Szijjártó Péter bemosott egyet Németországnak, és bejelentette, hogy mi vagyunk a legszolidárisabbak

  • narancs.hu
  • 2017. december 7.

Villámnarancs

Merkel és Schulz aligha teszi zsebre.

„Magyarország azzal, hogy a határvédelemre költött 800 millió eurót, a Németországgal legszolidárisabb európai állammá vált” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön Bécsben.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésére érkező Szijjártó Martin Schulz nyilatkozatára reagált, amelyben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) közölte:

Magyarország egyre jobban eltávolodik az uniótól.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter

Fotó: MTI/KKM


Szijjártó szerint „a legnagyobb mértékű szolidaritást éppen Magyarország mutatta Németország iránt, ugyanis ha Magyarország nem fektetett volna 800 millió eurót a határvédelembe, akkor nem másfél millió, hanem ennél jóval több illegális bevándorló érkezett volna Európába, és döntő többségük minden bizonnyal Németországba ment volna”. Ennek a kijelentésnek aligha van valóságalapja, ugyanis a magyar kerítésnek – amire Szijjártó utalgat határvédelem címszó alatt – mindössze annyi szerepe volt, hogy a menekültek elkezdtek más útvonalat keresni maguknak.

Azt is mondta még a külügyminiszter, hogy Magyarország azzal, hogy a magyar gazdaságfejlesztés helyett a határvédelemre költött 800 millió eurót, a Németországgal legszolidárisabb európai állammá lépett elő, és

„mi kíméltük meg további terhek viselésétől”.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.