, akik csütörtök este elmentek a hódmezővásárhelyi Fekete Sasba, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányeseményére. „Lázár-kártya” – így kínálták. A dobozon és a lapok hátulján Lázár János mosolygó arca és a Mennyit is érsz? felirat, a lapok képes felén pedig egy-egy, a fideszes politikust köszörülő megjegyzés olvasható. A tűznél melegedő makk ász apó szövegbuborékjában ez: „Jó ötlet volt a trafikmutyi. milliárdokat hoz évente a haverjaimnak. 1200 kisbolt bezárt emiatt. Na és?” A piros tízesen, a várkastély mellett az olvasható, hogy a fideszes országgyűlési képviselő 2018 elején még tagadta, hogy köze lenne a batidai vadászkastélyhoz, öt hónappal később elismerte. A kártya, ha Lázár kezébe kerül, tényleg rosszul eshet neki, nem csak az előnytelen fotója és a szövegek miatt, hanem azért is, mert köztudott róla, hogy szeret ultizni.

A Fekete Sas emeleti termében a legtöbb embernél vagy zászló volt, vagy tábla. Élő zene fogadta a résztvevőket, a billentyűs által kísért énekes többek közt Leonard Cohen Hallelujah-ját és a Magyarország mindenkié című dalt adta elő. Gurzó Ákos köszöntője alapján a teremben a Márki-Zay Péter kampányáért dolgozó aktivisták, a Kossuth körök tagjai mellett vásárhelyi polgármesteri hivatali dolgozók is voltak. A meghívottak közül Ulmann Mónika betegség miatt nem tudott eljönni, Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke pedig videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Azt mondta, akik végigvitték az ellenzéki kampányt, már eddig is nagyon sok jót tettek, nagy szükség volt a bátorságukra. Reagált a kormánypárt kampányüzenetére: hazugság, hogy az ellenzék fegyvert, katonákat küldene Ukrajnába. Arról is beszélt, milyen fontos, hogy ezt az országot a szavazók megerősítsék az Unió közösségében, békés üzenetet küldve a szomszéd országoknak, különösen annak, amelyben most háború zajlik.

 
Táplák, zászlók       
Fotó: A szerző felvétele

Gurmai Zita (MSZP) országgyűlési képviselő – olykor kicsit kiabálva – emlékeztette a jelenlévőket Kis Andrea vásárhelyi szocialista alpolgármester szerepére abban, hogy sikerült megtalálni az ellenzék közös jelöltjét először Vásárhelyen, aztán országosan. Sorolta az érveket amellett, miért kell Orbán Viktornak mennie, így azért, mert 45 ezer ember halt meg a koronavírus-járvány miatt, mivel az ország nem védekezett jól; mert megvonta a szólás, a sztrájk jogát a pedagógusoktól; mert 12 éve az orosz érdekeket szolgálja Európában; és mert sok mindene van, csak igazsága nincs.

„Magyarországnak sok barátja van Európában, Orbán Viktornak azonban már nincs” – ezt Cseh Katalin mondta. A momentumos európai parlamenti képviselő a munkatársait Hódmezővásárhely példájával szokta lelkesíteni. Ha panaszkodnak, hogy úgy látszik, hiába dolgoznak sokat a kampányban, a felmérések azt mutatják, nem győzhetnek, Cseh Katalin azt szokta mondani, hogy Hódmezővásárhelyen sem volt esély, mégis győzött Márki-Zay Péter.

Szabó Margit, a miniszterelnök-jelölt kampányának egyik fő segítője, akit Gurzó Ákos Momóként, a Márki-Zay család régi ismerőseként mutatott be, arról szólt, hogy nagy élmény volt számára látni Márki-Zay Péter eddigi útját. Ahogyan egyre ismertebbé vált, egyre többen lettek körülötte, érdeklődők, hívek, szimpatizánsok, gyűlölködők és haszonlesők is. Szerinte az ellenzéki közösség már sokat elért, mert a tisztesség, a becsület, az őszinteség, az elfogadás és az igazság már győzött általuk, és ez maradandó győzelem.

A hódmezővásárhelyi jobboldal történetét is felidézte Berényi Károly gyermekorvos, alpolgármester. Az általa húsz éve vezetett Tiszta Lap egyesület a Fidesz–KDNP-vel közösen indított jelölteket az önkormányzati választáson, támogatva a pályáját kezdő Lázár Jánost. Berényinek egy idő után egyre több gondja akadt a fiatal politikus vezetési stílusával, így azzal is, hogy egy-egy munkatárssal kapcsolatban az alkalmasságnál a lojalitás fontosabb szempont volt. Berényi 2010-ben visszavonult a politikától, visszataszítónak látta, azt gondolta, egy életre elege lett belőle. Márki-Zay indulása azonban meggyőzte arról, hogy lehet ezt tisztességesen és eredményesen művelni.

