„Kiabálásnak volt vélhető” – A megalázott bácsi és a BKV

  • narancs.hu
  • 2013. szeptember 13.

Villámnarancs

Néhány napja jelent meg a Facebookon az arrogáns buszvezetőről szóló bejegyzés, aki egy láthatóan 65 év feletti (tehát ingyenes utazásra jogosult), bottal közlekedő bácsit oktatott ki, majd szállított le a 198-as buszról. Noha a sofőr szabályszerűen járt el, mivel a bácsinál nem voltak iratok, a többség elítélően, mi több: „bunkó állatként” vélekedett róla. Mivel nemegyszer láttunk mi már olyat, hogy a kardfogú BKV-ellenőr a személyi után matató nyugdíjas néninek csak annyit mondott: „Tessék hagyni!”, nem gondolnánk, hogy a buszvezető nem lehetett volna lovagiasabb. Abban is egészen biztosak vagyunk, hogy nem az efféle szabálykövetés húzza ki a fővárosi tömegközlekedést a mocsárból. Épp ellenkezőleg.

Érezhette ezt a BKV–BKK vezetése is, hiszen az ügyben vizsgálatot indított, pár órája pedig sajtóközleményben tudatta, hogy meghallgatták a járművezetőt, sőt még egy tanú is akadt, aki igazolta ezt. Ezt írják:„Utasunk és közte (mármint a buszvezető – a szerk.) a beszélgetés mindvégig korrekt, udvarias, nyugodt hangnemű volt. Miután meggyőződött róla, hogy utasunk nem rendelkezik semmilyen utazásra jogosító okmánnyal, felajánlotta a helyszínen váltott vonaljegy vásárlásának lehetőségét. Az autóbusz elhagyására azonban nem adott utasítást, az idős utasunk saját elhatározásából döntött úgy, hogy leszáll a járműről, és nem utazik tovább.”

Noha az ügy kirobbantója Facebook-bejegyzésében nem erre emlékszik és a bácsit sem találták meg, de ettől még igaz is lehet a fenti verzió. Ám úgy látszik, a BKV–BKK semmit nem bíz a véletlenre, hiszen a továbbiakban már ezt írják: „Az eset kapcsán megvizsgáltuk a jármű hangos utastájékoztató rendszerét is: megállapítottuk, hogy az automatikusan bemondásra kerülő hangok és a járművezető mikrofonon keresztüli élő tájékoztatásának hangereje jelentős eltérést mutat. Emiatt a gépkocsivezető hangja jóval hangosabb, erőteljesebb, mint más járatokon, ennélfogva az eset során a normál hangerővel elhangzó tájékoztatás is könnyen kiabálásnak volt vélhető.”

Annyit azért megjegyeznénk, hogy egy busz utastere voltaképp 10 méter hosszú és 2,5 méter széles zárt „doboz”. Nos, egy ilyen közegben, „ami kiabálásnak vélhető”, az valóban kiabálás.

Figyelmébe ajánljuk