Schilling Árpád: Veres András elmehet a picsába

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 25., 19:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Senki a világon ne érezze magát bűnösnek azért, mert hisz a tudományban, és gyereket szeretne.

Schilling Árpád is kiakadt Veres András püspök nemrég széles körben ismertté vált közlése miatt, miszerint a mesterséges megtermékenyítés semmilyen formája nem fogadható el a katolikus egyház számára, mert az bűn.

A lombikbébiprogram mindenképpen bűn, állítja Veres András püspök

Nem járható út az élet továbbadására. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke már augusztus 20-i ünnepi beszédében beleszállt a kormányba a lombikbébiprogram szélesítése miatt. A keresztény értékrend szerint a törvénykezés nem megfelelő, erősítette meg most Veres az állítását a Magyar Nemzetnek.

A kormány részéről Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár gyorsan ennek ellenkezőjét közölte, miszerint a kormány támogatja a lombikprogramot, a jövőben még inkább, mint eddig, mert a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek.

A kormány támogatja a lombikprogramot, akkor is, ha a katolikus vezetők sötétebbje szerint ez bűn

Erre mit lép a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke? A kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek – jelentette ki Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre reagálva.

Schilling reakcióját a Facebookon tette közzé, amit teljes terjedelmében, változtatások nélkül közlünk:

A Magyar Katolikus Egyház hivatalos álláspontja szerint bűnös az, aki részt vesz a lombikbébi programban. Ha a természet (vagy a Jóisten) hatására nem tudsz úgy gyereket vállalni, ahogy szeretnél, akkor hiába áll azon a szinten a tudomány, hogy ezt orvosolja, BŰNT KÖVETSZ EL, és ezért nem részesülhetsz az egyház áldásában, tulajdonképpen pokolra kerülsz.

Én nem hiszek sem pokolban, sem a katolikus egyházban, de mivel ez a képződmény egy államilag súlyos milliárdokkal támogatott intézmény, állampolgárként felháborít a viselkedésük. Megint beleszólnak valamibe, amihez nem értenek, megint nehezítik az emberek életét, megint mérgezik a közéletet a sötétségükkel. Ha van Isten, akkor azt miért zavarja, hogy hívei boldogok? Hol olvasható az, hogy Isten tiltja a tudományt és a fejlődést? Veres András, gondolom, autóval közlekedik, amivel rendre szennyezi Isten szent levegőjét. Veres András, ha tornacipőt hord, akkor nagy valószínűséggel Ázsiában gyártott cipőt hord, és ezzel is hozzájárul szegény emberek kizsákmányolásához. Veres András mint keresztény asszisztál a menekülő emberekkel szemben embertelen kormány propagandájához. Veres András és a katolikus egyház számára problémát csak az jelent, hogy vannak emberek, akik gyereket szeretnének, és ehhez segítségül veszik a kortárs tudomány eszközeit.

Hol van az elfogadás, a megbocsátás, a SZERETET? Hol van bármi, amiért ennek az egész kereszténységnek értelme volna? Veres András „minden formájában” bűnös. De mindez nem is érdekes. Én csak azt szeretném, ha senki, de senki a világon nem érezné magát bűnösnek azért, mert gyereket szeretne, és mert hisz a tudományban! Veres András meg elmehet a picsába!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 25., 19:22
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 20
  szegedi789
  2017. augusztus 26., szombat 19:52
  Juj, galamocska, akkor ez olyan "állam az államban" -féle dolog. Saría után ez is ? Ön most nagyon retteghet...

 2. 19
  Cheyenne
  2017. augusztus 26., szombat 19:18
  Árnyalni a püspök szavait talán úgy lehetne, hogy joga van azt mondani hogy.. Azaz: a keresztény és/vagy katolikus hívők bűnt követnek el (a szó sin nem crime értelmében), ha lombikoznak. Akkor a keresztényje elgondolkodik/hat hogy miafasz van üdvtörténeti fekvésben? Lehetne ez keresztény belügy..

  Csakhogy nem ezt mondta, hanem ahogy keresztényhez illik: MINDENKI bűnt követ el aki..

