Dörner György letiltotta a Magyar Nemzetnek adott interjúját, de a lap nem engedett

  • narancs.hu
  • 2016. május 9.

Villámnarancs

Az Újszínház igazgatója a Magyar Nemzetnek letagadta, hogy valaha is politizált.

Remek interjú, olyan jó, hogy Dörner nem is engedte megjelentetni. De a Simicska-média zászlóshajója, amely mostanában – engedjük meg, hangyányit eufemisztikusan – a „Mindig ellenzékben” szlogennel kampányol, mégis lehozta.

false

 

Fotó: MTI/Kollányi Péter

Nem értjük Dörnert, mi baja ezzel az interjúval, ha csak az nem, hogy folyamatosan mellébeszél benne, és erre menetközben valahogy rájött. Mert akármilyen régen is volt, hogy a Csurka István bábáskodásával és Tarlós István támogatásával, hatalmas botrányok közepette megalakult a szélsőjobbos színház, ezeket a tényeket sokan még most sem felejtették el. Így aztán Dörner állításai, például az, hogy

„Soha nem vállaltam politikai szerepet”

vagy az, hogy ő az „író Csurkával” szövetkezett, annyira szánalmasok, hogy ezt már csak az tudja überelni, amikor a direktor úr állítja: „Évről évre egyre jobbak a mutatóink, folyamatosan 90–100 százalék között teljesítünk, húsz vagy tán még több darabunk van a repertoáron. Ebből is kitűnik, hogy megszerették a magyar szerzőket a nézők. Boldogan állunk pótszékekkel a rendelkezésükre”.

Ám hogy e fantasztikus sikersorozat mennyit hoz a konyhára, illetve hogy mekkora támogatást kap az Újszínház, nos, az egyáltalán nem érdekli Dörnert. Amikor ugyanis azt kérdik tőle: „Miként alakult az igazgatása alatt az Újszínház anyagi támogatottsága?”, ezt mondja: „Ezt én nem tudom magának megmondani. Ezek egzakt dolgok, utána lehet nézni. Magának a színház lényegének nem lehet utánanézni, azért vagyok én, hogy ezt elmondjam”.

Figyelmébe ajánljuk