Már a gyerekeket sem kímélik: a kormány parancsba adta, hogy minden óvodás és iskolás készüljön fel egy terrortámadásra

  • narancs.hu
  • 2017. december 30.

Villámnarancs

Küszöbön áll a „különleges jogrend”.

„Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól” – számolt be az Abcúg. A portál arról ír, hogy az óvodáknak és az iskoláknak a tanév végéig, azaz júniusig kell összeírniuk, hogy „vészhelyzet” esetén hogyan cselekednének. Erről az év végén kaptak értesítést az intézményvezetők az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

Az intézményeknek tehát fél évük van arra, hogy ún. „HIT”-et (Honvédelmi Intézkedési Terv) készítsenek maguknak. A kiküldött levélből az derül ki, hogy ez egy részletes dokumentum lesz, mely arra lesz jó, hogy az intézmények „el tudják látni a feladatukat”, ha valami („megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, váratlan támadás”) miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„A HIT alapján kell meghatározni a riasztás-értesítési feladatok végrehajtását, az abban érintettek meghatározott helyen és időn belüli rendelkezésre állását, a készenléti szolgálatba lépés, a honvédelmi feladat vagy a válságkezelés katonai feladatai támogatásának feltételeit” – szól a portál által idézett levél, melyben arról is szó esik, hogy a HIT-ben le kell írni, terrortámadás esetén ki és hogyan veszi fel a kapcsolatot a szülőkkel. De azt is megemlítik, hogy különleges jogrend esetén csak nagyon indokolt esetben mehetnek a tanárok szabadságokra, és még azokat is be lehet rendelni, akik éppen a pihenésüket töltik.

Figyelmébe ajánljuk