Már megint itt van a szerelem

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 13.

Villámnarancs

És már megint mi fizetünk érte. Köpni kell.

Alig két hete volt, hogy egy egész ország szorított a magyar politika Bonnie és Clyde-jának, a nyírbogáti polgármesternek és férjének, hogy tovább folytathassák szabados szerelmüket. A balatonakarattyai polgármester és az ő férjének története azonban még ennél is keményebb kézzel markol a szívünkbe – és a zsebünkbe.

A jegybanki alapítványok eleve a család intézményének fontosságát demonstrálják. A Matolcsy unokatestvérének érdekeltségébe tartozó vs.hu közismerten félmilliárdnál is többet kapott tőlük, az unokatestvér felesége pedig egyenesen az egyik alapítvány igazgatója lett. Ugyancsak ez az unokatestvér finanszírozta, és pont a jegybank növekedési hitelprogramjából, hogy Matolcsy fia megvegyen egy bútorgyárat. A Matolcsy felesége által vezetett Balatonakarattyán a jegybanki alapítványok 860 millióért vettek gyermeküdülőt, a település művelődésszervezőjének fiát (!) pedig kinevezték az egyik alapítvány igazgatójának. A legtöbb pénzt az alapítványoktól egy olyan cég nyerte, amelyet egy Mészáros Lőrinc leendő vejeként emlegetett bölcsész fiatalember vezet. Nekik segít be az egyik építkezésbe Orbán Viktor vejének volt cége. És így tovább.

De a szívnek parancsolni nem lehet. A napokban attól hangos a sajtó, hogy Vajda Zita egykori jegybanki alkalmazott, akit maga az MNB hozott kapcsolatba Matolcsy György válásával, mennyi pénzt kapott az MNB-től és alapítványaitól. Régi jó kapcsolatról van szó, hiszen már a minisztériumban is együtt dolgoztak, majd amikor Matolcsy 2013. március 4-én jegybankelnök lett, Vajda Zita két napra rá lett az MNB dolgozója – írja a Népszabadság, amely azt is közli, hogy az új helyen „nemzetközi szakmai titkárként” 1,73 milliót keresett. Újabban pedig már a jegybanki alapítványoknál tölt be legalább négy fontos pozíciót, és csak az India-kutatásokért kapott fizuja havi 600 ezer.

Soknak tűnik? Meglehet.

De gondoljanak arra, mennyibe fáj nekünk Orbán Viktor családja, és máris elnézően mosolyognak majd Matolcsy szívügyein. Emberek vagyunk, nem?

Figyelmébe ajánljuk