 
Hadházy Ákos hódmezővásárhelyi kötődéséről is beszélt

A Fideszhez fűződő kapcsolatok később is szóba kerültek az este folyamán: Gurzó Ákos azt mondta, még 2014-ben is a jelenlegi kormánypártra szavazott. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig 2013-ig tagja volt a pártnak – 14 éves koráig pedig hódmezővásárhelyi nagyszülei révén minden karácsonyt a városban töltött, és az ottani református újtemplomban keresztelték. A politikus felidézte a Lázárhoz is kötődő trafikügyet, amely miatt szakított a kormánypárttal: ő azt szerette volna bebizonyítani, hogy mindent nem lehet megcsinálni az emberekkel, de sokáig az látszott, hogy mégis lehet, az sem számít sokszor, ha kézzel fogható bizonyítékok vannak a korrupcióra. Hosszú távon mégis az derül ki, van eredménye ennek a politikusi tevékenységnek. Hadházy is találkozik olyan érvvel, hogy jobb, ha az ember távol tartja magát a politikától.

Erre azt szokta mondani, hogy ez a kormány nem fogja távol tartani magát az ember életétől, előbb-utóbb keresztezi.

Az sem elfogadható érv, hogy „majd ezek is lopnak”, mert a legkorruptabb hatalom mindig az, amelyiket nem ellenőriznek. Ha az ellenzék most győz, az új kormány – az összefogás természetéből adódóan – nagyon szoros kontroll alatt fog állni: a közélet tisztaságáért Polt Péter legfőbb ügyész ellenében is sokat tud tenni egy új kormány, az uniós ügyészséghez való csatlakozás pedig már arra lesz garancia, hogy az új kormány tisztán működjön. Hadházy szemében a kormány másik bűne az, hogy ki akarja ölni az emberekből a szolidaritást, hogy ne törődjenek mással, csakis a saját életükkel, és higgyék el, hogy ez épp elég.

 
Márki-Zay Péter elmondta, miért Vásárhelyen sikerült először összefognia az ellenzéknek

Hódmezővásárhelyen a Fidesz sok mindent hamarabb végrehajtott, mint országosan, és Lázár János helyben már nagyon sok embert maga ellen fordított, mielőtt Orbán Viktor ugyanígy maga ellen fordította az ország lakóinak egy részét, ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2018-ban az időközi polgármester-választáson helyben hamarabb összefogott az ellenzék, mint országosan – ezt Márki-Zay Péter képviselő- és miniszterelnök-jelölt vezette le. Név szerint említette jó néhány vásárhelyi támogatóját, akik kiálltak mellette, általános iskolai, gimnáziumi osztálytársait, akik közül páran eljöttek a rendezvényre. Bemutatta, mit ért el a hódmezővásárhelyi önkormányzat azóta, hogy másfélmilliárdos mínusszal vették át a város kasszáját, és hogy ennek híre ment, mert vásárhelyi mintára már ingyenessé tették a tömegközlekedést Baján és Egerben is. Kitért a Medián közvéleménykutatására, amely a Fidesz győzelmét vetíti előre. Emlékeztetett, hogy március 15-én beszélt arról, ilyenre lehet számítani. „Ez a taktikájuk, ezt csinálják” – utalt arra, hogy szerinte a kormánypártnak köze van a közvélemény-kutatás eredményének közzétételéhez. Ám szerinte nem szabad, hogy ez elvegye a kedvét azoknak, akik ezért a kampányért megdolgoztak. Arra biztosan lehet számítani, hogy a Fidesz minden egyes szavazóját el fogja vinni április 3-án. Mint mondta,

még Farkas Éva Erzsébet makói fideszes polgármester is járta az utcákat a vásárhelyi Susán városrészben,

becsöngetve, és egy adott választópolgárt keresve egy címen. De vannak annyian az ellenzéki szavazók, hogy ha elmennek, akár kétharmaddal is győzhessenek, le lehet váltani ezt a kormányt. Az ő 2018-as és a 2019-es 57 százalékos eredményét sem jelezték előre a felmérések.

Tölgyessy Péter politológus, akit nagyra becsül, arra figyelmeztette még 2018-ban, hogy Orbán Viktor számára ő halálos veszedelem, akit nem elég legyőzni. Készülnie kell arra, hogy példát is akarnak vele statuálni, megalázni a személyében, belegázolva a becsületébe, mert be akarják bizonyítani, hogy ez a modell nem létezik, közvetve pedig azt is, hogy nincs tiszta politikus. Erre vezethető vissza az őt ért támadások stílusa, az, hogy óriásplakátokon gyalázták, kiforgatták a szavait, és a feleségét is támadták. Szerinte azért sem tudtak vele mit kezdeni, mert tiszta maradt, mert nem profi politikus, és mert akik mellé álltak, a hétköznapi életben fontos erkölcsi elvek alapján tartanak ki mellette.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szóba hozta, hogy apósa először nem is akart elmenni szavazni az időközi választáson, mert meggyőződéses jobboldali, és az, hogy a veje a Fidesz jelöltjével szemben indult, gondot okozott neki. Aztán az Echo tévét nézve hallhatta, hogy a vejéről miket mond Bayer Zsolt és a többi újságíró, hogy CIA-ügynöknek nevezik. Felháborodva mondta, hogy de hát hazudnak. Márki-Zay erre azt mondta: „Apuka, ezek eddig is hazudtak, csak most olyan emberről, akit ismer.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk