Lehet, hogy a Rolling Stones-koncerttel Tarlóst kárpótolják Semjén bánatára?

  • narancs.hu
  • 2017. március 23.

Villámnarancs

Kremlinológiai elemzés a nap legváratlanabb híréről.

Bombaként robbant az Index híre, miszerint a nyári vizes vb rendezőiben komolyan felmerült, hogy a nyitóünnepségre elhívják a Rolling Stonest. Állítólag a tárgyalások is elkezdődtek a zenekar menedzsmentjével, a pénz pedig aligha lehet akadály, hiszen csak a megnyitó költségvetését 3,5 milliárd forintra becsüli a portál.

Egy ilyen horderejű döntés nyilván nem születhet meg Orbán Viktor jóváhagyása nélkül. Azt nem tudjuk, a miniszterelnök mekkora Stones-rajongó, de bizonyára ismeri őket, hiszen még 2012-ben külföldi újságírók előtt a zenekar „I Can Get No Satisfaction” című slágerével jellemezte magát.

Az is ismert, hogy Orbán szereti egymás ellen kijátszani beosztottjait. A Stones-hakni hírének Tarlós István főpolgármester örülhet a leginkább a fideszes táborból; ahogy a Borsnak megvallotta, ő 1963 óta kedveli a zenekart, legutóbbi budapesti fellépésükön is jelen volt. A megnyitó talán elegendő jutalom annak fejében, hogy a főváros nagyrészt magára vette az olimpiai pályázat visszavonásának felelősségét. De vajon mi lesz azzal a sejtetéssel, hogy Tarlós nem újrázna 2019-ben? Ha ráveszik Jaggeréket, hogy eljátsszák kedvenc számát, a Down Home Girlt, talán meggyőzhető lesz.

És hogy kinek lenne pofon a világsztárok érkezése? Semjén Zsolt A new age kihívása és az evangelizáció lehetősége című, plágiumgyanúba keveredett doktori értekezéséből tudhatjuk a következőt: „Sajnos bőségesen van olyan, ahol festés nélkül is ott van [az ördög]. Szomorú példája ennek a híres, hírhedt Rolling Stones. Pregnánsan fejezi ki ezt a mentalitást egyik világsikert aratott számuk címe is: Sympathy for the Devil.”

És miért e váratlan büntetés? Nos, Semjén miniszterelnök-helyettes és Lázár miniszter javaslata a Heineken kicsinálásáról még a Fideszen belül sem aratott osztatlan sikert, nem beszélve arról, hogy dilettantizmusa miatt a szöveg borítékolhatóan elbukna a nemzetközi jogi fórumokon.

Figyelmébe ajánljuk