A félelem meghülyít: nem mehetett le a közrádióban a Szépenszóló Fütyöri című népmese, mert Orbánt kifütyülték

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 16:32
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Rövid kis mese arról, hogy milyen országban is élünk.

Az mno.hu szúrta ki, hogy tegnap sebtiben megváltoztatták a Kossuth rádió műsorát. Eredetileg a Szépenszóló Fütyöri című magyar népmesét adták volna az esti Családi sávban, ám a műsort átírták, így a Sárkányölő Sebestyént hallgathatták az érdeklődők. Nehéz elkergetni a gondolatot, hogy mindez azért van, mert az Orbán-beszéd alatt fütyültek az Együtt tiltakozói. Csak halkan kérdezzük: milyen az a hatalom, amelyik már a mesétől is fél? Gyáva, nyilván.

De legközelebb mi lesz? Nem adják a köztévén A keresztapát, mert a végén még valaki más jut róla az emberek eszébe? Vélhetőleg a Különben dühbe jövünk című, agyonismételt klasszikus sem kerülhet mostantól a képernyőkre, mert a nézők netán dühbe jönnek.

Olvassák is el gyorsan a Szépenszóló Fütyörit, mert hamarosan már szamizdat lesz.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 16:32
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7 Imre2015
  Imre2015
  2017. március 19., 19:23
  A kis királyfi már botogatja szárnyát MoMo álnéven és ettől fél Vektor kerál aki nem is igazi kerál de a koronát már felpróbálta !!!
 2. 6 nyúl
  nyúl
  2017. március 16., csütörtök 23:24
  Arról van szó, hogy a pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója betiltotta Kodály Zoltán egyik művét, mondván:a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot. A rendkívül óvatos és igyekvő Horváth Zsolt szerint „a Pávavariációkat a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné”. Erről levélben tájékoztatta a zenekar zenei igazgatóját, Peskó Zoltánt, aki erre azonnal lemondott, mert cenzúraként fogta fel a dolgot. Peskó szépen összeállította a Kodály Központot megnyitó protokollkoncert programját, hiszen ez a zenei vezető feladata.

  Horváth Zsolt viszont azt válaszolta, hogy ő már döntött a műsorról, és amúgy sem lehetne benne az ominózus népdal.

  Mondom, humorosan igyekszem viszonyulni a témához, tolulnak is elő az emlékek.
  Kamaszkoromban azon röhögtünk, hogy amikor a szlovák tévé átvette a magyaroktól a Gusztáv-sorozatot, a főszereplő nevét megváltoztatták, és nálunk Oskar címmel futott a rajzfilm, Gustáv Husákra való tekintettel. Budapesti ismerősöm pedig azt mesélte, hogy katona korában a laktanya udvarán nem lehetett énekelni a „Nád a házam teteje” kezdetű népdalt, mert azt Czinege Lajos honvédelmi miniszter kigúnyolásának tekintették.

  Szegény Koncz Zsuzsa is jól megszívta, a Jelbeszéd című dalát „provokatív” szövege miatt betiltotta a hatalom. Hiszen tudjuk, túl sok ember van, ki többre nem, csak jelszavakra gondol...
  Na, de most már foglalkozzunk Magyarország jövőjével, és nézzük, mit kellene még betiltani, nagyon gyorsan. Ajánlom törölni minden olyan ünnepi műsorból, amelyen Navracsics Tibor is részt vesz, a „Tibi, te bitang, ó...” kezdetű slágert, főleg Psota Irén előadásában.

  A„Debrecenbe kéne menni” természetesen Kósa Lajos polgármester miatt necces, a„Nem loptam én életemben” Simicska Lajosra nézve kompromittáló, az „Á, bé, cé, dé, rajtam kezdé...” pedig Schmitt Pál államfő számára lehet kellemetlen. De vigyázni kell a következő dalokkal is: Máté Péter – Elmegyek, Parno Graszt – Menni, menni, muszáj menni (a rezidens ösztöndíjprogramra tekintettel), KFT– Bál van az operaházban (a Magyar Állami Operaház kormánybiztosára tekintettel), RGO– Egy alacsony férfi dilemmája (Orbán Viktorra tekintettel). Magas állami vezetők jelenlétében a következő népdalokat és nótákat sem ajánlom húzatni: Ej, de sokkal többet loptak nálamnál, Én vagyok a falu rossza, Beborult a tiszta ég, Száz forintnak ötven a fele, Áll a hajó, Kösd fel magad… Továbbá be kell tiltani az amúgy is problémás Petőfit – lásd a március 15-én cenzúrázott sorait a sajtószabadságról –, mert ezt írta: „Komor, mogorva férfiú / Volt Orbán...”

