Orbán Viktor elment Varsóba, és azt játszotta, hogy ő Európa újdonsült királya

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 19., 21:24
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megmondta a tutit.

Magyarország miniszterelnöke Varsóba utazott, ahol a visegrádi országok soros elnökségének ünnepélyes átadásán vett részt, és egyúttal olyan utat mutatott Európának, hogy mostantól a kontinens összes vezetője úgy lesi majd a szavát, mintha csak hűbéresei volnának a magyar kormányfőnek.

Orbán Viktor a királyi várban tartott ünnepségen köszönetet mondott jelen lévő V4-es miniszterelnöktársainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért. „Nekünk négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni” – jelentette ki, hozzátéve: a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd.

Szerinte sem a gazdasági számokat, sem a biztonságot, sem a kulturális életet, sem pedig a demokrácia minőségét nézve nincs semmi szégyenkeznivalója Közép-Európának.

Jönnek a négyek

Jönnek a négyek

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Az Európai Unió nagyot nyert azzal, hogy felvette tagjai közé a közép-európai államokat, és sokat is várhat még a jövőben ettől a régiótól” – mondta Orbán.

„Az, hogy Európában ma együttműködés-deficit van és hiányzik a cselekvés egysége, felértékeli a visegrádi országokat” – fogalmazott, életerős, közös célokkal rendelkező, cselekvőképes országokból álló régióként jellemezve Közép-Európát.

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Beata Szydło lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amelyet rendkívül sikeresnek tart, és szerinte méltó befejezése lesz, amikor néhány nap múlva az új francia elnökkel, Emmanuel Macronnal találkoznak majd a négyek.

Mark Rutte holland miniszterelnök és Orbán Viktor

Mark Rutte holland miniszterelnök és Orbán Viktor

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A július 1-jén kezdődő magyar V4-elnökségről a miniszterelnök azt mondta: a magyarokat Közép-Európában értik meg a leginkább, a térségben vannak a kontinensnek azok a rejtett gazdasági és kulturális tartalékai, amelyek „ha egyszer megmozdulnak, akkor nagyot fog nézni majd Európa és a világ”.

Miniszterelnöktársaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. „Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!” – mondta Orbán, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. „A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni” – zárta szavait.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 19., 21:24
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  tigram952
  2017. június 20., kedd 17:52
  Szokás szerint zsebre vágott kézzel feszít a modortalan bunkója!
 2. 6
  BiztosIs
  2017. június 20., kedd 11:12
  „Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!” – mondta Orbán, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. „A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni” – zárta szavait.

  Bizony ideje lenne valamit csinálni a fiatalokkal te zsebre dugott kezü Zsírpubi, mert pillanatokon belül egy sem marad az országban! De - azt hiszem - megint csak a szád jár (tehetség és eredmény nélkül) mint a "Gyere haza fiatal!" programnál, amire magasról tettek a külföldre ment (menekült) fiatalok!
 3. 5
  tiszapolgári
  2017. június 20., kedd 07:32
  4

  Mert ők is ugyanolyan vendégszerető nép, mint a másik három. Ezek négyen egymással vetélkednek, hogy melyikük a legcukibb nemzet.
 4. 4
  rworse
  2017. június 20., kedd 06:29
  A három kelet-európai félperiférikus szeméten nem csodálkozom, de Csehország miért nem válik le rólunk ilyenkor?
 5. 3
  Pasinszki
  2017. június 19., hétfő 22:43
  "mintha csak hűbéresei volnának a magyar kormányfőnek"
  Hát nem azok?
 6. 2
  tiszapolgári
  2017. június 19., hétfő 22:26
  A V4 helyett sokkal kifejezőbb lenne az U4: a Négy Undokak.
 7. 1
  Valakicske
  2017. június 19., hétfő 21:30
  P
  Ö
  C
  S


  Kicsi.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk