Rogán Antal bizalmasa miatt módosulhat az ügyvédi törvény

  • narancs.hu
  • 2017. április 4.

Villámnarancs

Ügyvédként céget vezetnél? Semmi gond, ha Rogán barátja vagy, megoldjuk.

Dúl a törvénymódosítási láz: ezúttal az 1998-as ügyvédi törvényt faragnák át egy kicsit. Persze nemcsak úgy jókedvből, hanem azért, mert valaki valakijének a valamije nem fér bele egy másik valamibe, ezért nem megkérik azt a valakit, hogy hagyja a francba az egészet, hanem törvényt módosítanak.

A törvény meghatározza, hogy egy ügyvéd milyen tevékenységeket folytathat és milyeneket nem. Utóbbi kizárja azt, hogy az ügyvédnek a praxisa mellett lehetne más munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonya, vagyis nem lehet például gazdasági társaságban vezető tisztségviselő. Igen ám, de van egy Kertész Balázs nevű ügyvéd, aki történetesen Rogán Antal bizalmasa és néhány hónapja az Index mindenre kiterjedő portréja nyomán mi is többet tudhatunk róla. Például azt, hogy ügyvéd létére cégvezető is volt, amiről végül le kellett mondania. Ha a törvénymódosítást keresztülverik a döntéshozókon, akkor csak ideiglenesen, a módosítás értelmében ugyanis lehet ügyvéd is gazdasági társaság vezetője, ha nem kap érte díjazást. Majd ezt is megfejelve még egy apró változtatás: ha az ügyvéd egy jogi személy vezető tisztségviselői feladatait látja el, az szintén nem összeférhetetlen (és ezért már honoráriumot is fel lehet venni).

A Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, hogy a törvénymódosításban találni más, pozitív módosításokat, amik kifehérítenék a szakmát, de az összeférhetetlenségre vonatkozó részt nem a kamara vetette fel és nem is ők kérték, hogy kerüljön a szövegbe.

Hogy mégis ki, azt egyelőre nem tudni. Az MTI-nek ráadásul a Miniszterelnöki Kabinetiroda is küldött egy igen rövid közleményt, miszerint nem volt tudomásuk erről a javaslatról és nem is látják szükségesnek, ezért „javasolni fogjuk a kormánynak az eredeti szabályozás fenntartását.”

Figyelmébe ajánljuk