Biciklivel Székesfehérváron – Csak a fiatalokat nem érdekli

Veló Világ

Juhász Csaba, a székesfehérvári Bike Side kerékpárbolt értékesítő-szerelője szerint az ottani autósok és a kerékpározók békében élnek egymás mellett. A városban egyre többen ülnek biciklire, de nem a fiatalok.

magyarnarancs.hu: Fehérváron is divatba jött a biciklizés?

Juhász Csaba: Sokan és egyre többen választják, valószínűleg nagyot dobott rajta, hogy ma már teljesen kiépült az ehhez szükséges kerékpárút-hálózat. Tervezzük is az egyik ismerősömmel egy olyan videó készítését, hogy végigmegyünk a városon és bemutatjuk az ingázóknak, merre érdemes menni a belváros és az ipari parkok között. Az elmúlt években óriásit változott az autósok hozzáállása is, lassabbak, figyelmesebbek és türelmesek. Nem tudom, hogy ez minek köszönhető, mert nincsen állandó rendőri jelenlét vagy ilyesmi. Talán az lehet az oka, hogy hétvégén az autósok is felülnek a kerékpárra és elmennek a közeli Velencei-tóra, ahol szintén teljesen kiépítették a bicikliutat.

magyarnarancs.hu: Kik a vevőid?

JCS: Inkább az az érdekes, hogy kik nem. A 18-25 év közötti vásárlók abszolút hiányoznak. Lassan tíz éves kerékpáros múlttal a hátam mögött azt kell, hogy mondjam, ma már nagyon kevés fiatalt érdekel a kerékpározás. Persze vannak BMX-esek, triálosok, de például az országúti biciklizés a harminc pluszosokat jobban érdekli. Ezt elég furcsának találom.

magyarnarancs.hu: Mi lehet ennek az oka? Budapesten sok fiatal biciklizik.

JCS: Talán nem elég vonzó. Véleményem szerint, a tablet és a PS2, valamint a közösségi portálok „elviszik” azokat, akiket érdekelhetne. Sokak szerint még mindig az a szemlélet uralkodik Magyarországon, hogy a kerékpár a szegény ember közlekedési eszköze és ezért nem menő. Persze tudom, hogy Budapesten egyre népszerűbb minden korosztályban, de itt, Fehérváron szinte teljesen hiányzik a fiatal vásárlói kör. Persze az is közrejátszhat ebben, hogy az iskoláknál nem megoldott a kerékpárok őrzése. Sok panaszt hallok arról, hogy csak kint lehet letenni, onnan meg ellopják.

false

 

magyarnarancs.hu: Szerinted mivel lehetne vonzóbbá tenni Fehérváron a fiatalok körében a biciklizést?

JCS: Semmivel. Nincs ilyen, nem lehet.

magyarnarancs.hu: Mit keresnek nálad a legtöbben?

JCS: Komplett bringát viszonylag keveset adunk el, az üzlet méretéből adódóan nem tudunk annyi új kerékpárt tartani a készleten, amennyit szeretnénk. Minket sokkal inkább a bringaépítéssel keresnek meg, egyedi biciklik legyártásával, illetve meglepően sok országúti csúcskategóriás kerékpárt javítunk és rakunk össze. A munka kilencven százalékát én csinálom, mert igen nehéz találni egy jó és megbízható szerelőt a régióban. Akiket én ismerek, mind külföldre távoztak a magasabb bér reményében. Pedig értéknek kellene lennie, ha valaki ért a kerékpárokhoz.

magyarnarancs.hu: Milyen egyedi kérésekkel fordulnak hozzád?

JCS: Bármit meg lehet oldani, amit a műszaki paraméterek engednek. A legtöbben könnyen karbantartható és elérhető árú kerékpárt szeretnének, ami jól is néz ki. Ezt színes egyedi kiegészítőkkel – láncok, markolat – vagy festéssel és matricázással nagyon szépen meg lehet oldani. Ez sajnos elég hosszadalmas munka, de az a legjobb, ha a keró rád van szabva.

magyarnarancs.hu: Mit gondolsz a kerékpáros-felvonulásokról? Hozzájárulnak a biciklizés népszerűsítéséhez?

JCS: Jó mókának tartom, de ennyi. Sokan kimennek ilyenkor, de nem látom, hogy érdemi változás történne e téren ezek után, maximum annyi, hogy Budapesten még jobban egymásnak feszülnek a kerékpárosok és az autósok. Én autózom is és kerékpározom is, így mindkét felet abszolút megértem. Szerintem minden autósnak időnként két kerékre kéne váltania, így talán kevesebb lenne a konfliktus a két tábor között.

magyarnarancs.hu: Szerinted Fehérvár elbírna egy hasonló rendszert, mint a Bubi?

JCS: Voltam Franciaországban Fehérvárnál kisebb városban, ahol szintén bevezettek ilyesmit, és ahogy láttam, ott működőképes volt. Gondolom, kicsiben lehetne itt is, de én kölcsönzés helyett inkább saját kerékpár megvásárlását javaslom.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.