Mint majom a farkának, úgy örült Szijjártó, miután sikerült kétszer is hozzászólnia egy migrációs vitához

  • narancs.hu
  • 2017. június 20.

Villámnarancs

Az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán nem fért a bőrébe a magyar delegáció vezetője.

„Óriási balhé volt, igen, igen, elvette a szót a Mogherini, minden volt. Kétszer szóltunk hozzá, nagyon-nagyon nagy vita volt migrációügyben” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külügyminiszter a HírTv Európai Híradójának felvételei szerint.

A későbbiekben is többször kiemelte, hogy az unió külügyminisztereinek tanácsában régen látott, érzelmektől sem mentes, a személyeskedésig is elmenő, parázs vita alakult ki, ahol az egyik oldalt Magyarország és Ausztria képviselte „nagyon hangsúlyosan”.

A videót nézve nehéz nem arra gondolni, hogy a magyar külügyminiszter egy apró csínytevést megúszó, majd ezzel elhencegő kisdiákként tűnik fel, aki még szigorú tanár nénit is kreál magának Frederica Mogherini uniós külügyi főképviselő személyében.

Az EUobserver cikke szerint egyébként alapvetően arról van szó, hogy a magyarok és az osztrákok teljesen lezárnák a földközi-tengeri (elsősorban Líbia és Olaszország között húzódó) menekültútvonalat, és afrikai táborokba küldenék vissza a menedékkérőket. Ezzel szemben a németek által hangoztatott uniós álláspont egyelőre csak pénzzel és egyéb ösztönzőkkel venné rá az afrikai országokat a menekülthullám visszaszorítására.

Figyelmébe ajánljuk