Orbán már seftelne a halálbüntetéssel

  • 2015. május 27.

Villámnarancs

Fékezhetetlen agyvelejű miniszterelnökünknek tegnap sikerült megint egy egészen elképesztő hülyességgel előállania a parlamentben.

A Fidesz honlapjának tudósítása szerint egy azonnali kérdésre adott válaszában egyebek mellett ezt mondta: „A dolog ma úgy fest, arra akar bennünket kényszeríteni Brüsszel, hogy a tényleges életfogytiglani büntetést emeljük ki a magyar jogrendszerből. Ha Brüsszel erre rá tud bennünket szorítani, akkor többszörös visszaeső, valószínűleg gyilkosságban vétkes embereket vissza kell engednünk a társadalomba, ez egy új helyzet.”

Most ne menjünk abba bele, hogy Orbán e kijelentésével mintha azt sugallná, hogy a brüsszeli döntés után egyből szabadlábra kellene helyezni a „többszörös visszaeső, valószínűleg gyilkosságban vétkes embereket”, mintha az a 25-30 év, amit a „nem teljes” életfogytosok a sitten töltenek, meg sem kottyanna nekik... Főleg azért hagyjuk most ezt, mert a miniszterelnök ennél sokkal durvábbat is mondott. Azt javasolta: „Ne védekezzünk, hanem lépjünk előre. Ha Brüsszel el akarja venni a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, akkor mi válaszolhassuk azt: rendben van, de akkor hadd nyissuk meg a halálbüntetésről szóló vitát!”

Tényleg, micsoda lovagias ajánlat! Olyan lovagias, hogy azt sem értjük: ez most fenyegetés, hőzöngés vagy mi a fene. Mi az már, hogy a teljes életfogyt eltörléséért cserébe hadd dumáljunk már egy kicsit a akasztásról! Van ennek így értelme? Mármint azonkívül, hogy a miniszterelnöknek (Habonynak, Finkelsteinnek stb.) újabban az lett a rögeszméje, hogy ettől az ún. vitától szökik majd ismét az egekbe az ő meg a Fidesz népszerűsége. E hülyeségeket hallva lehet taktikát, cinizmust, gumicsontot emlegetni, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy a legijesztőbb forgatókönyv a legvalószínűbb: Orbánnak tényleg szent meggyőződése, hogy ezzel a halálbüntetéses hisztivel maga mögé állíthatja az egész országot.

Figyelmébe ajánljuk