Magyarország négy régióval is szerepel az európai szegénylistán

  • narancs.hu
  • 2017. március 31.

Villámnarancs

Magyarország egyre jobban teljesít.

Tegnap jött ki az Eurostat legújabb listája, amelyen az egy főre jutó GDP alapján rangsorolják az országokat és régiókat. Magyarország négy régiója is szerepel a felsorolásban, ráadásul elég előkelő helyen, de ez most egyértelműen elszomorító: a legszegényebb uniós régiók között ugyanis kilencedik helyen végzett az Észak-Alföld, rögtön utána a tizedik helyen a Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország holtversenyben, végül a tizennégy-tizenhetedik helyen, szintén holtversenyben másokkal a Dél-Alföld. A szegénylistán a románokkal, bolgárokkal, lengyelekkel, görögökkel és egy francia régióval szerepelünk, a lengyelek és a bolgárok még nálunk is rosszabb helyzetben vannak: ők öt régióval képviseltetik magukat, ráadásul a bolgárok végeztek az első helyen.

A leggazdagabbak a németek, öt régiójuk került fel a listára, de jól szerepeltek az osztrákok, az északi államok és az angolok is, első helyen London nyugati fele végzett, míg Pozsony térsége az ötödik legmódosabb régió.

false


Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.