Schmitt Pál jelenléte tökéletesen kifejezi Áder János sikerét

  • narancs.hu
  • 2017. március 13.

Villámnarancs

A megfelelő ember a megfelelő helyen! Avagy Schmitt Pállal tényleg bármit meg lehet tenni?

Schmitt Pál államfői teljesítményét, amíg élünk, nem felejtjük el. Annyira kínos, vicces, nevetséges és teljességgel alkalmatlan volt ő köztársasági elnöknek, hogy sokáig azt hittük, a schmitti inkompetencia és totális dilettantizmus okozta röhejes szégyen egyszerűen fokozhatatlan.

Többször is kiderült: tévedtünk.

Schmitt Pál ugyanis mindig tudott meglepőt húzni, legyen szó helyesírásról vagy bármi másról, így hamar bebizonyította azt is, hogy nem, nem fokozhatatlan az általa előadott műsor, jött ugyanis is a plágiumügy, amikor Schmittről az ország előtt vált nyilvánvalóvá a nettó kamuság, a teljes megsemmisülés. Csakhogy Schmitt kapaszkodott még kicsit a szekérbe, nem akart ő leszállni róla, úgy kellett lerúgnia a kocsisnak.

Mondjuk a katasztrofális plágiumügy után Orbán egyszer még megpróbálta életben tartani Schmittet (ugye, emlékeznek még a legendás mikrofonállvány-interjúra?), de gyorsan kiderült: ez sem fog menni, erre se elég jó Schmitt, ahogy semmire sem, már ha államfői jelenlétről, teendőkről van szó. Ezután szépen eldobták őt a picsába, és jött Áder János, a nagy horgász.

Tulajdonképpen teljesen normális és érthető lenne, ha Schmitt Pál ennyi megaláztatás és seggbe rúgás után soha, de soha a büdös életben se akarná hallani azt a szót, hogy köztársasági elnök, egy átlagosan érzékeny és átlagos intelligenciával rendelkező embert, mondjuk úgy mai kifejezéssel, traumatizálna az a szűk két év, amennyit ő államfőként szenvedett előttünk. Tényleg megértenénk, hisz feltörölték vele a padlót, aztán az elvtársait dobták ki az ablakon. Megmérettetett, és gyengének találtatott. Van ilyen, lehetne ezt tisztességesen, ne adj’ isten, méltósággal kezelni.

De nem, Schmitt Pál ezúttal is fokozza a fokozhatatlant, és ott ül Áder János megválasztásán, mint… Mint micsoda? Mint előd?

Schmitt Pál Áder János megválasztásán

Schmitt Pál Áder János megválasztásán

Fotó: MTI

 

Schmitt Pál feltűnése egy államfőválasztáson a jelenlegi magyar politika totális abszurditása, a politika teljes kiüresítésének újbóli elismerése. Hogy ez az elcsapott, megbukott, megszégyenült, nevetségessé váló szerencsétlen beül a Parlamentbe biodíszletnek vagy minek, és tapsol és senki sem röhögi ki. És ez senkinek nem kínos. Tényleg csak nekünk az?

Azért ne vicceljük el ezt teljesen: Schmitt Pál jelenléte pontosan jelzi Áder János súlyát, szerepét is. Igen, ő volt az előd, akihez mérve Áder jó utód lett.

Megint bebizonyosodott: ilyen egyszerű ez.

Figyelmébe ajánljuk