Jön Paks 3? A miniszter már arról beszél, hogy Paks 2 megépítése után újabb blokkokkal kellene bővíteni az erőművet

  • narancs.hu
  • 2017. október 5.

Villámnarancs

Az orosz atomból sosem elég.

Még el sem kezdődött a paksi bővítés, Süli János máris úgy nyilatkozott, hogy már nem is Paks 2 építéséről kellene beszélni, hanem újabb blokkok tervezéséről. A paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter ezt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. csütörtöki konferenciáján mondta arra alapozva, hogy az elöregedő erőművek leállása miatt 2030-ra mintegy 5000 megawatt teljesítményhiány várható Magyarországon.

Süli János

Süli János

Fotó: MTI

A miniszter – az MTI beszámolója szerint – arról is beszélt, hogy a paksi beruházás már 22 hónapos csúszásban van, de igyekeznek ezt behozni. A tervek szerint januárban megkezdik a felvonulási épületek kivitelezését, a szükséges engedélyek kiadása után pedig 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése, amelyek közül az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni.

Süli János úgy fogalmazott: Paks nincs a megújuló energiaforrások ellen, azok működését az atomerőművel szerves egységben képzelik el. Ez mind szép és jó, de akkor miért kell már most belebegtetni, hogy újabb blokkok kellenének? A Roszatomnak nincs elég megrendelése?

Pörgeti a kormány Paks 2-t

Még a választások előtt megpróbálják lehívni az orosz hitelt. Mintha nem bíznának a győzelemben – írja a Népszava, ezért a kormány több fronton próbálja bebiztosítani magát, hogy a választási eredménytől függetlenül ne lehessen meghiúsítani a paksi beruházást.

Figyelmébe ajánljuk