A papság széljobbos párttámogatással állítaná vissza a vasárnapi boltzárat

  • narancs.hu
  • 2016. november 27.

Villámnarancs

Nyugi, egyelőre csak Szlovákiában: konkrétan a szomszédba mentek a hülyeségért.

Szlovákia – egyik – fél náci parlamenti pártja, az SNS (Szlovák Nemzeti Párt) nagy erőkkel szállt síkra a katolikus egyház azon, számunkra oly kedvesen ismerős kezdeményezéséért, mely visszahozná a vasárnapi boltzárat. Vissza? Honnan? Nem mitőlünk, hanem egyenest a kommunista érából.

„A vasárnapi munka modern rabszolgatartás. A rabszolgatartók pedig a nemzetközi üzletláncok. Paradox módon az ateista szocialista rendszerben érvényben volt a vasárnapi zárva tartás” – idézi a pozsonyi Új Szó Andrej Dankót, a szélnacionalista párt elnökét, aki úgy véli, ha vasárnap zárva lennének a boltok, az „fellendíthetné a vidéki turizmust vagy a múzeumlátogatásokat”.

Ja, ez nagyon valószínű: már látjuk is magunk előtt a Lidl helyett a múzeumok felé hömpölygő atyafiak tömegét.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.