A fideszesek leszavazták az otthoni ápolás támogatását: a küzdelem folytatódik

  • narancs.hu
  • 2018. július 5.

Villámnarancs

Ez történik, miután a költségvetési bizottság kormánypárti tagjai nemet mondtak az otthoni ápolás körülményeinek javítására.

Miután a költségvetési bizottság kormánypárti tagjai tegnapi ülésükön leszavazták az otthoni ápolás körülményeinek javítását szolgáló megoldáscsomagot, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform közölte, hogy tovább folytatják a küzdelmet.

Mint írják, ennek fontos állomása, hogy dr. Kásler Miklós miniszter – miután az elmúlt hetekben több mint 6000 e-mailt kapott a petíció aláíróitól – július 12-re egyeztetésre hívta a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnökét, Csordás Anettet.

false

A tegnapi bizottsági ülésen az ellenzéki képviselők egyöntetűen támogatták a felvetést, hogy a kiemelt ápolási díj január elsejétől minimálbéres munkaviszonyt jelentsen és azonnal emelkedjen legalább 50 ezer forinttal.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az elmúlt évek emeléseiről beszélt – ezekkel együtt a legmagasabb összeg is csak 52 810 forint! –, de azt beismerte, hogy „számos területen lehetne még többet adni”. Hozzátette: „a kormány arra törekszik, hogy a gazdasági növekedéssel összhangban, a költségvetési mozgástér arányában az érintetteknek segítséget nyújtson.” Az átalakítás ellenérveként hozta fel, hogy a munkaviszony „számos további kérdést vetne föl …  például szabadság, napi munkaidő, felmondás stb. Tehát olyan jogi kérdéseket, amelyek szerintünk nem teszik lehetővé, hogy az ápolási díjat foglalkoztatási jogviszonyba helyezze”.

Az otthoni ápolás támogatásának átalakításán régóta és szakértők bevonásával dolgozó egyesületek szerint erre a problémára számos megoldás létezik, és példaként ajánlják a nevelőszülők vagy a hivatásos szülők helyzetét.

Figyelmébe ajánljuk