250 millió forinttal támogatja a kormány az önkormányzati adatszolgáltatás javítását

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 4.

Villámnarancs

Megáll az ész.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint a pontos és megfelelő színvonalú államháztartási adatszolgáltatás nagy jelentőségű, és a kormány célja, hogy még hatékonyabbá váljon a közpénzügyi tervezés és ellenőrzés rendszere.

Ennek elősegítéséért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntése alapján 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap 118 önkormányzat. A nemzetgazdasági miniszter – a belügyminiszterrel egyetértve – január 31-én az elmúlt évekhez hasonlóan ismét pályázatot hirdetett az önkormányzati adatszolgáltatások minőségének javítására.
Az önkormányzati pénzügyi-gazdálkodási feladatok kiegészítő támogatására 200 millió forintot különített el a költségvetés: ez a jó gyakorlatok megosztására épül az egyes települések között. Az idei pályázaton 19 önkormányzat nyert vissza nem térítendő támogatást, ezek 32 másik önkormányzat és 56 intézmény adatszolgáltatásának határidőre és megfelelő minőségű teljesítésében működnek majd közre. A támogatás jövő év december 31-ig használható fel.

A jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására pedig 50 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésre. E pénzjutalom alapvető célja, hogy a jelenleg is példaértékű adatszolgáltatást nyújtó önkormányzatokat ily módon ösztönözze. Egy szakmai teszt eredménye alapján a pályázati felhívásra jelentkező 291 önkormányzat közül 99 kaphat vissza nem térítendő támogatást, amely idén december 31-ig használható fel.

Olyasvalamit támogat tehát az önkormányzat, ami evidens kellene legyen. Nem egészen világos, szakszerű, előírt dokumentációk útján, ugyan, mi truváj lehet az adatszolgáltatásban.

Ugyanaz a kormány, amely most úgy csinál, mintha támogatná az adatszolgáltatást, egy 2016-os kormányrendeletben ugye lehetővé tette, hogy a közérdekű adatok birtokosai pénzt kérhetnek az adatszolgáltatásért abban az esetben, ha mindez meghaladja a 4 munkaórát.

Persze, kérdés, kinek és milyen adatot, milyen utasítások mentén kell szolgáltatni vagy gyártani. Mert nagyon nem mindegy...

Figyelmébe ajánljuk