  Forrás: Javaslatok a tiltólistára, Új Szó, 2011. augusztus 28
  http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/08/28/javaslatok-a-tiltolistara
 3. 5 sartorius
  sartorius
  2017. március 16., csütörtök 20:24
  1
  Egesz jo Himfy! :-)
 4. 4
  Ágnes Irsi
  2017. március 16., csütörtök 20:03
  Ha meghallgatjuk Orbán beszédét, a füttyszó Orbán beszédéhez képest felüdülés:

  https://www.youtube.com/watch?v=63kBR6p5Wfw
 5. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. március 16., csütörtök 19:43
  Jaj, mindenkinek elmesélem, annyira röhejes: a rendszerváltás évében, az október 6-i gyásznap estéjén Mozart-hangversenyt közvetített volna a Magyar Rádió, de le lett fújva, mivelhogy osztrák.
 6. 2
  Tamás Nagy
  2017. március 16., csütörtök 19:07
  Pécsett se lehetett pár éve valami rendezvényen előadni a Felszállott a páva a vármegyeházára... kezdetű népdalt vagy népdal-feldolgozást előadni, mert Páva nevű polgármestere lett a városnak. És hát a nyaloncok önkéntes túlbuzgalma, ugye, nem ismer határokat...
 7. 1 rworse
  rworse
  2017. március 16., csütörtök 18:34
  A szépenszálló fittyerfutty - lépmese

  Eccer vót, hol nem vót, akkor vót, amikor a Vektor kerál kerál lett, több mint kétharmadrésziglen. Ugyanis a Vektor kerálnak szelektív lett akkor a hallása. Onnajttól kezdvel csak az közpénzjellegű antioligarchák bül-bül szavát hallá meg szerte Magyarhonban, ám a "nép" nicknéven működő részmunkaidős minimálbérből és közmunkabérből valamint az özvegyi nyugdíjon élő hárommilljom részvénvagdosó offshoreoligarchák szavát cseppet sem. Mivel ő is rendes magyar közpénzjellegű antioligarcha vót, hát persze hogy a saját szavát se hallá - hogy is lehetett vón másképp, hisz ha másképp lett vón, akkor bízvást nem beszélt vón olyanokat, amiket márpedig beszélt vót, többediziglen.
  Történt is tehát, hogy eccercsak elküldte a legnagyobb lányát, a Rühellt, hogy állana mán a saját lábára, ha máshol nem, hát a magas Helvétiába', hogy tanálná meg a kerál számára a szépenszálló fittyerfuttyot, amit ha egy tisztaszívű ifjú szólaltatna meg, visszatérne a kerál nemszelektív hallása. A talpraesett Rühellke azonmód a saját lábára is állott vót,méghozzá igencsak szilárdan, hiszen mindkét lába közpénz jellegét vesztett közpénzből volt kiöntve, de még be is vót vonval aranyfüstvel, pályázatilag füstbe ment aranykoronákból - azt azért ne higgyétek, hogy Németh Szilárdan állt, mert hát Lausanne (magyarul Lózung) várossa ugyebár a francia Svájc. Na de nem tanálta meg a szépenszálló fittyerfuttyot a Rühellke, vagy ha meg is tanálta, nem bírta megszólaltatni - hogy pontosan hogy is vót, azt mán csak a nyócvanezeréves titkosítás föloldása után tudhassuk meg, ha megérjük.
  Következőleg a rijói labdajáték világbajnokságon tervezte megtanáltatni a szépenszálló fittyerfuttyot a Vektor kerál, elküldvén a rijói díszpáholyba legnagyobb fiát, a háromkirályokról elnevezettet, de hát mivel egy a kerál egy a zászló, a kerálfi egy-szerűen Gáspárnak neveztetik, Menyhértnek és/vagy Boldizsárnak nem. Hogy ne bízza a véletlenre, a kerál maga is odament a Gáspárval a díszpáholyba, csak az atyai kötelességérzet végett. A riói díszpáholyban láttak is sokféle fittyerfuttyot fityeregni a ződ gyeprű fölszállongva mint a páva (az a szép ződ gyep, ugye megadta vót a kerál azt is, Poldi bácsi, a sztadiónok erősödnek ugye), de vagy egyik fittyerfutty se az igazi szépenszálló vót, vagy ha valamellik mégis avvót, akkor vagy nem bírtak vót hozzáférni a nagy tömegbe', vagy ha hozzá is fértek vót a magyarigazolván felmuttatásával, a Gáspár kerálfi se bírta vót megszólaltatnyi. Hogy hogy is vót pontossam, majd eccer megtuggyuk vagy sem, ha megérjük.
  Telltek-múlltak a zévek, kettő is elmúlott vót legalább, mire bekopogott a Vektor kerál várának az elefántcsonttornyának a zaranykapuján a Csillagszemű Juhász, aki vót egyszer egy ember, mégse nem a szakálla vót kender, hanem inkább a nyelvén vót. Na de hiába kopogott, mert nem avvót, hogy nyitva van a zaranykapu csak bújjatok rajta, hanem avvót, hogy mit akarsz itt, te ántikrisztus anyaszomorító rejtőzködőmilljárdos sörösselkoccintó - márpedig a Segesoaru rea mene hody utu Haynalu óta Világos, hogy a magyar embör nem sörösselkoccintó, hijába tellett el mán százötven évnél is több azóta. No, akkor beüzent a Juhász, hogy hozza a szépenszálló fittyerfuttyot, amivel majd megtanítá a Vektor kerált, hogy nem szabad szelektíve kesztyűbe dudálni! Úgy is lett vót, a Csillagszemű Juhász rendszeressen játszani kezdett a szépenszálló fittyerfuttyon, ahánszor csak meglátta a Vektor kerált szelektíve beszélni, az antennatív és a valós tények közül mindig az antennatív tényeket beszelektálva a beszédjibe. No, ahogy a jóslat mondotta vót, a Vektor kerálnak a szépenszálló fittyerfutty szavára elkezdegetett visszatérni a nemszelektív hallása. Hogy visszatért-e teljessen a kerál hallása, azt most nem mondom el, mert egyelőre titkosítval vagyon. Majd eccer megtuggyuk vagy sem, ha megérjük.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk