Schilling Árpád: Veres András elmehet a picsába

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 25., 19:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Senki a világon ne érezze magát bűnösnek azért, mert hisz a tudományban, és gyereket szeretne.

Schilling Árpád is kiakadt Veres András püspök nemrég széles körben ismertté vált közlése miatt, miszerint a mesterséges megtermékenyítés semmilyen formája nem fogadható el a katolikus egyház számára, mert az bűn.

A lombikbébiprogram mindenképpen bűn, állítja Veres András püspök

Nem járható út az élet továbbadására. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke már augusztus 20-i ünnepi beszédében beleszállt a kormányba a lombikbébiprogram szélesítése miatt. A keresztény értékrend szerint a törvénykezés nem megfelelő, erősítette meg most Veres az állítását a Magyar Nemzetnek.

A kormány részéről Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár gyorsan ennek ellenkezőjét közölte, miszerint a kormány támogatja a lombikprogramot, a jövőben még inkább, mint eddig, mert a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek.

A kormány támogatja a lombikprogramot, akkor is, ha a katolikus vezetők sötétebbje szerint ez bűn

Erre mit lép a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke? A kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek – jelentette ki Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre reagálva.

Schilling reakcióját a Facebookon tette közzé, amit teljes terjedelmében, változtatások nélkül közlünk:

A Magyar Katolikus Egyház hivatalos álláspontja szerint bűnös az, aki részt vesz a lombikbébi programban. Ha a természet (vagy a Jóisten) hatására nem tudsz úgy gyereket vállalni, ahogy szeretnél, akkor hiába áll azon a szinten a tudomány, hogy ezt orvosolja, BŰNT KÖVETSZ EL, és ezért nem részesülhetsz az egyház áldásában, tulajdonképpen pokolra kerülsz.

Én nem hiszek sem pokolban, sem a katolikus egyházban, de mivel ez a képződmény egy államilag súlyos milliárdokkal támogatott intézmény, állampolgárként felháborít a viselkedésük. Megint beleszólnak valamibe, amihez nem értenek, megint nehezítik az emberek életét, megint mérgezik a közéletet a sötétségükkel. Ha van Isten, akkor azt miért zavarja, hogy hívei boldogok? Hol olvasható az, hogy Isten tiltja a tudományt és a fejlődést? Veres András, gondolom, autóval közlekedik, amivel rendre szennyezi Isten szent levegőjét. Veres András, ha tornacipőt hord, akkor nagy valószínűséggel Ázsiában gyártott cipőt hord, és ezzel is hozzájárul szegény emberek kizsákmányolásához. Veres András mint keresztény asszisztál a menekülő emberekkel szemben embertelen kormány propagandájához. Veres András és a katolikus egyház számára problémát csak az jelent, hogy vannak emberek, akik gyereket szeretnének, és ehhez segítségül veszik a kortárs tudomány eszközeit.

Hol van az elfogadás, a megbocsátás, a SZERETET? Hol van bármi, amiért ennek az egész kereszténységnek értelme volna? Veres András „minden formájában” bűnös. De mindez nem is érdekes. Én csak azt szeretném, ha senki, de senki a világon nem érezné magát bűnösnek azért, mert gyereket szeretne, és mert hisz a tudományban! Veres András meg elmehet a picsába!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 25., 19:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 30
  Varga1006
  2017. szeptember 03., 17:44
  Schilling A. vulgáris obszcenitása ugyanoda való, ahová Veress püspököt küldte! Ujságíróhoz méltatlan, rendezőhöz méginkább..!
 2. 29
  rworse
  2017. augusztus 31., csütörtök 13:00
  Ktesibios, 28
  "Talán errefelé furcsa, de Veres nem mondhat mást, mint a Vatikán hivatalos álláspontját. Az pedig jelenleg megegyezik azzal, amit nyilatkozott."

  Nem furcsa ez errefelé, meg is beszéltük, hogy persze, amit Veres lombikbébi-ügyben mondott, megegyezik a katolikus egyház (és Ferenc pápa) ezirányú dogmáival. Ilyen szempontból a veresi mondatok iránti kritikánk (löttyös indulatunk) a Vatikán felé is érvényes, persze. A katolicizmus (amint minden más vallás) valóságidegen, atavista társadalmi jelenség, a lombikbébi-ügyben például még nem alakította úgy a dogmáit a tudományos felismerésekhez alkalmazkodva, ahogy sok más ügyben már szembefordult korábbi dogmáival, a tudományos felismerésekhez alkalmazkodva.

  Azt azért nem állítanám, hogy a kormányával szemben vállalta a véleményét. Inkább a kormánytól függetlenül.
 3. 28
  Ktesibios
  2017. augusztus 30., szerda 21:41
  Talán errefelé furcsa, de Veres nem mondhat mást, mint a Vatikán hivatalos álláspontját. Az pedig jelenleg megegyezik azzal, amit nyilatkozott. Hogy végre nyíltan mert vállalni valamit a kormánnyal, a kenyéradójával szemben, az egyenesen dicséretes. Más kérdés, hogy hol volt eddig? Miért nem hallatja a hangját migráns-ügyben? Mert a Fidesz és a Kdnp ezzel kapcsolatos kommunikációja minden, csak nem keresztény! Vagy a korrupció kapcsán, hiszen írva vagyon, lopni bűn. Mégpedig halálos.
 4. 27
  Cyrano
  2017. augusztus 27., 20:50
  Hínnye, azta meg minden!
  Rájöttem a kat egyház tulképen ezzel a dumával arról beszél, hogy csak a szekkkkkkszet támogatják, semmi mást. Megint csak azta. Még a végén megtérek.
 5. 26
  rworse
  2017. augusztus 27., 19:17
  Szűz Mária monnyon le!
 6. 25
  Valakicske
  2017. augusztus 27., 17:31
  Undeeka (2)

  Ezt azoknak ajánlgasd, akik éppen köpködik az apát, aki gyereke halála után nem meglincseli, hanem megöleli a lakóhelyén élő és minden bizonnyal dolgozó imámot, aki egyebekben a honfitársa.
  Ja, és mind mélyen kereszténynek mondja magát és a hit elkötelezett hívének, aki lincselni akarja az ÖSSZES iszlámhívőt ... ennyit erről.
  :-(((
 7. 24
  rworse
  2017. augusztus 27., 11:45
  Kétszögletű Veres Erdő.
 8. 23
  szegedi789
  2017. augusztus 26., szombat 21:04
  vereserdőpéterduóra tessen kattintani !
 9. 22
  szegedi789
  2017. augusztus 26., szombat 21:03
  Galambocska,

  Maga vak ?

  Augusztus 20. + Magyar Nemzet megkeresés (fenti első hivatkozásra vesse pillantását)
 10. 21
  galambocskám
  2017. augusztus 26., szombat 20:40
  Cheyenne abban igazad van, hogy ez katolikus belügynek számít, az olasz katolikus orvosok kongresszusán mondta a pápa.

  De én még olyan egyházi embert nem láttam aki ha kinyilatkozik valamit akkor szerényen hozzáteszi, hogy a mondandóját csakis az egyházának tagjaihoz intézte és csak rájuk kívánja vonatkoztatni.

  Azt viszont nem tudom hogy a szóban forgó Veres püspök milyen alkalomból mondta amit mondott - megkérdezték a véleményét és nem kerülhette ki a válaszadást, avagy csak úgy minden különösebb indok nélkül közölte a Teremtő vélekedését az ügyben.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk