Melegházasság: oké!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 13., 11:11
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tegnap óta Máltán.

false

A 67 parlamenti képviselő közül csak egyetlenegy szavazott nemmel az erősen katolikus Málta törvényhozásában: ezt hívják elsöprő erejű győzelemnek. Málta immár a tizenötödik európai ország, ahol legalizálták a melegházasságot.

A nemmel szavazó egy szem politikus – Edwin Vassallo, a konzervatív Nemzeti Párt képviselője – úgy nyilatkozott, hogy egy keresztény politikus nem hagyhatja az ajtón kívül a lelkiismeretét, amikor belép a parlamentbe – írja az Independent.

Európa legvallásosabb államában is legalizálták a melegházasságot

Valetta főterén szivárványszínűre festették a Palotát, így ünnepelték 2017. július 12-én, szerdán a melegházasság legalizálását.Fotó: MATTHEW MIRABELLI/AFP

Málta Európa tán leginkább hívő állama, a 2010-es Eurobarometer közvélemény-kutatásban a máltaiak 94 százaléka nyilatkozta, hogy "hiszek abban, hogy van Isten". Összehasonlításképp ugyanebben a felmérésben a magyaroknak csupán a kisebbsége, 45 százaléka állította azt, hogy hisz valamilyen istenben, úgyhogy nem kell mindent készpénznek venni, amit ebben a témában Orbán Viktor vagy a KDNP mond, pláne nem hivatkozási alapként tekinteni a magyarok mélységesen keresztény meggyőződésére.

Ezt csak ezért vetettem ide előre, mert a máltai törvényhozók szerdán legalizálták az országban a melegházasságot, miközben Magyarországon még abban is vita van, hogy egyáltalán felvonulhatnak-e melegek szabadon, anélkül, hogy a rendőrség a saját biztonságukra hivatkozva kordonok közé akarná zárni őket.

A máltai törvényhozás 67 képviselője közül mindössze egy szavazott a melegházasság legalizációja ellen, ami jelzi, hogy a katolikus egyház ellenállása ellenére is mekkora a támogatottsága a melegházasságnak a szigeten. A melegházasság legalizációja a múlt hónapban újra kormányrakerült Munkáspárt választási ígérete volt, de mindkét ellenzéki párt is támogatta. Joseph Muscat miniszterelnök szerint a "történelmi" szavazás bizonyítja, hogy a máltai társadalom "példátlan érettségi szintre ért". "Olyan társadalomban élünk, ahol már mind azt mondhatjuk, hogy egyenlőek vagyunk" - mondta. (Via AP
szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 13., 11:11
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk