Tekerd! A bicikli és a film

  • narancsszem
  • 2014. szeptember 1.

Veló Világ

A vágy tárgya, varázseszköz vagy a fiatalság őrzője – összegyűjtöttük a filmtörténet 5+1 legnagyobb biciklis pillanatát.

BMX banditák
false

Nicole Kidman még évekre volt attól, hogy Hollywood hókirálynője legyen, amikor elfoglalta kiemelt helyét a magyar ifjúság szertelen szívében. Nekünk ő volt – és ő is marad – az a vagány vörös csaj, aki ebben az önfeledt bohóságban együtt teker a srácokkal, akik szembeszállnak a malacálarcban tevékenykedő banditákkal; aki nem fél semmitől, s ha kell, még a vizes csúszdán is simán lezúz a bringájával. A kiskamaszos vágynak azonban távolról sem ő volt ebben a filmben az egyetlen fontos tárgya. Ott voltak még azok a kék, piros, sárga kerekű, csillagküllős szépségek is, amelyek legalább olyan sokat jelentettek a 80-as években öntudatra ébredt generációnak, mint a fénykard, a légdeszka vagy a nuncsaku. A BMX fényét ráadásul nagyban emelte, hogy a többivel ellentétben ezt azért ki lehetett valahogy sírni anyuból.

E.T. – A földönkívüli

Ezt a minden túlzás nélkül varázslatosnak nevezhető jelenetet az is jól ismeri, aki magát a filmet nem látta. Elliott és kis barátai a rendőrök elől menekülnek bicóikon, és amikor már úgy tűnik, nincs kiút, az imádni való földönkívüli a levegőbe repíti a srácokat, akik aztán elkerekeznek az égben a lemenő nap aranyló korongja előtt. A filmes hatásvadászat Sixtus-kápolnájában járunk ekkor, ráadásul nem is először – hisz Elliott és űrbarátja egy éjszakai jelenetben már eltekert egyszer a Hold előtt is, de úgy, hogy közben egyetlen bringás, nem bringás, fiú, lány, gyermek és felnőtt néző szeme sem maradhatott szárazon.

Filmművészet két keréken

false

Azt mondják, ha egy film nem nevetteti vagy ríkatja meg a közönséget, az nem is film igazán, s bár vannak ennél árnyaltabb megközelítései is a kicsit fellengzősen hetedik művészetnek hívott művészeti iparágnak, érdemben nem tudnánk megcáfolni a fentiek igazát. A második világháborúból kilábaló filmművészet biciklisfronton is e két irányból vette be Európát. Mert nincs is annál szívszorítóbb, ahogy a Biciklitolvajok apa-fiú párosa a neorealizmus legszebb képsorain áttrappolva ellopott biciklijüket keresik a fekete-fehér Rómában (Vittorio Sica filmjében). És még ugyanebben az évben (1948) Jacques Tati is biciklire pattant, hogy örök emléket állítson a biciklis postásoknak a Kisvárosi ünnepben, de hogy a könny-mosoly egyensúly ne boruljon fel a világban, ő nem a szegények és kiszolgáltatottak felemelő nyomorúságát tárta a világ elé, csupán egy derűt fakasztó szerzettel, egy amerikai kézbesítési módszerekkel próbálkozó burleszkalkalmazottal járult hozzá az egyetemes filmművészethez.

Monella

false

Tinto Brass életművében semmiképpen sem a bicikli a visszatérő elem, hanem a tekerés, és mindaz, ami azt megelőzi – úgy emberileg, mint szakmailag. Így hát egy kicsit keresgélni kellett, hogy hol érnek össze az olasz filmművészet legkerekebb női ülepei a bringákkal, de az öreg Tinto e téren sem hagyott cserben minket; a helyi pék és a biciklit oly frivolan megülő Lola egybekelésének (és a tészták kelésének) történetét megörökítő Monella szállítja a kerekded idomokat és a régi, jól bevált biciklialkatrészeket. A kortárs filmművészet egyik legélettelibb biciklis plakátját is Tintónak és Lolának köszönhetjük. Köszönjük!

Sörgyári capriccio
false

Mióta az emberiség rájött, hogy a bicikli akkor működik, ha a lábunk közé kapjuk, azóta a művészet hajlamos kizárólag erotikus tárgyként kezelni szegény drótszamarat. Jiří Menzel alapjáraton is a járt utak élversenyzője, így nem lehet csodálkozni, hogy ő sem gondolja máshogy. Így aztán Mariska száguld mind a két kerekén, dalmahodó fürtjei úsznak utána a légtérben, s a férfinép csorgatja a nyálát. Mígnem egy szép napon be nem köszönt a kurtítás kora: s röpül ismét a hajzat, ezúttal a borbélyüzem padlójára. S ez már pumpáért és fenekelésért kiált! És csak csorog, csorog megint az a sok férfinyál. Biciklizni női sport, de nem veszélytelen.

+1: Szerelmes biciklisták

false

Az volt a szép idő, amikor várt a Balaton, és még Bacsó Péter is fiatalembernek számított, Szörényi Leventét is csak a Táskarádió érdekelte, s lövése sem volt arról, merre van eltemetve a szívcsakra, pláne hogy kell odamenni biciklivel. Nos, pont ezért, a visszahozhatatlan fiatalságért oly kedves emlék a Szerelmes biciklisták, meg azért, mert ez a mű adta a magyar filmművészetnek minden idők második legjobb címét. Tudtuk, hogy megkérdezik, ezért eláruljuk, a legjobb cím a Bicikli Háber.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.