El kell árulniuk, hol vert el közel 3 millió közpénzt, de nő a sunnyogás Hegedűs Zsuzsa „repiköltése” körül

  • narancs. hu
  • 2018. március 9.

Villámnarancs

Titkolt éttermi számlák és üzleti ajándékok a szegénység elleni harcban.

Tegnap jött a hír, hogy a DK első fokon pert nyert, így a Miniszterelnöki Kabinetirodának ki kell adnia azokat a számlákat, amelyek azt mutathatják be, hogy Hegedűs Zsuzsa, 1,2 milliós fizetést hazacipelő szegénységügyi kormányfői tanácsadó, vajon mire költött el 2,5 millió forintnyi ún. reprezentációs költséget.

A sztorit eredetileg a Direkt36 túrta ki, amikor kikérte a miniszterelnöki megbízottak ún. reprezentációs költéseit. A cikk megannyi figyelemkeltő mondata közül ez volt az egyik legjobb: „Hegedűs tavaly annak ellenére költött másfél millió forintot éttermi számlákra és vendégfogadásra a minisztérium költségére, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy olyan rendezvényt szervezett volna, ahol neki kellett fizetni a meghívottak vendéglátását.”

false

 

Fotó: MTI

Pár hete a Narancs derítette ki: miután szeptemberben bejárta a magyar sajtót Hegedűs 2,5 milliós költéséről szóló hírt, már azt hihettük volna, hogy Orbán szegénységügyi tanácsadója visszafogja magát – de nem ez történt. Pár hónappal később kiderült, hogy már 2,9 milliónál jár ez a költése, azaz továbbra szórta az adófizetői pénzt, miközben nem akart számot adni arról, hogy ezt mégis milyen célból teszi.

Nemrég közérdekű adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnöki Kabinetirodához, és azt kértük, adják ki tételekbe szedve, hogy Hegedűs mire költötte el az adófizetői pénzt, annak ellenére, hogy semmi nyomát nem látjuk egy jó ideje az ő aktivitásának, és az ősszel beígért új kampányából sem láthattunk eddig semmit.

A Kabinetiroda a tételes kimutatásra ezt válaszolta:

„Jelezzük, hogy az Ön által kért tételes nyilvántartással a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem rendelkezik.”

Ebből tehát vagy az következik, hogy Hegedűs Zsuzsa nem adott le számlákat a költéseiről, vagy azt, hogy bár leadott, de azt a Kabinetiroda valamiért nem volt hajlandó egy táblázatban összefoglalni kérésünkre, inkább bebújtak egy ilyen indoklás mögé: „A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság számos állásfoglalásában megerősítette, hogy a közérdekű adat iránti igények teljesítése körében a közfeladatot ellátó szervek nem kötelesek – kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében – új, a rendelkezésre állókhoz képest minőségileg más adatot előállítani.”

Ám úgy tűnik, hiába a nagy erőfeszítés, amely arra irányul, hogy ne derülhessen ki, hol vert el Hegedűs adófizetői milliókat, ezeket a bíróság szerint is ki kell adni, jóllehet a döntés még csak elsőfokú. A Kabinetiroda azonban elárulta, hogy a pénzből – azaz a közel 3 millióból – Hegedűs üzleti ajándékokat is vett.

„Tehát Hegedűs Zsuzsanna főtanácsadó asszony a reprezentációs keretét az Szja-tv. által meghatározottakkal összhangban, így például a minisztérium tevékenységével összefüggő hivatali, szakmai rendezvény, esemény keretében, vendégek fogadásához kapcsolódó fogyasztási cikkek vásárlására, üzleti ajándékra, éttermi fogyasztásra stb. fordította. Vendégek fogadásához kapcsolódó fogyasztási cikkek vonatkozásában a Miniszterelnöki Kabinetiroda reprezentációs és protokollkiadásainak felhasználásáról szóló 3/2017. (V. 23.) MK KÁT utasítása határozza meg a reprezentáció keretében beszerezhető termékeket. Ezek például kávé, capuccino, tej, tea, citromlé, kakaó, cukor, édesítőszer, tejszín, tejszínpor, édes és sós aprósütemény, cukrászsütemény, édes és sós kínálnivalók (pl. keksz, chips, mogyoró, ropi, perec stb.), desszert, csokoládé, gyümölcs, üdítőital, gyümölcslé, ásványvíz stb.”

De vajon miért kell azokat a számlákat annyira titkolni, ha minden szabályosan ment?

Figyelmébe ajánljuk