Orbán Viktor tananyag lesz

  • narancs.hu
  • 2015. december 19.

Villámnarancs

A miniszterelnök a Lidové Noviny című cseh napilapnak adott – egyhetes csúszással megjelentetett – interjút; szövege hamarosan bekerül a pszichológia-tankönyvekbe.

Az MTI tudósítása szerint Orbán egyebek mellett ezt mondta a cseh lapnak: „Egy olyan zárt, ideologikus burokban ül ma az európai politikai elit, amelynek alig van kapcsolata a valósággal”, illetve ezt: „Az európai politikából már hosszabb ideje kikerültek a józan ész megfontolásai.”

Persze ez így csak a szokásos püfölés Orbán-módra, ám ha kivesszük e mondatokból az „európai” jelzőt, máris más értelmet nyernek.

Mondhatná azt Orbán, hogy „Egy olyan zárt, ideologikus burokban ül ma a magyar kormányzati elit, amelynek alig van kapcsolata a valósággal”? És azt, hogy „a magyar kormányzati politikából már hosszabb ideje kikerültek a józan ész megfontolásai”?

És Önök mondhatnák?

A pszichológiában projekciónak nevezik, amikor „az egyén saját el vagy fel nem ismert érzéseit másoknak tulajdonítja, illetve másokban látja meg”, ám a tankönyvi definíció semmit nem ér érzékletes példák nélkül. Márpedig Orbán e nyilatkozatánál érzékletesebben nem nagyon lehetne a projekciót szemléltetni – ezt a csávót hamarosan tanítani fogják!

Figyelmébe ajánljuk