  Meg Schilling jól írta ez a Jézus földi civilservezete, melyet milliárdokkal dotálnak azok adóforintjai is akiket pokolra kíván, fogja be a lepcses száját és korlátozza a templomolra mondandóját. De nem! Ezek a templomon kívül is folyamatosan ítélkeznek..
 3. 18
  galambocskám
  2017. augusztus 26., szombat 18:08
  Nem akarom Veres püspököt védeni, de vajon szembeszállhat-e a pápa véleményével?

  Az egyház hierarchikus szervezet ottan nincsen demokrácia meg véleményszabadság, tudtommal.

  http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/08/26/ferenc_papa_az_abortuszokrol_es_a_lombikbebi-programrol?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201708
 4. 17
  szegedi789
  2017. augusztus 26., szombat 17:40
  Kár, hogy se Diderot, se Szentírás nem ismerhette Kádár-rendszert . . .
  Veresúrékkal ellentétben.
 5. 16
  Cheyenne
  2017. augusztus 26., szombat 16:27
  @Undeekaa

  Ja igen! A Diderot-idézetnek külön örültem, mert ő aztán tényleg a kereszténység nagy "barátja" volt. Tudta, hogy ezeket a szavait pont a bigott klérus tagjainak szánta? Miközben az egyház baszogatta az Enciklopédia miatt..
 6. 15
  Cheyenne
  2017. augusztus 26., szombat 16:17
  Undika: Jézus beszédei (logion) azért azok, amik, mert azt állította, hogy betelt az idő. Csak zsidóknak, és arámiul beszélt. Azért nem is írták le a szavait, mert azt ígérte, az ősgyülekezet életében eljön a végidő. Nem jött. Hazudott vagy az Atya gondolta meg magát, nem lényeges. Pál levelei az első keresztény írások húsz évvel Jézus halála utániak, és szinte semmit nem idéz Jézustól. Őt az egyház jobban érdekelte. Akkor kezdték leírni az evangéliumokat (Márk a legkorábbi) amikor meg kellett szilárdítani a hitet, mert Jézus szart elhozni a végítéletet. Olysn görögséggel írták őket, mintha Orbán tetteit mintgy negyven év múlva kb. Németh Szilárd szintű ember vetné papírra. A művelt görögök eldobták az agyukat, hogy kik ezek sötét figurák (képtelenek rendesn ragozni pl.) Origenész is szörnyülködött au evangéliumok nyelvi bárdolatlanságán. Jézus földi jelenléte az egyház a ekklészia. A papok isteni üenetének közvetítői. Az Egyház bűnei Jézus bűnei VAGY: az egész ahogy van, kuka. Tessen egy új evangéliumot írni, mint az idióta mormonok: ott megjelent a 19. században az ÚrJézus. Nem hiszi? Pokolra kerül!!!

  Ahogy mondta, kedves: a bűnös pokolra kerül. Jézus büntet. Ki a bűnös? Aki lombikos. Vagy bűntudatát gyötrődés után megbánja, vagy mehet a pokolba. Kegyed szerint is. Ahogy mások is, akik nem hisznek Krisztusban, vagy egy nagy agressszív blöffnek tartják ezt az egész keresztény szeretet-áradatot. Kegyed persze eltekint a töménytelen bűntől, gonoszságtól, amit teológiai alapon Istenre függesztett tekintettel követtek el. Felesleges írnom, hogy olvassa el rendesen az Újszövetséget..

  De a keresztények sötét ostobasága elle tiltakozom. Lehet, ön a lombikot nem tartja bűnnek, valószínűleg azért mert nem ismeri a keresztény tanítást. Ez egyébként a lényege: Majd mo megmondjuk, hogyan értsd a szövegeket. A jó tanítást el kell választani a rossztól. Minden keresztény egyház ezt teszi. A kereszténység lényege, ahogy a monoteizmusé (zsidó, muzulmán vallás) a kirekesztés: csak egy igazság létezik, és az nálunk van!!!
  A lombik Isten az élet isteni teremtésének tagadása. Ezért bűn, akár tetszik kegyednek, akár nem.Az egyház Jézus a gyülkezet és papjai egy test. Akár kegyed elolvassa akár nem. Mert benne van a levelekben csak keresni kell.

  A dzsolikérdés: mire vár Krisztusunk? Miért nem jön? Mi az ok? Miért tartja vissza az Atya? Ha Isten mindentudó és mindenható, akkor lát minden szenvedést előre. Mégis valahogy gyönyörködik pl. a remek 20. századi népirtásokban. Miért? Ez talán az isteni elrejtettségben vibráló titok.

  A keresztények egy valamihez értettek mindig: a hatalomhoz. Mindenáron megtartani. Uralkodni a lelkeken, Kriszrus által. Veres kretén is csak ezt teszi. Nem akarok annak a mennyorszának a tagja lenni, ahol Veres, Semjén és Ön meg többi jeles keresztény együtt imádják az urat. A mennyország: unalmas. Ámen.
 7. 14
  Undeekaa
  2017. augusztus 26., szombat 14:47
  Irigylem Önt, hogy az Újszövetséget képes görögül is olvasni. Amit Ön keresztény bárgyúságnak tart, az a szó szerinti hivatkozás és azt a szerényebb tudós emberek alkalmazzák is. Abban igaza van, aki nem látja a teljes képet, az csak szemezget. Kár…, hiszen az Újszövetség pedig annyira csodálatosan megfogalmazott mély értelmű írás, melynek lényege Jézus ezen mondása: http://szentiras.hu/SZIT/Jn13
  Ján. 13. 34-35.
  Még mindig az a véleményem, hogy olvasnia kellene, a felületes ide-oda csapkodás, az ész osztása nem pótolja az ismereteket. A bűnösséggel kapcsolatban: a bűnös ember, ha nem bánja meg a bűneit miért is nyerjen megbocsátást? ( Amennyiben profanizáljuk az elvet: a bíróságokon is, aki megbánja bűneit, bevallja talán enyhébb büntetést kap)( Óriási hibára hívom fel a figyelmét, ami ismét csak a felületességből ered: nem szabad az Egyházat, a papokat Jézust és a Bibliát összemosni. A papok bűnös, gyarló emberek, akik nem tévedhetetlenek és sokszor nem a jézusi úton haladnak.) Visszatérve arra, hogy Jézus a zsidóságon belül „értelmezi „ magát. jaj, de hát nem! Alapjában Jézus nem személyválogató nézzük csak pl.
  1. a 8 boldogságról szóló részt: nem azt írja, hogy boldogok a zsidó „ lélekben szegényekre vonatkoztatta
  http://szentiras.hu/SZIT/Mt5
  2. UgorjunK: Pál levele a rómaiakhoz
  3. http://szentiras.hu/SZIT/Lk10

  Az ostoba egy jó könyvet sem ismer; az okos egy rosszat sem.
  Denis Diderot

 8. 13
  Motyó
  2017. augusztus 26., szombat 12:00
  Nagyon szépen néznek ki ott ketten a képen. Az egyik az egyház butaságát, a másik a szolgaságát mutatja, hiszen petike mondta, nem segíthetjük a menekülteket, mert bűncselekményt követnénk el. Ezt hol olvasta a Bibliában? Meg is kapta érte a nagy kitüntetést 20.-án.
 9. 12
  bétom
  2017. augusztus 26., szombat 09:45
  11.!
  És külön Semjén Zsolt!
 10. 11
  Cheyenne
  2017. augusztus 26., szombat 08:05
  A lényeg: Schilling nem mondta ki, amit ki kellett volna (tudatlanságból vagy eufemizmusból). Mert Veres nem magánvéleményt szólózott. 2000 éves teológiai alaja van a dumájának. Még ha a saját hitükben elképesztő tudatlanságot mutató hívek et nem is látják át (mert basszák olvasni a saját szent szövegeiket)

  Schilling mondata helyesen (in concreto): Az Egyház menjen a picsába!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kelet és Nyugat érdekellentétei
Interjú Timothy Snyderrel
Választási riport Szerencsről
Az új Hazafias Népfront
A rendszer árnyéka
TGM a Jobbikról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs